Nieuwkomer VANJA MILINKOVIC-SAVIC

© BELGAIMAGE

Hij wordt verondersteld Guillermo Ochoa te doen vergeten in de harten van de supporters. Dat zal niet eenvoudig zijn, gezien de populariteit en het niveau van de Mexicaan de afgelopen twee seizoenen. Vanja Milinkovic-Savic komt uit een echte voetbalfamilie. Zijn vader Nikola was actief in Spanje, Portugal en Oostenrijk. Zijn broer Sergej passeerde bij Genk en zit voorlopig nog bij Lazio. Vanja heeft zelf ook banden met Spanje en Italië. Hij werd namelijk geboren in Spanje, waar zijn vader toen voetbalde, en hij wordt uitgeleend aan Standard door Torino. Hij is eigenlijk een echte voetbalnomade. Hij zette zijn koffers al neer in Oostenrijk, Servië, Engeland (Manchester United) en Polen.

JOACHIM CARCELA
JOACHIM CARCELA© BELGA

Op het eerste zicht is hij imposanter dan Ochoa. Hij is langer dan twee meter. Op zijn cv staat niets minder dan een wereldtitel: hij triomfeerde met de U20 van Servië op het WK in 2015. Hij speelde geen minuut op dat toernooi (terwijl zijn broer basisspeler was) maar hij maakte wel deel uit van de groep.

MPH overtuigen

Zijn volgende uitdaging wordt MPH overtuigen. De coach was in de voorbereiding niet echt onder de indruk van de nieuwe doelman. Tegen een Oekraïense ploeg ging Vanja een paar keer flagrant in de fout en werd hij niet gespaard door MPH. Hij vond dat hij te zwaar stond en dat het hem aan ritme ontbrak. ‘Ik zie de speler nog niet zoals ik hem voor zijn komst kende’, besloot hij. We hebben het al gezegd: Ochoa vervangen is geen sinecure… Nu, in ieder geval is er weinig concurrentie voor de positie want de andere kandidaten zijn een jongere die nog niet klaar is voor de veldslagen in eerste klasse ( Arnaud Bodart) en een ancien die eerder een rol te spelen heeft in de kleedkamer dan op het veld ( Jean-François Gillet). Milinkovic-Savic kan moed putten uit de eerste ervaringen van zijn broer op Belgische bodem. Die kwam tijdens zijn eerste maanden bij KRC Genk niet veel aan spelen toe. Nu is hij een vaste waarde in de Serie A.

Eric Gerets, clubicoon
Eric Gerets, clubicoon© BELGA

3 anekdotes 1 Voorzichtig met Avenatti

Felipe Avenatti ging mee op stage naar Duitsland zonder in orde te zijn met zijn papieren… Er was een akkoord tussen Standard en Bologna over zijn transfer en hij had ook een akkoord met de club, maar de Luikenaars hebben gewacht tot hij zijn laatste medische tests had gedaan om zijn transfer te officialiseren.

2 Marbella

In volle zomerstage heeft Standard ook al zijn winterstage geboekt: het wordt Marbella. De Rouches gaan er al voor het derde jaar op rij naartoe. En voor de zomerstage van 2020 gaan ze waarschijnlijk naar Kamen, dicht bij Dortmund.

3 Leye op bekend terrein

Mbaye Leye, de nieuwe T2, kende al praktisch iedereen in de technische en medische staf van tijdens zijn spelersperiode bij KAA Gent en Standard.

Jong talent JOACHIM CARCELA

De 19-jarige neef van Mehdi begon bij Standard op de leeftijd van vijf jaar. Hij speelde er samen in de ploeg met Zinho Vanheusden en Adrien Bongiovanni. Maar de club ontdeed zich van hem en hij vertrok eerst naar Anderlecht en dan naar Club Brugge, waar hij zijn kruisbanden scheurde. Club liet hem vervolgens ook gaan. Standard heeft hem dan opnieuw binnengehaald. Michel Preud’homme denkt dat hij het best tot zijn recht komt op de 8 of de 10. Voor Joachim Carcela is alles in een stroomversnelling gekomen sinds januari van dit jaar. Toen werd hij uit de kern van de beloften geplukt om mee te gaan op stage met de A-kern naar Spanje. Een maand later was zijn naam voor het eerst te vinden op het wedstrijdblad van een match in eerste klasse. Preud’homme drong er vervolgens op aan om hem een profcontract te geven. ‘Ik zie veel goeie dingen bij hem maar hij moet leren om regelmatig te zijn, hij moet stoppen met zijn ups en downs’, zei de coach tijdens de stage in Duitsland.

Nieuwkomer VANJA MILINKOVIC-SAVIC

3 vragen aan een clubmens: Eric Gerets

1 Vorig seizoen was niet te best, maar op de tribunes van Sclessin werd er vrij weinig gemord. Gewoon omdat Michel Preud’homme op de bank zat?

‘Vast en zeker. De supporters zijn ervan overtuigd dat Preud’homme de juiste man op de juiste plaats is, ook al hadden ze allicht verwacht dat de mayonaise wat sneller zou pakken. Het is waar dat ze het hele seizoen erg geduldig zijn geweest, zelfs toen het vierkant draaide. Ik heb de indruk dat niet alleen de supporters in Preud’homme de juiste man zien, maar dat het een algemeen verspreid gevoel is. Dit seizoen zal het beter worden, ondanks het vertrek van Marin. Dat is toch wel een groot verlies.’

2 Standard heeft gekocht bij Kortrijk, Mouscron en Waasland-Beveren. Wat vind je daarvan?

‘Dat is natuurlijk een risico, want je weet niet waartoe die spelers in staat zijn wanneer ze bij een topclub terechtkomen. Over tien maanden zullen we kunnen zeggen of het een geslaagde of een mislukte gok is geweest. Ik ben optimistisch. Avenatti was soms uitstekend met Kortrijk. En als Limbombe zijn niveau van bij Brugge hervindt, gaat hij zeker een aanwinst zijn. Voor de anderen zal men geduld moeten hebben, want ze moeten het spelen en het leven bij een topclub nog leren kennen.’

3 De club stelde een renovatieproject van het stadion voor. Is dat het eerste wat nodig is om een stap vooruit te zetten?

‘Als je de hoeken van het stadion sluit, die nu open zijn, dan verandert dat al alles. De sfeer is nu al geweldig, maar in een afgesloten stadion kan men nog meer decibels produceren. Met een nog meer opgehitste sfeer zou Standard thuis nog sterker voor de dag moeten komen. En met de financiële inkomsten die eruit voortvloeien, kan men een nog sterkere ploeg bouwen. Dus ja, een stadionrenovatie kan een grote stap betekenen in de geschiedenis van de club.’

Nieuwkomer VANJA MILINKOVIC-SAVIC
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content