De familie Glazer maakte vorige week kennis met de hardnekkigheid van de Manchester United-supporter. De politie moest de nieuwe eigenaars ontzetten.

Het proces over de overname door de familie Glazer is in Manchester nog steeds niet geluwd. Vorige week maakten de broertjes Bryan, Avi en Joel, de drie beheerders die vader Malcolm naar Engeland stuurde om de club te runnen, kennis met hun nieuwe werkomgeving. Het werd een woelige dag, want zo’n driehonderd boze fans verzamelden in de buurt van Old Trafford. ‘ Die Glazer die, sterf Glazer, sterf’, hun slogans logen er niet om. Toen Bryan en Avi het stadion wilden verlaten, hadden ze politiebescherming nodig. De ergernis van de fans heeft te maken met de belofte van de familie om de ticketprijzen te verhogen en met het feit dat ze een deel van het geïnvesteerde geld (790 miljoen pond, zo’n 1,2 miljard euro) afwentelden op de club, die nu plots met een hoge schuldenlast van 540 miljoen pond, zo’n 800 miljoen euro, zit. De familie investeerde immers maar één derde van de som uit eigen middelen, de rest werd bij banken geleend.

Het was Joel Glazer, 38, die vrijdag in een 35 minuten durend interview met MUTV, de huiszender van United, de plannen van de familie met de club uit de doeken deed. Het was de eerste poging vanuit de familie om de gemoederen van de fans, die met de grootste schik zitten, wat te sussen. Hij noemde de fans ‘de echte eigenaars van de club, wij zijn maar stewards’, en hun emoties ’typisch voor wat het voetbal kan losmaken, daarom waren wij ook in de overname geïnteresseerd.’ Over de schuld moest men zich geen zorgen maken, ‘zakenmensen zijn gewoon met schuld om te gaan.’

De prijzen zullen omhoog gaan, gaf Glazer toe, al bleef hij vaag over de claim dat ze tegen 2010 met de helft zouden moeten stijgen. Dat Old Trafford zou worden verkocht en daarna direct teruggeleasd, werd afgedaan als puur verzinsel van de sensatiepers. Er komt ook geen breuk met de Premier League, in die zin dat United niet van plan is om eigenhandig de tv-rechten op de thuiswedstrijden te verkopen.

Dat de club jaarlijks slechts 30 miljoen euro zou kunnen spenderen op de transfermarkt, werd door Glazer weggelachen. “Wij zullen daarin soepel zijn. Als, zoals vorig jaar, een speler als Wayne Rooney ( die 40 miljoen euro kostte, nvdr) zich meldt, dan zullen we die aankoop overwegen.” Namen beloofde Glazer niet, op dat vlak is hij geen nieuwe Spaanse president. De fans zijn ongerust, tot dusver kwamen alleen Van der Sar (Fulham) en Park Ji-Sung (PSV). Deze week reist Joel Glazer wel af naar Portugal, waar de ploeg op trainingskamp is. Morgen (donderdag) wil hij er gaan samen zitten met Alex Ferguson om naar diens wensen te luisteren. Tot dusver gebeurde dat alleen telefonisch.

Engeland

Transfers. Boudewijn Zenden (einde contract bij Middlesbrough) naar Liverpool. Jeremie Aladière van Arsenal naar Celtic, Mateja Kezman van Chelsea naar Atletico Madrid, Kevin Phillips van Southampton naar Aston Villa, Steve Stone van Portsmouth naar Leeds, Bruno Cheyrou van Liverpool naar Bordeaux, Per Kroldrup (verdediger) van Udinese naar Everton, Heidar Helguson (spits) van Watford naar Fulham, Mehdi Nafti (middenvelder) van Santander naar Birmingham. Charlton kreeg toestemming om The Valley uit te breiden met 4000 zitplaatsen tot 30.900 plaatsen. Op termijn wil de club naar 40.000 evolueren. Wigan zit in de problemen. Voor 1 augustus moet het een politiefactuur van 450.000 euro betalen, of de competitiestart komt in gevaar. Wigan (groot-Manchester) opent tegen kampioen Chelsea.

(PTK)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content