Ryan Babel kent een flitsende doorbraak bij Ajax en Oranje.

Eigenlijk is er niets ongewoons aan Ryan Babel. De amper achttienjarige spits is opvallend effectief en verkiest voorlopig de luwte boven de schijnwerpers. Praten over zichzelf doet de neo-international nog niet graag.

Zijn succesverhaal verschilt nauwelijks van alle andere die in Amsterdam door de jaren heen werden geschreven. Net als ooit met Johan Cruijff, Marco van Basten, Frank Rijkaard, Bryan Roy, Clarence See-dorf, Patrick Kluivert, Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder en Nigel de Jong wist Ajax al jaren voor dé doorbraak dat er met Babel een unieke speler in de opleiding rondliep. Babel heeft talent in overvloed, maar is ook iemand met een sterke geest.

Assistent-bondscoach John van ’t Schip was zijn eerste trainer. “In al die jaren is Ryan qua type voetballer niet veranderd”, vertelde hij in VI. “Hij was toen al atletisch, snel en handig. Vooral dat laatste viel op, want hij was destijds ook al lang. Deze combinatie maakte van hem een unieke voetballer.” Door hun innige samenwerking is Van ’t Schip ook in staat het karakter van Babel te typeren. “Ryan is een aardige, bescheiden jongen. Zeker geen praatjesmaker, maar gewoon iemand die altijd goed in de groep lag. Waar hij een beetje moeite mee had, was het vinden van zijn plekje wanneer hij een overstap maakte. Het gaat erom dat je jezelf blijft. Dat lukt hem aardig. Ik ken ook zijn ouders : verstandige, rustige mensen. Ze hebben hem echt niet vertroeteld omdat hij goed kan voetballen, ze gaven hem de juiste richtlijnen.”

De spits, die als zijn chauffeurs Nigel de Jong en Steven Pienaar niet beschikbaar zijn, gewoon met de fiets vanuit de Bijlmer naar de ArenA komt, kiest regelmatig voor opvallend schoeisel. “Hij geniet duidelijk van mooie dingen”, weet Van ’t Schip. “Als hij gouden schoenen wil dragen, is dat zijn keuze. Zolang dit soort trekjes ondergeschikt blijft aan het voetballen, is het geen probleem.” (FV)

Johann Vogel (28), einde contract bij PSV, kan naar Vfl Wolfsburg en Lazio. Guus Hiddink hoopt op een terugkeer van Mateja Kezman, momenteel slechts invaller bij Chelsea. Na negen seizoenen FC Groningen tekende middenvelder Sander van Gessel (28) een vierjarig contract bij het ambitieuze NAC. De Braziliaanse verdediger André Bahia (21) blijft bij Feyenoord, dat de aankoopoptie tot 2007 lichtte. Hij werd sinds januari gehuurd van Flamengo. Salomon Kalou (19) is niet van plan alsnog voor Ivoorkust te kiezen als zijn versnelde naturalisatie tot Nederlander niet van de grond komt. Paul Bosvelt (35), dit seizoen bij Manchester City, tekende een overeenkomst voor twee seizoenen bij Heerenveen. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kuijt (Feyenoord) 24 goals ; 2. Kalou (Feyenoord) 19 goals ; 3. Vennegoor of Hesselink (PSV) 16 goals ; 4. Huntelaar (Heerenveen) 15 goals ; 4. N’Kufo (Twente) 14 goals.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content