Vital Heynen blijft zweren bij gelijkwaardige kern.

Op de tweede speeldag in de Liga A staat al meteen Maaseik-Roeselare geprogrammeerd. Een wedstrijd waarvan het resultaat in dit prille stadium weinig of geen belang heeft, aldus Nolikocoach Vital Heynen, “maar de match is wél belangrijk om te zien waar we staan.”

Wat kan je nú al zeggen over het nieuwe Maaseik?

Vital Heynen: “We zijn amper veertien dagen samen en Wounembaina speelde zaterdag nog op het WK. Op dit moment heb ik dus zelf nog geen flauw benul van waar we staan. Het enige wat ik weet, is dat ik, zolang ik trainer ben, nog nooit zoveel directe kwaliteit bij elkaar heb gehad. Maar ik ben me er evenzeer van bewust dat ons nu de klus wacht om daar ook iets van te maken.”

Het aanwezige potentieel compenseert het verlies van Gert Van Walle, een talentvolle opposite, en André Lopes, een sterkhouder in receptie?

“En met Tom Schrijvers verloren we iemand die erg belangrijk was voor de groep. Klopt allemaal, maar ik geloof dat zij die erbij gekomen zijn het op een andere manier beter kunnen doen.”

Met André Eloi haalden jullie een oude bekende terug naar Maaseik. Wordt hij jouw eerste spelverdeler?

Andréis een fantastische kerel, die perfect een rol kan vervullen als lijm voor het team. Maar eerste of tweede spelverdeler? We beschikken over twaalf spelers van wie het niveau meer dan ooit dicht bij elkaar hangt. Het zal van details afhangen wie er aan een wedstrijd begint.”

Zo was het ook al vorig seizoen. Hier en daar hoorde je daarover ongenoegen bij spelers die niet goed wisten waar ze aan toe waren.

“Door het uitvallen van Maan en Van Decraen hadden we in de cruciale fase van het kampioenschap zelfs te wéinig wisselmogelijkheden. Snap je? Natuurlijk vindt een speler zo’n situatie niet gemakkelijk, want iedereen wil spelen. Maar voor het team is een brede kern altijd het beste gebleken. Als we de onderlinge concurrentie op een juiste manier aanwenden, moet dat onze sterkte worden.”

Je liet al verstaan dat de Champions League dit seizoen prioritair is op het kampioenschap.

“Ja. Onze ambitie is de Final Four. Door de versplintering aan de top ben ik ervan overtuigd dat een van de twee Belgische ploegen dit jaar heel ver zal raken in de Champions League. Ik hoop uiteraard dat het Noliko Maaseik wordt.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content