De zeges tegen Genk en Udinese kunnen niet verdoezelen dat AS Roma momenteel behoorlijk ziek is.

Na de zege tegen RC Genk had Fabio Capello er geen moeite mee om toe te geven dat zijn team het helemaal niet goed had gedaan. “Het was de slechtste prestatie van het team sinds ik er trainer ben.” Waarbij hij voorbij ging aan het feit dat het manifeste gebrek aan initiatief, karakter en persoonlijkheid waaraan Roma leed misschien ook voor een deel zijn schuld is, en waarbij hij ook niet stil stond bij mogelijk verkeerde tactische keuzes.

In Genk diende de Romeinen zichzelf een zuurstofinjectie toe en zaterdag breiden ze daar met een 4-1-zege tegen Udinese een vervolg aan, maar toch is de weg naar de top nog erg lang. Fysiek staat Roma nog niet op punt. Er zit geen ritme in het spel, de druk op de bal is niet groot genoeg en in de tweede helft beleeft het team steevast een terugval. Als de resultaten slecht zijn en als de spanning in de groep toeneemt, heeft blijkbaar ook Capello, nochtans beschouwd als een coach met een ijzeren hand, het moeilijk om de discipline te doen naleven. De intern broedende conflicten blijven niet binnenskamers, de spelers hangen ongegeneerd de vuile was buiten.

Zo uitte aanvoerder en boegbeeld Totti op televisie openlijk kritiek op de tactische keuzes van de trainer en liet aankomende vedette Cassano verstaan dat hij er schoon genoeg van heeft om nog voort op de bank zijn broek te verslijten. Batistuta niet het niveau van zijn vorstelijke salaris, maar kan geen kritiek verdragen en gooit kwaad met de deuren als hij vroegtijdig wordt vervangen. AS Roma heeft het ook erg moeilijk om zijn spel op te dringen. Het team probeert nog altijd langs de flanken te voetballen, maar dat levert momenteel niet het minste doelgevaar op. Capello doet niets om de bakens te verzetten en wacht geduldig tot Cafù, Candela en Totti een betere vorm halen, in de hoop dat zij dan weer het team op sleeptouw zullen nemen..

Terwijl de aanval vroeger de productiefste van het hele calcio was, is die nu nog slechts een schaduw van zichzelf. Zo scoorde Batistua in bijna 1000 minuten Champions League voetbal nog maar één keer, en is het voor Montella al lang geleden dat hij nog eens een doelpunt kon vieren door wijd met de armen te molenwieken. In Genk hield de verdediging net als in Athene weliswaar de nul, maar dat is nog niet voldoende om te kunnen zeggen dat de crisis voorbij is. Echt onder druk kwam de defensie tegen de negen Genkse veldspelers niet. Individueel voetballen de backs trouwens niet op hun normale peil. Panucci heeft de blunder nog niet verteerd die hij tijdens het WK met de Italiaanse ploeg tegen Korea beging, Zebina is het voornaamste slachtoffer van de spreekkoren van ontevreden supporters en voelt zich duidelijk niet in zijn sas en Samuel zoekt nog naar zijn beste vorm. (NR)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content