Everton FC doet het onverwacht goed na het vertrek van Wayne Rooney.

Op de eerste speeldag van de competitie verloor Everton nog met 1-4 van Arsenal, maar sindsdien gaat het van goed naar beter met de tweede (of is het eerste ?) ploeg uit Liverpool. Van speeldag één tot zaterdag verloor de ploeg slechts twee puntjes en zelfs het thuisverlies tegen Tottenham kon niet verhullen dat Everton zijn beste start ooit realiseerde. En dat na een van de meest barre seizoenen uit de geschiedenis en een woelige zomer waarin prijsbeestje Wayne Rooney zijn transfer vroeg en kreeg. Radzin-ski en Rooney verlieten de club omdat die zijn ambities – in de Engelse top spelen – niet kon waarmaken. Daar komt met een nieuwe investeerder misschien verandering in. Chris- topherSamuelson en zijn Fortress Sports Fund willen in een eerste fase dertien miljoen en in totaal 30 miljoen pond in de club investeren. Het zou hun aandelenpakket op 29,9 procent brengen én de club in staat stellen in januari wat geld te spenderen op de transfermarkt.

Van Rooney spreken ze intussen nog amper in Goodison Park. Hoeveel de verkoop van het wonderkind aan Manchester United oplevert, hangt af van een aantal factoren. Vorige week meldde de beursgenoteerde club de transfermodaliteiten. Twintig miljoen pond is het basistransferbedrag. Maar Everton heeft nog recht op veel boni : 1 miljoen pond als Man U. de Champions League wint, 500.000 pond als het de Europese finale verliest, een half miljoen pond als het kampioen wordt, een kwart miljoen voor een tweede plaats in de eindstand, 150.000 pond voor een zege in de FA Cup, 1,5 miljoen pond als Rooney zijn contract met United verlengt, een half miljoen pond per 20 caps die Rooney verzamelt als United-speler. Als niets van dit alles de komende vijf jaar gebeurt, krijgt Everton toch nog eens 3 miljoen pond van United. Verkoopt United Rooney door tegen een bedrag dat hoger ligt dan al het bovenstaande, dan krijgt Everton van die winst ook nog eens een kwart. (PTK)

Sven-Goran Eriksson maakte zondag zijn selectie bekend voor de interlands tegen Wales (zaterdag) en Azerbeidzjan (volgende week woensdag). Eriksson kan na acht maanden weer rekenen op Rio Ferdinand en begroet de terugkeer van de geblesseerden Sol Campbell en Wayne Rooney. Michael Owen is erbij, ook al speelde hij amper bij Real. Eriksson wil op training zien in welke mate Owen last heeft van vormverlies na die inactiviteit en zegt dat een basisplaats moet worden verdiend. Jelle Van Damme viel aan de rust in voor Graeme le Saux.

TOPSCHUTTERS : 1. Henry (Arsenal) 7 goals ; 2. Reyes (Arsenal) 6 goals ; 3. Anelka (Manchester City) 5 goals ; 4. Pires (Arsenal), Pedersen (Bolton) 4 goals.

PTK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content