De vedetten voor het WK 2014 worden gevormd.

De Franse competitie werd hervat zonder een aantal sterren die vorig seizoen nog als smaakmakers golden. In de Franse media werd afgelopen zomer steen en been geklaagd over de exodus van een groot aantal nieuwe spelers naar competities die op een hoger niveau staan. Franck Ribéry trok naar Bayern, Eric Abidal naar Barcelona, Florent Malouda naar Chelsea en Julien Faubert verdient nu zijn brood bij West Ham.

Tegelijk biedt hun vertrek de jonge garde de kans om voor de aflossing van de wacht te zorgen. Alle voetballiefhebbers zijn ervan overtuigd dat spelers als Samir Nasri (Marseille), Karim Benzema (Lyon) en Hatem Ben Arfa (Lyon) hun stempel zullen drukken op het seizoen 2007/08. De opleidingscentra blijven heel goed werk verrichten en slagen er jaar na jaar in om het vertrek van eerdere vedetten te doen vergeten.

Voor France Football was dat reden genoeg om eens uit te zoeken hoe de Franse nationale ploeg voor het WK van 2014 eruit zou kunnen zien. Als de talentvolle spelers die daarvoor worden genoemd, erin slagen om te bevestigen, zou het een team met heel wat allure kunnen worden. Het blad raadpleegde voor de samenstelling van het team Philippe Bergeroo, de vroegere adjunct van Aimé Jacquet.

In het doel zet hij het nieuwe wonderkind van Nice, Hugo Lloris. “Die is echt in alle domeinen van het keepersvak heel goed : sterk op hoge ballen, leidt goed zijn defensie en is ook heel goed met de bal aan de voet”, argumenteert hij. Voor de verdediging denkt Bergeroo aan Yassin Moutaouakil (Charlton), Younes Kaboul (Tottenham) maar vooral aan Florian Marange (Bordeaux) en Ronald Zubar (Marseille). Over die laatste zegt hij het volgende : “Hij steekt er echt bovenuit. Vooral fysiek is hij ontzettend sterk.”

Op het middenveld voorziet Bergeroo naast Nasri een plaatsje voor Abou Diaby (Arsenal) en Yoann Gourcuff (Milan), maar zeker ook voor Yoan Gouffran van Caen. Ook over hem spaart hij zijn lof niet. “Hij is bijzonder snel, krachtig en scoort vaak. Hij kan op rechts uit de voeten, maar qua opleiding is hij eigenlijk een spits. Als hij de lijn van zijn prestaties kan doorzetten, is hij zeker een goede keuze.” Voor de aanval ten slotte denkt Bergeroo naast Benzema vooral aan Jimmy Briand (Rennes).

Saint-Etienne realiseerde ei zo na dé stunt van de transferperiode door de Italiaan Francesco Coco van Inter aan te trekken. De verdediger komt niet vaak meer aan spelen toe en hij was bereid naar Frankrijk te komen. Terwijl Les Verts dachten hem gratis te kunnen inlijven, verplichtte de Italiaanse landskampioen hem echter om de laatste twee jaar van zijn contract uit te doen.

PSG zet zijn grote schoonmaak verder : centrale verdediger Boukary Diané vertrekt naar Sochaux.

Grégory Coupet (34) scheurde de kruisbanden van zijn linkerknie nadat hij slecht neerkwam in de netten van zijn goal. Hij zal tot in december langs de kant moeten blijven en mist dus de laatste zes kwalificatiewedstrijden van de Franse nationale ploeg voor het Euro.

Jeff Strasser (32) tekende voor twee jaar bij Metz. De Luxemburgse centrale verdediger keert zo terug naar de bron. Hij verliet immers Metz in 1999 om achtereenvolgens te gaan voetballen voor Kaiserslautern, Mönchengladbach en Straatsburg.

Joseph Enakarhire, de vroegere speler van Standard, ruilt Bordeaux voor Panathinaikos, waar hij op huurbasis gaat voetballen.

Yohan Audel, de nieuwe spits van Valenciennes, die overgekomen is van Rijsel, is de eerste speler die gensters slaat in het nieuwe seizoen. In het met 3-1 gewonen duel tegen Toulouse scoorde hij immers een hattrick.

Gerard, de vroegere middenvelder van Barcelona, verbrak zijn contract bij Monaco.

Nantes leeft op een vulkaan. Na de komst van een nieuwe investeerder is technisch directeur Xavier Gravelaine opgestapt, terwijl de naam van Jean-Pierre Papinwordt genoemd als nieuwe trainer. Papin weigerde echter in te gaan op het voorstel uit respect voor de huidige trainer die trouwens de laatste wedstrijd met 5-0 won.

STéPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content