Club Brugge verloor vorige week Andrés Mendoza, maar beschikt nog altijd over voldoende spelers om met twéé elftallen aan te treden in eerste klasse. Ook naast het veld blijft Club groeien.

Kijk ! Een perfecte lobbal van Philippe Clement zowaar. En daar het eerste conflictje ! Sebastian Hermans zet Peter Van der Heyden in de wind, wordt vastgehouden, maakt misbaar en krijgt als repliek dat hij niet zo moet bleiten. Naar gewoonte is Trond Sollied scheidsrechter en zijn Chris Van Puyvelde en René Verheyen de lijnrechters. Maar er is nu ook een vierde scheidsrechter ! Dany Verlinden staat niet langer in, maar áchter het doel. Benieuwd hoe hij zijn tijd zal doden met een hoofdtrainer die nooit een keeperstrainer nodig heeft gehad. “Als ik af en toe nog eens mag meedoen,” lezen we ’s anderendaags in de kranten, “komt het wel in orde.”

Andrés Mendoza is er op de eerste trainingsdag niet en zal er nooit meer zijn. Zoals Willi Hoppen, zijn Duitse zaakwaarnemer, tijdens de winterstop al met grote stelligheid aankondigde, maakte hij gebruik van de Belgische wet van ’78 om zijn nog één jaar lopend contract te verbreken. Omdat, heette het toen, hij niet de beloofde fatsoenlijke loonaanpassing kreeg. Mendoza zou nu eens naar Malaga kunnen, dan weer naar Moskou. Peter Odemwingie van La Louvière zou mogelijk als bijkomende rechtsvoetige spits naar Brugge komen, maar Club heeft de tijd om een zaakje te doen. Bengt Saeternes speelde in de terugronde vaak vanaf links, Jonathan Blondel kan er uit de voeten, Victor mag er graag goochelen.

De Braziliaan was woensdag de uitblinker in de eerste oefenwedstrijd op Knokke. Bij de rust ingevallen als linksbuiten maakte hij een hattrick, waarvan twee goals na acties waarbij hij vriend en vijand voorbijliep. Bosko Balaban debuteerde er met een doelpunt. Een strak schot, voorafgegaan door ook al het betere zoolwerk. 1-7 werd het tegen de West-Vlaamse eersteprovincialer. Gert Verheyen, Rune Lange en Bart Vlae-minck scoorden elk één keer. Laatstgenoemde technisch vaardige middenvelder is één van de vier beloften die de stap naar de A-kern zetten. De anderen zijn Glenn Verbauwhede (keeper), Dieter Van Tornhout (spits) en de van een operatie revaliderende verdedigende middenvelder Vincent Provoost.

Topfit is dan weer de sterke Slovaakse verdediger Marek Spilar, wat sinds zijn komst twee jaar geleden toch vaker uitzondering dan regel is geweest. “Ja, ik ben – echt waar – helemaal oké”, sprak hij. “Mijn wens is : een seizoen zonder problemen.” David Rozehnal, met Tsjechië halve finalist op het EK in Portugal, arriveert pas na het oefenkamp van 8 tot 15 juli in Delden. Olivier De Cock herstelt van zijn enkel-operaties en hoopt eind deze maand bij de groep aan te kunnen sluiten. Hans Cornelis en Kevin Roelants spelen voor de vacante rechtsbackplaats. In doel begint de concurrentiestrijd deze week pas echt met de terugkeer van Tomislav Butina, titularisdoelman van Kroatië op het voorbije EK. Net maandag vertrok dan weer Glenn Verbauwhede naar het EK-19 in Zwitserland. Nog piepjong en op papier de derde doelman, maar intrinsiek de beste, hoor je vaak.

Links in de driehoek op het middenveld woedt misschien nog wel de hevigste strijd. Jonathan Blondel of Nastja Ceh ? Het is opvallend hoe regelmatig in krantenberichtjes waarin niemand geciteerd wordt, verschijnt dat laatstgenoemde weg mag en dat er belangstelling is uit het buitenland, et cetera. Een schimmenspel dat erop wijst dat Club Brugge hem wil verkopen om plaats te maken voor Blondel ? Of trok hij zelf die conclusies ? “Ik las die berichten ook en ik weet niet waar ze vandaan komen”, grijnst de Sloveense spelmaker. “Maar ik ben geconcentreerd op mijn werk en op niets anders. Ik wil goed voorbereid zijn en met Club Brugge voor de derde opeenvolgende keer de Champions League bereiken. Vorig seizoen miste ik door een operatie grotendeels de voorbereiding en verloor ik veel tijd om in vorm te geraken. Nu wil ik meer en beter. Ik ben optimistisch, al weet ik ook dat het voetbal een rare wereld is waarin alles plots kan veranderen. Maar ik leerde ondertussen mij geen zorgen meer te maken om de dag van morgen.”

Voor de rechterzijde van de driehoek met de punt achteruit is er ook nog Alin Stoica, die wegens een keelontsteking afwezig bleef op de eerste training. En Tim Smolders. En er is ook nog Sergiy Serebrennikov, blijkbaar nog altijd niet wedstrijdfit. In Knokke zagen we woensdag zelfs een supporter met een shirtje van de Oekraïner aan wie Club nog maar heel weinig plezier beleefde. Trouw en geduldig volk in Brugge. (Overigens zagen we in Knokke ook een trui-tje van Schalke met Vermant erop.)

Nieuw zijn behalve de keeperstrainer, de uitrustingen (van kledijsponsor Adidas) en straks ook de wat hippere website. Maar de grootste verandering zijn de verbouwingen in het sportieve blok (onder leiding van architect en beheerder Pol Jonckheere). Zowel het spelershome als de kleedkamer werden met 25 vierkante meter uitgebreid. Er zijn nieuwe sanitaire installaties, er is nu ook een kleine vergaderzaal, een grote instructie- en projectiezaal, een nieuw kantoor voor de trainers én û misschien nog het belangrijkste û airconditioning. Het is alweer een grote stap vooruit op het vlak van accommodatie, na het themacafé Extra Time onder de Noordtribune (twee jaar geleden), het nieuwe administratieve centrum en het kunststofveld (vorig seizoen).

Het zijn realisaties die grotendeels te danken zijn aan de twee opeenvolgende kwalificaties voor de Champions League. Maar er is natuurlijk ook de zekerheid van het voortijdig en met liefst vijf jaar verlengde contract met hoofdsponsor Dexia. De inkomsten van sponsoring, publiciteit, loges en seats namen vorig seizoen weer met vijftien à twintig procent toe en het aantal abonnees blijft maar stijgen. Vier jaar geleden waren er 11.000, vorig seizoen 20.500, straks waarschijnlijk meer dan 22.000. Het is opmerkelijk, want toen het stadion voor Euro 2000 werd uitgebreid tot 30.000 plaatsen, heette dat binnen en buiten de club veel te groot te zijn. De visie en het stille werk van Filips Dhondt zijn er niet vreemd aan.

“Ook het sportieve speelt daar ongetwijfeld in mee”, aldus de bedrijfsleider van Club Brugge, die drie jaar geleden in de club binnenkwam als algemeen coördinator. “Als je geen spektakel brengt en geen goede resultaten neerzet, kan je dat niet realiseren. Maar de onderbouw is daarbij uiteraard ook heel belangrijk. Onze abonnementenactie bijvoorbeeld. Onze mailing naar 62.000 fankaarthouders is uniek in België. Er zit een persoonlijk briefje van de voorzitter bij, informatie over de abonnementenactie, een minipostertje, een antwoordkaart, een retourenveloppe en een waardebonnetje. Je bereikt er massaal veel mensen mee en het gebruikscomfort ligt heel hoog : zij hoeven zich niet meer naar het stadion te verplaatsen. Vroeger werd gewoon aan de pers meegedeeld wanneer de abonnementenverkoop startte.

“De waardering voor en de opvang van de supporters is er ook sterk op vooruitgegaan. Het zaterdagavondvoetbal is met zekerheid één van de redenen voor die grote stijging. Dat merken we aan de beleving bij trainers, spelers, sponsors en supporters. Er is Extra Time, er is de stadionspeaker en er zijn de shoot-outs tijdens de rust waarmee 60 euro te verdienen valt. Het gaat om de volledige sfeer. Zie ook de manier waarop we het einde van de keeperscarrière van Dany Verlinden vierden. Aan supportersinitiatieven zoals de tifo’s van Blue Army wordt meegewerkt en blijvend aandacht gegeven. Zie de foto’s in onze abonnementenactie. De relatie met Blue Army is enorm verbeterd. Er is een heel vlotte communicatie en er wordt altijd gezegd waarop het staat. Het is niet van loze beloften te maken. In de pare maanden is er overleg met Blue Army, in de onpare met de Supportersfederatie.

“Een belangrijk communicatiemiddel is onze website. In bedrijven moet je marktonderzoek verrichten om iets te weten te komen ; hier zullen we het snel merken op ons message board als er iets is waar we ons niet bewust van zijn. We halen er inspiratie uit en trekken er lessen uit. Belangrijk is anticiperen. We willen een klein stapje vooruit denken. Dan is het enthousiasme veel groter. Ik denk dat het negatieve imago van Club Brugge volledig verdwenen is. Maar dat gebeurt niet zomaar. Professionele mensen zijn daar dagelijks mee bezig. En zonder heel hard werken met een groot enthousiasme gaat het in deze sector niet.”

door Christian Vandenabeele

‘Zaterdagavondvoetbal is één van de redenen voor de grotere abonnementenverkoop.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content