Numancia, Málaga en Sporting Gijon promoveren.

Levante, Murcia en Real Zaragoza zakken in Spanje naar de Segunda División. Dat was al een tijdje geweten. In hun plaats komen volgend seizoen Numancia, Málaga en Sporting Gijon. Numancia was door de behaalde titel al bijna een maand zeker van de promotie en dat had vóór het seizoen eigenlijk niemand verwacht. De kleine club uit Soria eindigde op het hoogste niveau in de seizoenen 1999/00 en 2000/01 respectievelijk zeventiende en twintigste. Het zakte in het seizoen 2004/2005 na nog één seizoen in de Primera División dadelijk weer.

Bovendien had Numancia voor het afgelopen seizoen slechts twee nieuwkomers binnengehaald: doelman Jacobo van Real Valladolid en spits JuanQuero van Alcorcón. Het trok wel GonzaloArconada (de broer van de vroegere doelman van de nationale ploeg LuisArconada) als coach aan, die het seizoen voordien Burgos naar de eindronde had geleid in derde klasse. Nog eerder werkte hij net als zijn broer lange tijd voor Real Sociedad, maar de A-kern had hij daar maar twee maanden onder handen. Volgend seizoen gaat Arconada bij UD Almería aan de slag als vervanger van UnaiEmery. Maar Numancia verkneukelt zich hoe dan ook weer in de nakende duels tegen de topclubs in het kleine Los Pajaritosstadion, dat slechts plaats biedt aan 9500 toeschouwers.

Málaga was wél een van de favorieten voor promotie, want de Andalusische club was in 2006 gedegradeerd na zeven opeenvolgende seizoenen in eerste, en met een achtste plaats als beste resultaat in 2000. In tegenstelling tot Numancia haalde de club ook heel veel nieuwe spelers: de verdedigers HelderRosario (Boavista) en RobsonWellington (Grass-hoppers Zürich), de middenvelders PauloJorge (Benfica), EliseuPerreira (Belenenses), Cheli (Recretivo Huelva) en Apoño (Marbella) en de spits NabilBaha (Ponferradina). Trainer JuanRamónMuñiz, die als speler overigens uitkwam voor Numancia en SportingGijon, smeedde met die vele nieuwkomers een stevig elftal en bereikte zijn vooropgestelde doel.

Ook Sporting Gijon, een buurstad van Santander, is vertrouwd met de Liga, maar het was wel al geleden van 1998 dat de club er nog in speelde. Vroeger had Sporting de bekende international Quini in zijn rangen, een spits die in de jaren zeventig drie keer Spaans topscorer werd. Trainer ManuelPreciado (ex-Racing Santander) slaagde er in ieder geval in zijn tweede jaar al in om zijn opdracht – een reeks hoger spelen – tot een goed einde te brengen. De Kroatische spits MateBilic, die vaak alleen in de spits speelde, leverde daar een belangrijke bijdrage toe, net als doelman RobertoFernandez, verdediger JorgeGarcia en aanvallende middenvelder KikeMateo. Real Sociedad moet na een frustrerende vierde plaats nog een jaartje in tweede blijven.

Victor Muñoz is de nieuwe trainer van Getafe. Daarmee verandert de club compleet het geweer van schouder, want tot nu toe was het de gewoonte om jonge en ambitieuze trainers zoals Quique Sánchez Flores en Michael Laudrup een kans te bieden en een springplank naar een stapje hogerop. De 51-jarige Muñoz is echter al een gelouterde man in het voetbal, met een lange staat van dienst als trainer bij onder meer Real Zaragoza, Villarreal, Recreativo Huelva en zelfs een seizoen bij het Griekse Panathinaikos.

Juan Ramón Muñiz (Málaga) verbond zijn lot aan dat van Racing Santander. Hij krijgt er de zware opdracht om Marcelino op te volgen, die voor het eerst in de clubgeschiedenis Europees voetbal afdwong. “Wat men zeker niet mag doen, is het nieuwe seizoen vergelijken met het vorige”, waarschuwde de nieuwe coach al.

Oud-international Luis Enrique wordt dan weer trainer van Barça B. Hij volgt Pep Guardiola op, die de A-kern onder zijn hoede krijgt.

Juanma Lillo, de trainer van Real Sociedad, kreeg een voorstel tot contractverlenging, maar hij houdt zijn antwoord in beraad. Hij heeft immers ook de kans om toe te treden tot de technische staf van Pep Guardiola bij Barcelona. De Baskische club zit financieel in slechte papieren. Er wordt gevreesd dat veel spelers zullen willen vertrekken.

Jose Javier Bakero, de 29-jarige middenvelder van Albacete, is de eerste transfer van Numancia.

Roberto Fernández (29), de titularisdoelman van Sporting Gijon, tekende voor drie jaar bij Osasuna. Met tranen in de ogen kondigde hij zijn vertrek aan, want hij stond 199 keer tussen de palen, waarvan een aantal keer als aanvoerder.

Pablo Hernández (23), de middenvelder van Getafe, tekende een contract voor zes jaar bij Valencia, de club waar hij een deel van zijn opleiding kreeg.

Robert Flores, een 20-jarige Uruguayaanse middenvelder van River Plate, die zichzelf een man van de assist noemt, mag vanaf volgend seizoen zijn waarde bewijzen bij Villarreal.

Joaquín (26) volgt de wedstrijden voor het EK nauwelijks. De voetballer van Valencia is te ontgoocheld dat hij niet bij de selectie zit, terwijl de buitenspeler nochtans zeker was dat hij erbij zou zijn.

Diego Forlán (29), de Uruguayaanse spits van Atlético Madrid, maakte in de interland van vorige week tegen Peru drie van de zes doelpunten.

DANIEL DEVOS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content