Geen geruststellend nieuws voor de concurrenten : Standard voetbalt nog niet indrukwekkend, maar het blijft wel het klassement aanvoeren met het maximum van de punten.

Bijna tien minuten duurde het onderhoud tussen sportief manager Michel Preu- d’homme en verdediger Ivica Dragutinovic zaterdagavond na de wedstrijd in de smalle gang naast de kleedkamer. Een beetje voortijdig had Dragutinovic na de wedstrijd zijn truitje al naar de supporters gegooid. Toen hij na tien minuten terug naar de kleedkamer stapte, stond zijn gezicht op onweer. In Griekenland liep afgelopen weekend de transferperiode af en zaterdagavond was er nog geen akkoord met Olympiacos, de club van Trond Sollied. Vanaf morgen moeten de trainers van Standard zich niet meer afvragen wie er eventueel nog gaat en komt. Een stuk geruster kan er dan een maand of drie gewerkt worden in Luik, want tot vorige week zorgden speculaties ongewild voor onrust, zolang spelers op twee gedachten hinkten.

De meesten van hen zijn er (op Milan Rapaic na) nog. Sergio Conceiçao beloofde als eerste te blijven en hield woord. Hij tekende bij om zijn vriend Luciano D’Onofrio aan een prijs te helpen. Oguchi Onyewu was met een nieuw contract Anderlecht en andere geïnteresseerde buitenlandse topclubs te snel af. Onyewu wil dolgraag naar het komende WK. Daarvoor is in het Amerikaanse team enkel plaats voor spelers met een basisplaats. Bij Standard heeft hij die.

Philippe Léonard hoopte tot de laatste minuut van de transferperiode op een goed bod van de Glasgow Rangers. Eric Deflandre wil niet meer weg sinds hij in de voorbereiding opnieuw een basisplaats afdwong. Vedran Runje kreeg na een matig seizoen geen interessant bod, Bangoura rondde zijn overstap naar Stoke City af. Dragutinovic bleef tot woensdag hopen op een mirakel en richtte zijn pijlen ook op Marseille, dat tot 1,4 miljoen euro wilde bieden. Voor Almani Moreira daagde niemand op.

Een zekere vertrekker leek in de voorbereiding Mohammed Tchité. Een snelle spits met torinstinct, maar een beetje te licht voor een topteam, was het oordeel binnen de club. FC Brussels leek een betere bestemming, maar Tchité dwong op het veld het recht af om te blijven. Zaterdag slaakte Standard een zucht van opluchting dat ze hem niet lieten gaan. Op La Louvière puurde hij uit vier kansen drie goals. Hij evenaart met vijf goals nu al zijn productiviteit van vorig seizoen.

Een waardig leider toonden de Rouches zich op La Louvière niet. Niet omdat de thuisploeg zo sterk was, wel omdat Standard na een goeie eerste helft met een geruststellende voorsprong gewoon stopte met voetballen. Zelfs een sterkhouder als Onyewu ging onverwacht knoeien en lag aan de basis van de gelijkmaker van de thuisploeg kort voor affluiten. Het Standard van de vorige seizoenen had gegarandeerd de match nog verloren, maar dit jaar ligt dat anders. In nog geen vijf minuten zetten de Rouches de scheve situatie recht. Voor de vierde opeenvolgende keer lukte dat op het einde van de match.

Op de openingsspeeldag werd de gelijkmaker van Lierse in de slotfase afgekeurd. Op Zulte-Waregem zette het in de slotminuten een nederlaag om in winst. Tegen Sint-Truiden nam het in het laatste kwartier afstand. Op La Louvière maakte het één minuut voor tijd de winning goal.

Indrukwekkend voetballen de Rouches nog niet. Dat is géén geruststellend nieuws voor de concurrenten. Een Standard dat op halve kracht al het maximum van de punten heeft, kan alleen maar beter worden. Wie Wamberto en Cédric Roussel wekenlang op de bank kan houden, beschikt over een sterk team. Ook in de basiself halen nog niet alle spelers hun beste niveau : dat geldt zeker voor Moreira, maar ook voor Onyewu en zelfs voor Conceiçao, die zaterdag één helft sterk voetbalde, na de rust helemaal wegzakte maar in de slotminuut opnieuw mee het verschil maakte.

Voor het eerst sinds mensenheugenis ruiken de fans winst. Zaterdag zat het bezoekende vak met 3000 Luikse fans propvol. Vorige week kondigde Standard fier aan dat het de kaap van 14.000 seizoenkaarten rondde, een absoluut record voor de club die drie jaar terug nog maar 8000 abonnees telde. Wordt hun honger dit jaar gespijsd ?

Geert Foutré

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content