Rolando Bianchi helpt Reggina aan een mirakel.

Tien van de twaalf topschutters in de Serie A zijn échte Italianen. Na Francesco Totti valt vooral de aanwezigheid op van de 24-jarige Rolando Bianchi, een aanvaller van het bescheiden Reggina. Samen met Luca Toni staat Bianchi tweede in de topschutterslijst, met 12 goals uit 22 wedstrijden. Het is het eerste jaar dat de jonge spits echt in de kijker loopt. Vorig jaar hield een zware blessure hem lang aan de kant en kwam hij nauwelijks in beeld. In negen wedstrijden scoorde hij maar één goal. Nochtans debuteerde Bianchi al op zeventienjarige leeftijd in de Serie A. Dat gebeurde in het seizoen 2000/01 met zijn eerste club Atalanta Bergamo. Voor zijn komst bij Reggina in 2005 voetbalde hij twee seizoenen bij Cagliari, waar hij telkens twee keer scoorde.

Met zijn doelpunten hoopt Reggina op een mirakel. Sinds het in 2002 naar de Serie A terugkeerde, kon het zich al vier opeenvolgende keren redden. De laatste twee keer gebeurde dat onder leiding van trainer Walter Mazzari (44). Die kwam naar Reggio di Calabria, nadat hij in 2004 met Livorno gepromoveerd was naar eerste klasse.

Voor dit seizoen werd dat als een quasi onmogelijke opgave beschouwd. Met vijftien strafpunten, opgelegd in het kader van het voetbalschandaal, leek de redding uitzichtloos. Half augustus kreeg Reggina die straf omdat de voorzitter (sinds 1991) Pasquale Foti ervan werd verdacht in het seizoen 2004/05 zes competitiematchen te hebben vervalst.

Uit die tegenslag putte Mazzari de motivatie om zijn – nagenoeg allemaal onbekende – spelers vooruit te stuwen. Intussen staat Reggina tot eenieders verrassing zelfs niet meer op een van de drie degradatieplaatsen. Vandaag hebben ze al 20 punten. Met de elf strafpunten bijgeteld, pakten de Zuid-Italianen al 31 punten. Zonder de 11 strafpunten stonden ze daarmee vandaag zevende, een plaats die recht geeft op deelname aan Europees voetbal.

Als het straks het onverwachte behoud viert, mag Reggina volgend jaar het zevende jaar in de Serie A aanvatten. Voor de laatste promotie in 2002 speelde het al eens van 1999 tot 2001 op het hoogste niveau. Het eerste jaar haalde het met een twaalfde plaats het beste resultaat ooit in de clubgeschiedenis. In 1985 voetbalde het nog in de vierde klasse.

Inter won zaterdag voor de zestiende opeenvolgende keer. Dat is goed voor een nieuw record.

kwam voor het eerst aan de aftrap bij AC Milan. De Braziliaan bedankte voor het vertrouwen met twee treffers, waardoor Milan met 3-4 won bij Siena.

heeft sinds vorige week ook de Italiaanse nationaliteit, dankzij de origine van zijn vrouw

.

Voor het eerst in veertien jaar is Italië op de FIFA-wereldranglijst weer nummer één. Het lost Brazilië af (nu nummer twee), dat 55 maanden onafgebroken op één stond.

(55) is de nieuwe trainer van Parma. Na de 3-0-nederlaag op AS Roma vorige week moest

als zevende coach in de Serie A dit seizoen opstappen. Ranieri werkte jaren in het buitenland, bij Atlético Madrid, Valencia en Chelsea. Daarvoor leidde hij in eigen land de eersteklassers Cagliari, Napoli en Fiorentina.

Catania moet tot het eind van het seizoen in juni zijn thuiswedstrijden op neutraal terrein én achter gesloten deuren spelen. Van de andere ligaploegen hebben Udinese, Fiorentina en Napoli de meeste problemen. Ook Livorno, dat zijn UEFA Cupmatch achter gesloten deuren speelde, mag het stadion nog niet openstellen voor het publiek.

Avondwedstrijden mogen vanaf volgend weekend weer voor ploegen wiens stadion helemaal aan de wettelijke normen voldoet.

De Deense international

(31), een middenvelder,

verlengde zijn contract met Fiorentina tot 2009.

GF

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content