Thomas Bricmont

Lassana Diarra is belangrijk voor Frankrijk.

Door met 0-1 in Ierland de eerste barragewedstrijd te winnen, verwierf de Franse nationale ploeg een mooie uitgangspositie voor het WK. Normaal gezien zal het team van bondscoach Raymond Domenech dan ook vanavond definitief het ticket voor Zuid-Afrika binnenhalen.

Nicolas Anelka maakte in Croke Park met het nodige geluk het enige doelpunt. Voor de rest hielden les Bleus zonder al te veel problemen de partij onder controle. Dat is te danken aan de offensieve sterkte, zeker met spitsen van het kaliber Anelka, Thierry Henry en Yoann Gourcuff. Voorts kon Frankrijk rekenen op een sterk presterende doelman Hugo Lloris, die met puik werk de onzekerheid van het centrale verdedigingsduo William Gallas – Eric Abidal kon maskeren. Maar vooral het centrale middenveldduo Alou en Lassana Diarra zorgde voor 62 procent balbezit.

Alou Diarra van Bordeaux stond in de basiself omdat Jérémy Toulalan er niet bij was. Hij recupereerde enorm veel ballen, terwijl Lassana Diarra ook voor de nodige aanvallende impulsen zorgde. De 24-jarige voetballer van Real Madrid werpt zich bij de Fransen almaar meer op als een onmisbare pion. Toen Frankrijk in Servië met tien tegen elf een 1-1-gelijkspel uit de brand sleepte, speelde hij al een enorm belangrijke rol.

Niemand lijkt nog in twijfel te trekken dat Lass altijd in de basisploeg moet staan. Nadat hij eerder bij Chelsea en Arsenal niet kon doorbreken, werd hij sinds hij in januari voor 20 miljoen euro overkwam van Portsmouth bij Real Madrid een onbetwistbare titularis. Diarra ontpopt er zich als de waardige opvolger van de onvolprezen Claude Makelele nadat eerder Thomas Gravesen, Mahamadou Diarra en Emerson hun tanden stuk beten op die rol van doorgeefluik tussen verdediging en aanval. Ook bij de Franse nationale ploeg roemt iedereen zijn winnaarsmentaliteit. Diarra kan dan ook uitgroeien tot een van de hoekstenen van het team. Misschien kan hij straks zelfs samen met Gourcuff een even complementaire en beroemde tandem vormen als indertijd het duo Makelele-Zidane.

Hatem Ben Arfa (22) wordt gevolgd door Portsmouth. Het zou de Marseillemiddenvelder, die door Didier Deschamps vaak op de invallersbank wordt gehouden, willen aantrekken in januari. Portsmouth houdt ondertussen ook een oogje op de Franse international Loïc Rémy (22), spits van Nice.

President Nicolas Sarkozy zette enkele uren voor het begin van de barragewedstrijd van Frankrijk tegen Ierland een bericht op zijn Facebookpagina om de Franse nationale ploeg te steunen. “Het team heeft meer dan ooit de steun nodig van het publiek. Laten we met zijn allen achter de jongens staan, zodat ze ons kunnen blijven doen dromen en de kleuren van de Franse sport met verve kunnen verdedigen”, zo luidde zijn boodschap.

Pancrate ligt al sinds juni niet meer onder contract bij PSG. Mogelijk komt voor de 29-jarige spits echter het einde van de tunnel in zicht. Hij testte bij Newcastle en zou er een contract kunnen tekenen voor drie en een half jaar. De 34-jarige Laurent Robert legt mogelijk de omgekeerde weg af. Sinds drie maanden traint de ex-international met de invallers van PSG en hij verklaarde zich bereid om “gratis voor de ploeg uit de Franse hoofdstad te voetballen”. PSG gaf echter vooralsnog geen gevolg aan die oproep.

Eliaquim Mangala speelde vorige vrijdag in Tours zijn eerste wedstrijd met de Franse nationale belofteploeg. De wedstrijd tegen Tunesië eindigde op 1-1. De verdediger/middenvelder van Standard werd drie minuten voor tijd vervangen. Hij liep een blessure op en moest daardoor afzeggen voor de interland tegen Slovenië.

Cris vierde op 32-jarige leeftijd in de vriendschappelijke interland tegen Engeland zijn wederoptreden bij de Braziliaanse nationale ploeg. Na het WK van 2006 had de centrale verdediger van Lyon nochtans gezegd dat hij de Seleção voor gezien hield.

Thomas Bricmont

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content