K laas-Jan Huntelaar kostte negen miljoen euro. Het afkopen van de contracten van Kenneth Perez (31) en Jaap Stam (33) bij AZ en AC Milan zal in totaal ongeveer zeven miljoen euro hebben gevergd. Een zware prijs voor de uitbouw van een nieuwe centrale as. Vooral de inlijving van Jaap Stam was een prioriteit in Amsterdam, temeer daar ook PSV zich meldde toen de voormalige Nederlandse international bekendmaakte dat hij graag wilde terugkeren. De centrale verdediger is de lange trainingskampen en afzonderingen beu en wil meer tijd kunnen besteden aan zijn vrouw en kinderen. De snelle handelwijze van technisch directeur Martin van Geel was doorslaggevend.

Met Jaap Stam werd een Nederlandse leider voor de verdediging gevonden, iets waar Ajax al lang naar zocht. Het gebrek aan hiërarchie in de kleedkamer van de Amsterdamse jongeren is een zware tekortkoming dit seizoen. Er is nood aan nieuwe bouwstenen om de ploeg vorm te geven. Met Stam haalt Ajax een speler in huis die qua reputatie en ervaring een natuurlijk overwicht heeft. Het aantrekken van de Deense international Kenneth Perez – tot grote ontsteltenis van Louis van Gaal – valt in dezelfde categorie. De ervaren spits kan door zijn technische bagage en spelintelligentie de verhoudingen in de spelersgroep herstellen.

De grote vraag is zo langzamerhand of Danny Blind volgend seizoen nog trainer is. Zijn opdracht : een ticket voor de Champions League veiligstellen met de huidige ploeg. Om die doelstelling te halen zal de oud-international eerst de vrije val van zijn elftal moeten stoppen. Ajax maakt al enige tijd een ontredderde indruk. De Amsterdammers hebben louter internationals onder contract. De tragiek is dat niet één of twee spelers onder hun normale niveau presteren, maar dat er sprake is van een collectief falen. Te veel spelers kampen met een gebrek aan vertrouwen en voelen zich niet meer thuis in de ploeg van Blind, waar elke week een andere tactische variant op het programma staat.

Onze landgenoot Sepp De Roover (21), een rechterverdediger die door PSV wordt verhuurd aan FC Eindhoven, speelt vanaf volgend seizoen voor Sparta. Hij wordt de opvolger van aanvoerder Davy De Fauw, die naar Roda JC vertrekt.

In navolging van Henk Timmer, Kew Jaliens en Martijn Meerdink verlengde de IJslandse rechterverdediger Grétar Steinsson zijn overeenkomst bij AZ met drie jaar plus een optie voor nog twee extra seizoenen. Voor volgend seizoen werd Joey Gudjonsson (25, ex-RC Genk) gecontracteerd. De middenvelder, nu aan de slag bij Leicester City, tekende voor vier jaar en wordt aangezien als de opvolger van Denny Landzaat, die nog altijd een transfer ambieert.

Luc Nilis krijgt tot het einde van het seizoen een functie in de jeugdopleiding van PSV.

Oranje onder 21 speelt op het EK in Portugal, dat start op 23 mei, tegen Denemarken, Italië en Oekraïne. De beste twee landen van de twee poules plaatsen zich voor de halve finale.

Moussa Dembele (18, ex-Germinal Beerschot) ontvlucht de malaise bij Willem II. De aanvaller, die nog tot 2007 onder contract ligt in Tilburg, kan rekenen op belangstelling van AZ, Feyenoord, Ajax, Monaco en Celta Vigo.

Roda JC haalde Hum- phrey Rudge in huis. De 28-jarige verdediger, die sinds 18 januari zonder club zat na een mislukt avontuur bij het Schotse Hibernian, speelde al eerder in Kerkrade.

Phillip Cocu (35) heeft aangegeven nog een jaar te willen doorgaan. De kans is groot dat hij bij PSV blijft.

VOLGENDE SPEELDAG

18/02 Vitesse – PSV, Roda – Heerenveen, Groningen – RKC 19/02 Feyenoord – Sparta, Ajax – RBC, Willem II – NAC, Heracles – Den Haag, AZ – Utrecht

TOPSCHUTTERS

1. Arveladze (AZ) 20 goals ; 2. Huntelaar (Heerenveen/Ajax) 18 goals ; 3. Kuijt (Feyenoord) 17 goals ; 4. Farfán (PSV) 15 goals ; 5. Hoogendorp (RKC) 12 goals.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content