Carlo Ancelotti lanceerde in Italië een polemiek tussen voorzitters en trainers.

Nadat CarloAncelotti, de coach van AC Milan, had verklaard dat trainers hun lot in handen leggen van voorzitters die niet altijd genoeg van voetbal afweten om een correct oordeel te kunnen vellen over hun werk, werd prompt bij de voorzitters van de Italiaanse eersteklassers een enquête georganiseerd. De heren voorzitters waren van mening dat zij wel degelijk trainers kunnen en mogen ontslaan. Ancelotti viseerde met zijn stelling vooral GiuseppeCoccimiglio, de voorzitter van derdeklasser Foggia. Nadat die zijn trainer de laan uitstuurde, nam hij de zondag daarop zelf als coach plaats op de bank. Omdat zijn team won, concludeerde Coccimiglio dat een voorzitter best ook trainer zou kunnen zijn, maar daar jammer genoeg meestal niet de tijd voor heeft.

Eerste minister SilvioBerlusconi, ondertussen bij Milan geen voorzitter meer, trad de man bij. In een interview met de RAI reageerde hij scherp op de uitlatingen van Ancelotti en benadrukte hij dat hij indertijd wél de trainer dwong om een bepaalde speelstijl te hanteren. Berlusconi bevestigde daarmee nog maar eens het beeld van de allesbepalende en altijd beter wetende voorzitter. Sua Emittenza verklaarde zelfs ooit eens dat hij de tactiek had bepaald die de rossoneri naar een zege in de Champions League had geleid, maar hij moest die verklaring naderhand gedeeltelijk weer inslikken.

Ook MaurizioZamparini, de voorzitter van Palermo, heeft er het handje van weg om, niet gehinderd door enige kennis, zelf in te grijpen. Zijn ploeg had zich al van het behoud verzekerd, maar verloor plots een wedstrijd. Voor de voorzitter voldoende reden om trainer StefanoBaldini aan de deur te zetten en te vervangen door FrancescoGuidolin. Diens contract werd in november verlengd tot 2006, maar nog diezelfde maand verplichtte de voorzitter zijn coach om met twee spitsen te spelen. Ook Paolo De Luca, de sterke man van Parma, bemoeit zich meer en meer met de spelstijl. Gelukkig zijn er ook nog teams zoals Juve en Fiorentina, waar de voorzitters goed beseffen dat ze zich best niet inlaten met het werk van de trainers. (NR)

Jonathan Zebina, de verdediger van Juventus, liep een blessure op aan de bil en moet een maand aan de kant blijven. Paolo Di Canio en Riccardo Zampagna werden allebei veroordeeld tot een boete van 10.000 euro, respectievelijk omwille van een fascistische groet en een opgestoken vuist naar de supporters van de tegenpartij. Het beroep dat ze daartegen aantekenden, werd verworpen. (NR)

TOPSCHUTTERS : 1. Montella (AS Roma) 20 goals ; 2. Gilardino (Parma) 16 goals ; 3. Adriano (Inter) 15 goals ; 4. Shevchenko (AC Milan), Esposito (Cagliari) 14 goals.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content