Onur Kaya

© BELGAIMAGE

Met iemand uit het Belgisch voetbal bespreken we de actualiteit. Middenvelder – kv mechelen

Een vijftienjarig Brits meisje dat al heel haar leven gepest werd omdat ze lijdt aan een autismespectrumstoornis, kreeg een escorte van zowat 300 motards naar het schoolbal waar ze zo graag naartoe wilde, hoewel ze er ook heel bang voor was. Ze werd daarbij luid aangemoedigd door haar klasgenoten en leerkrachten. Wat is jouw mooiste revanche op je puberteit of adolescentie?

‘Dat kan soms een lastige periode zijn, inderdaad. Voor mij is mijn Nederlands accent de mooiste revanche. Toen ik op mijn vijftiende naar Nederland verhuisde, lachte iedereen daar met mijn Belgische tongval. Ik kan je verzekeren dat ik daardoor een moeilijke periode doormaakte tussen mijn vijftiende en zeventiende. Nu spreek ik perfect Nederlands, mét een Hollands accent. Daar ben ik best trots op.’ ( lacht)

De voormalige president van de Verenigde Staten Donald Trump voorzag het commentaar bij een bokskamp in Florida. Het ging om een demonstratiewedstrijd tussen de inmiddels 58-jarige ex-wereldkampioen bij de zwaargewichten Evander Holyfield en de Braziliaan Vitor Belfort, een ster uit de mixed martial arts (MMA). Wat zal voor jou de ideale reconversie zijn na je voetbalcarrière?

‘Mensen vragen me vaak: ‘Onur, waarom word je geen trainer?’, omdat ik het voetbal goed ken en aanvoel. Maar dat zegt me eigenlijk niet zoveel. Ik zie mezelf niet elke morgen op training aankomen voor de spelers er zijn, en er pas vertrekken ’s avonds laat als iedereen al naar huis is. Voor mij is de ideale reconversie om samen met mijn manager ( Peter Verplancke, nvdr) jonge, talentvolle voetballers te begeleiden. Dat heb ik trouwens twee jaar geleden al gedaan met Aster Vranckx. ‘

Een boze buurtbewoner legde op zondag 5 september het klassiek openluchtfestival Terrazza in Sint-Niklaas stil door vanuit zijn raam loeiharde metal en techno te spelen. Wanneer heb jij voor het laatst ruzie gemaakt met je buren?

‘Ik heb nog nooit ruzie gemaakt met mijn buren. Maar ik heb dan ook een voordeel ten opzichte van veel mensen. Ik heb namelijk twee appartementen naast elkaar gekocht in Anderlecht. Mijn buren zijn mijn ouders en op de verdieping boven mij woont mijn zus. Dat helpt om het vredevol te houden.’

In Yutz, een gemeente in het Franse departement Moselle, vond het personeel van een stomerij 5800 euro in de kleren van een bejaarde klant. Wanneer heb jij voor het laatst in je vaders zakken gezeten?

‘Natuurlijk heb ik dat weleens gedaan. Dat waren toen nog Belgische franken. Ik herinner het me nog goed. Toen mijn vader in zijn zetel in de woonkamer aan het slapen was, vielen er stukken van 20 en 50 frank uit zijn broekzak. Mijn grootmoeder raapte die op en gaf ze aan mij. Ik ben er een pak frieten mee gaan halen in de frituur om de hoek.’

Een 37-jarige Italiaanse voormalige banketbakker en grote fan van The Lord of the Rings besloot om zelf te gaan leven als een hobbit. Hij kocht een stuk grond in Bucchianico en bouwde daar samen met zijn vrouw het hobbitdorp uit de boeken van JRR Tolkien na. Wanneer heb jij je voor het laatst voorgedaan als iemand anders?

‘Toen ik jong was, deed ik dat graag, in de eerste plaats omdat ik niet goed wist waarvoor ik zelf stond. Later wilde ik er vooral meisjes mee imponeren. Op vakantie huurde ik bijvoorbeeld een chique auto. Ik wou er altijd een schepje bovenop doen. In Nederland heb ik geleerd om in alle omstandigheden mezelf te blijven, wat er ook gebeurt.’

Onur Kaya
Onur Kaya
Onur Kaya
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content