Verdringt aanvallend spel het catenaccio ?

Terwijl het Calcio altijd in de eerste plaats sterke verdedigers voortbracht, wordt het defensieve compartiment van de meeste teams momenteel bevolkt door buitenlanders. Italiaanse verdedigers die nog een internationaal niveau halen, zijn zo schaars geworden dat op het hoofd van Andrea Barzagli van Palermo, die een geslaagd debuut maakte bij de nationale ploeg, een prijs staat van 15 miljoen euro. Misschien heeft een en ander wel te maken met het feit dat zowat alle coaches de jongste tijd niet alleen openlijk pleiten voor offensief voetbal, maar dat ook in de praktijk proberen toe te passen. Een blik op de typeploegen leert alleszins dat er een aanvallende wind door het Calcio waait, ook al zijn er met Genua, Napels en Sampdoria amper drie teams die meestal met een driemansverdediging aantreden. Van de zeventien teams die met vier verdedigers aantreden, zijn er zes (Atalanta, Cagliari, Fiorentina, Juventus, Livorno en Torino) die in een 4-4-2 spelen met opkomende flanken en vier (Parma, Reggina, Sienna en Udinese) die opteren voor drie spitsen. Zelfs na de zware 0-5-nederlaag die Udinese op de tweede speeldag leed tegen Napels, speelden de zwart-witten de week nadien consequent met drie spitsen ( Quagliarella, Asamoah en DiNatale) op het veld van Juventus, wat resulteerde in een 0-1-zege. Bij Parma zweert coach AndreaMandorlini nog steeds bij een offensieve 4-3-3, hoewel hij drie jaar geleden op basis van dat aanvallende concept werd ontslagen bij Atalanta. Delio Rossi kiest bij Lazio dan weer voor een 4-3-1-2 met een ruit op het middenveld zoals bij Milan waar Kakáin feite opereert als tweede spits. Inter (4-1-2-1-2) kiest dan weer voor twee flankspelers op het middenveld die de achterlijn moeten zoeken. Bij Roma kiest LucianoSpalletti voor countervoetbal met FrancescoTotti als enige diepe spits. Het 4-2-3-1 is wel aangepast aan de kwaliteiten van de middenvelders : jongens als Daniele De Rossi, Taddei en Simone Perrotta zijn niet echt defensief maar kunnen wel goed een bal bijhouden. StefanoColantuono probeert dit voorbeeld te volgen bij Palermo, waar hij hoopt evenveel succes te hebben als vorig seizoen bij Fiorentina.

Cristian Chivu (Inter) hield een schouderletsel over aan de oefeninterland tussen Roemenië en Duitsland en is enkele weken niet inzetbaar. Dat zinde voorzitter Massimo Moratti niet, ook al omdat Patrick Vieira geblesseerd raakte na wedstrijden met de Franse nationale ploeg. Hij dreigde met maatregelen, maar bond even snel in omdat internationals moeten worden vrijgegeven volgens de FIFA-reglementen.

Mauro Camoranesi (Juventus) kampt met een spierblessure in zijn rechterdij. De middenvelder zal minstens een maand buiten strijd zijn. Alessandro Del Piero waarschuwde bondscoach Roberto Donadoni. Hij wil niet langer als middenvelder uitkomen voor de Squadra.

Oud-bondscoach Marcello Lippi (59) debuteerde vorige week als analist voor Sky TV bij wedstrijden van de CL. Fabio Capello (61), eind vorig seizoen ontslagen bij Real Madrid, is in dienst van de RAI.

AS Roma maakte indruk tegen Dynamo Kiev en boekte door de zege zijn honderdste Europese overwinning.

Dida (Milan) bezet nog altijd de eerste plaats in het individuele doelmannenklassement van de CL. De Braziliaan hoefde tot nu toe maar 0,70 keer de bal uit zijn netten te halen. In 64 duels incasseerde Dida 45 goals en hield hij 34 maal de nul.

Francesco Coco (30) zette een punt achter zijn actieve loopbaan. De linkerflankspeler zag zijn overeenkomst bij Inter ontbonden worden, maar wilde niet op een lager niveau spelen. Coco wil zich vanaf nu volledig concentreren op een nieuwe uitdaging, namelijk televisiewerk.

Adriano, op een zijspoor bij Inter, gaf toe dat hij het afgelopen anderhalf jaar met een drankprobleem zat.

NICOLAS RIBAUDO

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content