David Silva ontbolsterde bij Valencia.

Valencia, dat zijn ticket voor de CL-voorronde op zak heeft, mocht zich dit seizoen verheugen over de doorbraak van een nieuwe ster : David Silva. De kleine (1m70, 67 kg) 21-jarige linksvoetige middenvelder is afkomstig van Las Palmas. “Ik was altijd vrij klein”, legt hij uit. “Techniek, explosiviteit en handigheid wegen veel zwaarder door op de balans.”

Silva werd op vrij jonge leeftijd ontdekt door Valencia. Hij was nog knaap toen hij naar het Spaanse vasteland verhuisde. “Helemaal alleen. Daardoor had ik het in het begin niet gemakkelijk. Later zijn mijn ouders ook hier komen wonen. Toen werd alles een stuk eenvoudiger.” Hij speelde in het seizoen 2003/04 14 wedstrijden in het B-team, maar werd daarna uitgeleend aan Eibar, waarvoor hij 34 wedstrijden speelde. Vervolgens trok hij naar Celta Vigo, waarvoor hij 35 keer in actie kwam. Dit seizoen keerde hij dan terug. “Bij Celta Vigo leerde ik de Primera División kennen. Ook dat was voor mij een bijzonder leerrijk seizoen. Maar het belangrijkste was dat ik er voor iedereen erg in de kijker liep.”

Valencia had natuurlijk ook opgemerkt dat zijn ruwe diamant steeds meer begon te schitteren en wilde er zelf gebruik van maken. Silva greep zijn kans als gevolg van een blessure bij Vicente. Hij werd een onbetwiste titularis. “Ook zonder dat letsel van mijn teamgenoot zou ik vaak in de basis hebben gestaan’, meent Silva. “Misschien meer in het centrum of op de rechterflank dan op de linkerflank, die mijn lievelingspositie is, maar ik ben zeker dat ik speelkansen zou gekregen hebben.”

Hoewel Silva nog een contract heeft tot 2011, wekte hij de belangstelling van een aantal andere ploegen. Amedeo Carboni, de sportief directeur van de club, besliste alvast nog niet om een clausule in zijn contract te laten opnemen, waardoor er een gigantische transfersom moet worden betaald bij de verbreking van het contract. Een verhuis van de nieuwe ster blijft dus tot de mogelijkheden behoren.

DANIEL DEVOS

Spanje

Spanje hield de hoop op plaatsing voor het EK levend. Na de flaters tegen Noord-Ierland en Zweden won het team van bondscoach Luis Aragonés voor de derde opeenvolgende keer. Letland werd in Riga met 0-2 verslagen. De Spanjaarden eindigden het ongelijke duel met 27 doelpogingen. Arturs Zakresevskis hielp de gasten door vlak voor rust zijn eigen doelman te passeren. Ook de tweede treffer was niet echt fraai. Xavi schoot via Andrés Iniesta raak.

Fernando Torres moest geblesseerd afhaken voor de twee interlands die Spanje afwerkte. Hij werd vervangen door Luis García (Liverpool). Javier Aguirre, de trainer van Atlético Madrid, hoopt zijn spits te kunnen recupereren voor de wedstrijd van volgende zondag tegen Celta Vigo.

Ronaldinho, die tien dagen geleden in de wedstrijd tegen Getafe een rode kaart kreeg, werd voor één wedstrijd geschorst. De tuchtcommissie van de Spaanse voetbalbond vond de minimumstraf voldoende omdat ze rekening hield met de provocaties waarvan de speler voordien het slachtoffer was geworden. De Braziliaanse draaischijf mist dus enkel de derby van volgend weekend tegen Espanyol. Op twee wedstrijden van het einde betekent dit toch een serieuze tegenslag voor de Catalaanse topclub, dat zonder hem slechts een kwart van zijn duels won.

Osasuna beloonde coach José Angel Ziganda (40) met een nieuw contract tot 2008.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content