Op zijn eerste werkdag van het nieuwe jaar maakte Huub Stevens bekend dat hij na dit seizoen stopt als trainer van Roda JC. Na twee jaar te hebben gewerkt bij een Nederlandse subtopper wil de ambitieuze ex-coach van Schalke 04, Hertha BSC en FC Keulen graag weer op topniveau werken. Borussia Dortmund hengelde al naar zijn diensten, waar hij in balans ligt met Thomas von Heesen, maar ook Borussia Mönchengladbach blijft een mogelijkheid.

“Het is heel simpel”, verklaarde Stevens. “Ik ben 53 en het is duidelijk dat ik geen tien jaar meer op het veld zal staan als trainer. In die laatste paar seizoenen wil ik er gewoon alles uithalen. Dat betekent dat ik weer voor de prijzen wil gaan. Bij een club als Roda JC kan dat niet op korte termijn.” In Duitsland genoot Stevens van de professionaliteit en de geweldige entourage in de Bundesliga. Het afgelopen anderhalf seizoen, nadat hij werd teruggehaald als de verloren zoon, moest hij in Kerkrade werken met beperkte (financiële en sportieve) middelen. De ploeg presteert naar zijn normen iets te wisselvallig. Dat valt een eergierig persoon als Stevens niet echt mee. “Ik kan me voorstellen dat zoiets een rol speelde bij zijn beslissing”, sprak algemeen directeur Huub Narinx.

Familieomstandigheden – de ziekte van zijn echtgenote – waren een belangrijke reden om toen terug te keren naar Nederland. “Die situatie is nu veel beter”, weet Stevens. “Het staat een nieuw buitenlands avontuur niet in de weg. Zoals altijd zal mijn naam bij allerlei Bundesligaclubs opduiken. Dat vind ik uiterst vervelend voor de collega’s die er op dat moment zitten. Maar ik kan er echt niks aan doen. Het is voor mij helemaal nog geen uitgemaakte zaak dat het weer Duitsland wordt. Ik hou alle opties open.”

Voor zijn opvolging zet Roda JC zijn zinnen op droomkandidaat Bert van Marwijk, nog maar pas ontslagen bij Borussia Dortmund. Maar zijn komst wordt intern als moeilijk haalbaar beschouwd. Er werd ook even bij oud-trainer Sef Vergoossen (ex-RC Genk) gepolst, maar die staat nog tot november volgend jaar op de loonlijst bij het Japanse Grampus Eight Nagoya. Dat lucratieve contract wil hij graag uitdienen. Er is ook nog een andere mogelijkheid : assistent-trainer Raymond Atteveld (ex-Waregem), die in de slipstream van zijn leermeester zou worden klaargestoomd voor het hoofdtrainerschap. De combinatie van Atteveld als hoofdtrainer en Vergoossen werd volgens Servé Kuijer, de voorzitter van de raad van commissarissen, ook al naar voor geschoven.

Peter Niemeyer (23) vertrekt aan het einde van het seizoen bij FC Twente. De Duitse jeugdinternational, een verdediger en einde contract, tekende een overeenkomst bij Werder Bremen.

NEC torst een miljoenenschuld en werd door de KNVB onder curatele gesteld. De club dient periodiek verantwoording af te leggen over de financiële situatie.

Doelman Harald Wapenaar (36), wiens aflopende contract bij Vitesse niet zou worden verlengd, wordt tot het einde van het seizoen gehuurd door Sparta. Hij is de vervanger van René Ponk, die door een achillespeesblessure de rest van het seizoen mist.

Ajax-voorzitter John Jaakke verraste tijdens zijn nieuwjaarstoespraak, door het beroemde Amsterdamse spelsysteem – de 4-3-3 met vleugelspitsen – ter discussie te stellen. Ook wees hij op het gebrek aan zelfkritiek bij zijn sterspelers.

Doelman Michel Vorm (23) kreeg van FC Utrecht een nieuw contract tot 2010.

PSV verhuurt centrale verdediger Jelle De Bock aan RS Waasland. Alcides (21), een Braziliaanse verdediger die de afgelopen tweeënhalf jaar uitkwam voor Benfica, tekende voor anderhalf jaar. De Chinese linksachter Xiang Sun (24) wordt geleend van Shanghai Shenhua, maar er werd ook een koopoptie bedongen.

Niek Loohuis (20), een middenvelder die ook uit de voeten kan als centrale verdediger, verliet BV Veendam. Hij tekende een driejarig contract bij Heerenveen, met een optie voor nog eens twee seizoenen.

Doelman Rob van Dijk (37), die door de nieuwe coach Mark Wotte werd gepasseerd, mag RKC verlaten. Na 19 wedstrijden verloor hij zijn plaats onder de lat aan Jurgen Wevers.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content