Barcelona haalt Deco en denkt al aan de periode na Ronaldinho.

Na aanvallende middenvelder Ludovic Giuly (Monaco), spits Henrik Larsson (Celtic), linkerverdediger Silvinho (Celta Vigo) en rechterverdediger Juliano Beletti (Villarreal) haalde Barcelona vorige week een vijfde versterking in huis : de felbegeerde Deco tekende een contract voor vier jaar. “Ik kan op elke positie op het middenveld uit de voeten. Ik kijk er naar uit om samen te spelen met Ronal-dinho. Ik zag hem al bezig op televisie en hij is enorm sterk”, verklaarde de Portugese international op de persconferentie.

Zo sneed de genaturaliseerde Braziliaan ongewild een gevoelig onderwerp aan. De supporters breken er zich alvast het hoofd over : zal Ronaldinho volgend seizoen nog de kleuren van Barça verdedigen ? Als we het tactisch bekijken, lijkt het in ieder geval onwaarschijnlijk dat Frank Rijkaard zowel Deco, Giuly als Ronaldinho samen zal opstellen. De Nederlandse coach had vorige winter bij zijn bestuur aangedrongen op de komst van Edgar Davids, een stofzuiger. Die lijn zal hij niet zomaar verlaten.

Voorzitter Joan Laporta liet in juni nog een alarmkreet horen. “We riskeren hem kwijt te spelen. De lokroep van het grote geld zal moeilijk te weerstaan zijn.” Zeker als je bedenkt dat de Catalaanse club momenteel met een economische crisis worstelt. Laporta is nog niet vergeten dat zijn voorganger Joan Gaspart een schuldenberg van 140 miljoen euro achterliet. Om die neerwaartse spiraal weer om te buigen, plantte de nieuwe voorzitter een financiële politiek neer die op twee peilers steunt. Enerzijds een lening van 200 miljoen euro bij de bank, een bedrag dat over tien jaar moet terugbetaald worden. Anderzijds wil Laporta de totale loonlast van 93 procent terugschroeven naar 72 procent van het budget.

Aangezien de merchandising weer op volle toeren draait, heeft Barça voor dit seizoen 30 miljoen euro om uit te geven op de transfermarkt. Door het contract van Ronaldinho aan te passen (van 2,5 miljoen euro naar 5 miljoen euro netto per seizoen, plus een premie van een miljoen euro) sneed Laporta wel weer in de oude wonden. Hij overtreed zijn eigen richtlijnen inzake de loonbeperkingen. Dus, als Roman Abramovich 60 miljoen euro op tafel legt voor de Braziliaan, of als Florentino Pérez – de Real-praeses die zweert bij één superaankoop per seizoen – zich meldt, lijkt de kans groot dat Ronaldinho binnen enkele weken alsnog het Catalaanse nest verlaat. (NR)JOHAN MJALLBY (33, Celtic) trekt naar Levante. Ian Harte (26, Leeds) volgde zijn voorbeeld. RONNY GASPERCIC (35) keert terug naar de Primera División. De Limburger ruilt Alavés voor Albacete. ALBERT JORQUERA (25), de invallersdoelman van Barcelona, verlengde zijn overeenkomst tot 2008. LUIS ARAGONES (65), die er net een knappe campagne met Mallorca heeft opzitten, werd aangesteld als nieuwe bondscoach. Hij trainde eerder ook al Atlético Madrid, Oviedo, Betis, Valencia, FC Sevilla, Espanyol en Barcelona. Benito Floro neemt zijn plaats bij Mallorca af. DANI (30), de oud-aanvaller van Zaragoza en Barcelona, speelt de komende twee jaar voor Espanyol. RENATO (Santos) kreeg bij FC Sevilla een contract voor vijf jaar. PABLO IBANEZ verlaat Albacete voor Atlético Madrid. ENRIQUE SANCHEZ FLORES (44) werd aangesteld als nieuwe coach van Getafe. Vorig seizoen trainde hij de beloften van Real Madrid. VALENCIA speelt op 27 augustus in Monaco de Supercup tegen Porto. MIKEL ARTETA (Glasgow Rangers) en Jérémie Bréchet (Inter) tekenden bij Real Sociedad. (NR)

NR

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content