Ondanks het feit dat Ruud van Nistelrooy vertrok naar Real Madrid en Wayne Rooney en Paul Scholes met hun rode kaarten tijdens het Amsterdam Tournament negatief in het nieuws kwamen, overheerst er toch optimisme bij Sir Alex Ferguson. De Mancunians doen namelijk aan klantenbinding, want met maar liefst 64.000 verkochte abonnementen verbeterden ze alle records. Door de opening van enkele nieuwe tribunes vergrootte de capaciteit van Old Trafford van 67.500 naar 76.000 plaatsen, wat blijkbaar nieuw enthousiasme teweegbrengt.

Of het te maken heeft met de transfer van Michael Carrick (25), is moeilijk te zeggen. De middenvelder, die wordt overgenomen van Tottenham, kreeg alvast het rugnummer 16 toebedeeld. Dat shirt behoorde in het verleden toe aan clubicoon Roy Keane, wat ervoor zorgt dat de druk op de schouders van de Engelse international groot wordt. Volgens Ferguson is het echter tekenend voor Carrick dat hij de erfenis van de Ierse voetballer op zich durft te nemen. “Er is moed voor nodig”, stelde de Schotse manager. “Spelers zijn toch vaak een beetje huiverig voor dit soort dingen. Maar Michael zei meteen dat hij graag het truitje wilde dragen. Een dergelijk gebaar apprecieer ik. Het is een duidelijk signaal voor de rest en getuigt van lef.” Carrick had eerder zelf al laten uitschijnen graag naar Manchester te verhuizen. Hij wil absoluut eens proeven van de Champions League, zich op een hoger niveau bewijzen en dichter bij zijn familie in Newcastle voetballen.

De vacature na het vertrek van Van Nistelrooy moet worden opgevangen door de Italiaanse aanvaller Giuseppe Rossi. “Een jong veulen, die ik wil zien ontwikkelen. Hij moet zelf de doorbraak forceren, aan de zijde van Wayne.” Bovendien lijkt het erg waarschijnlijk dat Alan Smith niet langer op het middenveld zal opereren, maar een rij vooruit wordt geschoven. Ferguson verwacht ook veel van de youngstersLee Martin en Danny Simpson, die beiden terugkeerden van R. Antwerp FC. Hij noemde echter de jonge Ier Jonathan Evans, amper achttien maar een speler die indruk maakte op oefenkamp in Zuid-Afrika, het grootste talent van de afgelopen jaren.

Ondertussen werden ook de plooien gladgestreken tussen Cristiano Ronaldo (21) en Rooney. De twee waren tijdens het WK in aanvaring gekomen. Het was directeur SirBobby Charlton zelf die de verzoening regelde. “Cristiano beseft dat hij een fout maakte. Maar we hebben alles uitgepraat. De enige plaats waar hij zijn probleem kan oplossen, is bij United.”

Ook het doelmannenhoofdstuk werd opgelost met de komst van de drievoudige Poolse international Tomasz Kuszczak (24), die voor een seizoen wordt gehuurd van West Bromwich Albion en als vaste doublure voor Edwin van der Sar zal optreden. “Hij moet voor extra kwaliteit in de ploeg zorgen”, vertelde Ferguson. “Ik ben er zeker van dat hij zal profiteren van de samenwerking met een geweldige professional als Van der Sar.” Na het afsluiten van deze deal stuurde Manchester United jeugdgoalie Luke Steele en Paul McShant naar West Brom, terwijl met Ben Foster een andere doelman bij Watford werd gestald.

Liverpool won in Cardiff de Community Shield, de traditionele opening van het Engelse seizoen. Het versloeg Chelsea met 2-1.

Terry Venables werd voorgesteld als nieuwe assistent-bondscoach, John Terry erft de aanvoerdersband van David Beckham met Steven Gerrard als alternatief. Steve McClaren zorgde meteen voor opschudding, want voor de interland tegen Griekenland doet hij geen beroep op Beckham. Ook Sol Campbell, David James, Theo Walcott (Arsenal), die nog deel uitmaakte van de WK-selectie, Scott Carson en Darren Bent werden gepasseerd.

Manchester United verlengde de contracten van Ji-Sung Park (tot 2010) en Mickaël Silvestre (2009). Met Wayne Rooney, wiens overeenkomst afloopt in 2010, wordt gepraat over een overeenkomst voor het leven.

George McCartney, een linkerverdediger van Sunderland, tekende voor vier seizoenen bij West Ham.

Stephen Carr (29, Newcastle) stelt zich weer beschikbaar voor de Ierse nationale ploeg.

Sol Campbell (31) verruilt Arsenal voor Portsmouth, waar de centrale verdediger het gezelschap kreeg van doelman David James (36), die weg wilde bij Manchester City en die anderhalf miljoen euro kostte. De Schot Richard Hughes (drie jaar), de Portugees Pedro Mendes (vier seizoenen) en de Congolees Lomano Lua Lua (drie jaar) kregen een langdurige verbintenis.

Charlton haalde met Amdy Faye (29, een Senegalese middenvelder van Newcastle) en Djimi Traoré (26, Malinese verdediger van Liverpool) een Afrikaans duo voor iets meer dan vijf miljoen euro.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content