Nieuwkomer Lucas Pirard

Hij komt uit de jeugdopleiding van Standard, dat hem weghaalde bij Sprimont. Om speelminuten te vergaren leenden de Luikenaars hem in het seizoen 2015/16 uit aan Lommel. Pirard maakte er indruk op waarnemers en keerde niet terug naar Standard. Het was STVV dat hem een contract van drie jaar aanbood. In augustus 2017 werd dat nog eens met één seizoen verlengd.

Het was Leko die Pirard in 1A lanceerde. Leko begon in de zomer van 2016 nog met Dutoit onder de lat, maar wisselde begin november van doelman, nadat de start zeer moeilijk was geweest (10 op 42). Mede de aanleiding tot de wissel waren twee feiten: Dutoit had ongezouten zijn mening gegeven tegenover een aantal ploegmaats én zijn contract liep bijna af. Pirard werd gezien als een wissel op de toekomst, begon aarzelend (tegen Club, zaterdag de eerste tegenstander van Waasland-Beveren in de nieuwe competitie), maar bleef zijn kans krijgen en groeide. Het jonkie had de routinier uit doel verdreven.

Nieuwkomer Lucas Pirard

Kritiek

Pirard bleef doelman nummer één van STVV, ook na de komst van De Roeck als hoofdtrainer.

Tot januari 2018: na een nederlaag tegen … Waasland-Beveren wisselt STVV van doelman. Steppe komt onder de lat, Pirard schuift weer een bank achteruit. Een foutje vlak voor Nieuwjaar tegen Antwerp en twee foutjes tegen wat nu zijn nieuwe ploeg is, worden hem fataal. De Roeck serveert zijn jonge doelman niet definitief af, maar kiest toch voor een wissel. De hele ploeg is op de sukkel, de doelman is de pineut. Definitief de pineut, want Brys behoudt dezelfde pikorde. Steppe op één, Pirard op twee. Wanneer Steppe zich in PO2 blesseert, komt Pirard weer onder de lat, maar aarzelend presteren tegen Eupen levert hem (en de trainer én de ploeg, herinner u de discussie met een fan na de match) gejoel op bij de supporters. Steppe rondt uiteindelijk PO2 af en voor de Luikenaar is het duidelijk: nieuwe lucht is nodig.

Danny  De Maesschalck Sportief verantwoordelijke
Danny De Maesschalck Sportief verantwoordelijke© BELGA

Het werd die van Beveren. Daar kan hij nu de strijd aangaan met Debaty voor een plaats als nummer één en de opvolging van Roef.

3 anekdotes 1 Fietsen

We kennen voetballers die gek zijn van de fiets, maar ze zijn niet allemaal zo. Toen een ploegje van Waasland-Beveren tijdens de teambuilding verkeerd reed bij een fietszoektocht en ze van die tweewielers genoeg hadden, overtuigden ze een automobilist om hen een lift te geven.

2 Zeg ‘ns meisje

Een gewoonte is het opleggen van een lied aan de nieuwkomers. Hét hoogtepunt van de stage was Van der Jeugt, de nieuwe keeperstrainer, die een hit van Paul Severs bracht: ‘Zeg ‘ns meisje’. Hopelijk duiken nog ergens beelden op, want de performance, mét dans, was volgens aanwezigen ‘onvergetelijk’…

3 Feestje

De Freethiel werd flink verbouwd. Op de tweede verdieping verdween de centrale bar en kwam er meer ruimte om voor een wedstrijd mensen te laten eten. Feestvierders hoeven niet te treuren: na de match is er nog steeds plaats voor een feestje.

jong talent Xian Emmers

Geboortejaar 1999 en zoon van een bekende voetballer. Wie Marc niet kent: papa Emmers was een topper op het middenveld van het grote KV Mechelen. Een zeer grote motor, ontzettend klare kijk en een groot infiltratievermogen. Uitstekend op 6, 8 én 10. Technisch een kraan. Helaas bracht een transfer naar Anderlecht al snel ongeluk: van blessure naar letsel, en altijd maar moeten terugvechten. Het zette een rem op zijn carrière die hem later nog naar het buitenland bracht: eerst Perugia, vervolgens Lugano. Het was daar dat Xian zijn eerste levenskreten gaf.

Lucas Pirard
Lucas Pirard© BELGA

Inter plukte Xian weg bij de jeugdopleiding van KRC Genk (U16) en polijstte hem de voorbije paar jaar. Emmers, net als pa een 6, 8 of zelfs 10, moet nu de definitieve stap zetten. Kortom: talent koppelen aan efficiëntie en rendement. Vorig jaar, in de Serie B, lukte dat nog niet zo goed, na maanden onzekerheid over de richting waarin zijn carrière zou gaan, krijgt hij in het Waasland een nieuwe kans.

3 vragen aan een clubmens: Danny De Maesschalck

1 Wat is je analyse van de voorbereiding op het nieuwe seizoen?

‘We hebben vooral het einde van vorig seizoen doorgetrokken, want het is duidelijk: door de gebeurtenissen van de voorbije maanden zijn we niet met een propere lei en vernieuwd aan het nieuwe seizoen kunnen beginnen. Een en ander hebben we meegesleurd in de werking. We staan op dit moment ( vorige week donderdag, nvdr) dicht bij het afronden van een aantal dossiers, maar eenmaal dat is gebeurd, zal het nog wat tijd vergen om ze allemaal in te werken. We zijn dus niet klaar bij deze start, die moeilijk wordt. Ik moet de jongens wel een pluim geven: iedereen heeft hard gewerkt. Alleen moeten we durven toe te geven dat we tot dusver kwaliteit verloren en dat die nog niet voldoende is vervangen.’

Xian Emmers
Xian Emmers© AFP

2 Een opvallende nieuwkomer die al wel vast ligt, is Xian Emmers. Wat verwacht je van hem?

Xian is nog jong, trainde amper vijf keer mee, maar in de oefenwedstrijd tegen Lens liet hij al zien dat hij op voetballend vlak de ploeg wat kan bijbrengen. Anderzijds: hij heeft de voorbije weken vooral individueel gewerkt en hij is nog jong, je moet zo’n speler met mondjesmaat brengen zodra hij er klaar voor is. Ik verwacht ook dat Pirard op termijn een goeie vervanger van Roef zal zijn, met alle respect voor wat Davy hier liet zien.’

3 Met Ampomah, Roef en Boljevic verdwenen de laatste sleutelpionnen van de succesploeg van twee seizoenen geleden. Is het weer bouwen aan een nieuwe basis?

‘Ik denk dat dát de juiste omschrijving is. Onze politiek blijft ondertussen dezelfde: jonge talenten groei- en speelkansen geven. We gaan inderdaad nu, de komende weken, de basis proberen te leggen van een nieuwe, goeie ploeg.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content