Met bijna zeventig nieuwe buitenlanders schiet de competitie volgend weekend uit de startblokken. Bij dat aantal zal het gegarandeerd niet blijven : dezer dagen spoelen er nog overal testers aan, voetballers die op de rommelmarkt zijn beland en nog snel hopen op een nieuwe werkgever. De massale invoer van buitenlanders onderstreept nog maar een keer het failliet van de jeugdpolitiek. Bestuurders roepen in koor dat het verstevigen van de onderbouw het enige middel is om op termijn te overleven in een voetballandschap dat kreunt onder strenge licentievoorwaarden, maar steeds weer blijkt dat het daarbij gaat om holle kreten.

Een voetbalclub uitbouwen is een eeuwig herbeginnen. Steeds weer worden vroegere op-portuniteiten snel herroepen. Wat valt er bijvoorbeeld te denken van Sint-Truiden dat werd geprezen omwille van zijn jeugdwerking en waar de selectie nu is versterkt met acht buitenlanders ? Wat blijft er nog over van het zo geprezen jeugdapparaat van Germinal Beerschot ? En wat is de bedoeling bij AA Gent, dat de voorbije jaren een koers van bezuiniging voerde en nu, met de flikkering van een nieuw stadion voor ogen, zijn selectie alweer versterkt met elf nieuwe spelers nadat er vorig seizoen ook negen transfers werden gedaan. Trainer Georges Leekens, die overal waar hij neerstrijkt druk kan leggen op het bestuur, hamert op de komst van nog een spits. Vreemd dat voorzitter Ivan De Witte, die nochtans een zekere wijsheid leek uit te stralen, de wensen van zijn trainer zo volgt. In een nog niet zo ver verleden heette het dat AA Gent over een van de beste jeugdreservoirs van het land beschikte. Helemaal niets blijft daarvan over.

Grote verschuivingen in de hiërarchie moeten er dit seizoen niet worden verwacht. Anderlecht, dat het voorbeeld gaf door te vissen in de eigen vijver, realiseerde met Mbo Mpenza een toptransfer, maar net zoals Aruna Dindane leek die niet echt een neus voor goals te hebben. Zaterdag scoorde de Rode Duivel echter drie keer tegen West Ham United. Club Brugge borduurt verder op oude patronen en verving Andrés Mendoza door de nu al luid omjubelde Bosko Balaban, al moet worden afgewacht of de fragiele Kroaat een seizoen zonder blessures doorkomt.

Achter de beide titelpretendenten moeten Standard en RC Genk duelleren om de derde plaats. De Luikenaars hebben na het vertrek van Emile Mpenza hun kern rijkelijk ge-stoffeerd en mogen alleen niet te snel overkoken als het een periode goed gaat. In Genk begint er helemaal een nieuwe periode en zorgt René Vandereycken ook voor andere accenten naast het veld. Zo is er een waslijst van regels voor het aanvragen van interviews. Dat hoort kennelijk bij een nieuwe vorm van professionalisme, maar in werkelijkheid dragen dat soort van kille maatregelen absoluut niet bij tot een opwaardering van het imago van de vereniging. Bovendien wordt de kloof met de media, toch het doorgeefluik naar de supporters, zo alleen maar vergroot. En dat terwijl de communicatie naar buitenuit overal een steeds nijpender probleem wordt. De clubs hebben geen PR-departement dat over dat soort dingen nadenkt. Als er al een soort perswoordvoerder bestaat, dan is dat doorgaans een sprekende pop van het bestuur en de technische staf.

Naar jaarlijkse gewoonte werd dit blad bij de samenstelling van deze Special met veel gestuntel geconfronteerd. Het lijkt erop dat het amateurisme elk jaar meer en meer woekert. Een club als La Louvière heeft een paar dagen voor de start van de competitie zijn nieuwe truitjes nog niet en poseerde in een andere outfit. En Beveren was er, ontelbare pogingen ten spijt, helemaal niet toe te bewegen een foto te laten maken omdat de shirts ook al niet gereed waren. De informatie over de spelers druppelde pas na tientallen telefoons met PR-man Dirk Dobbeleir de redactie binnen. Jean-Marc Guillou, de sterke man van Beveren die destijds met een air van arrogantie binnenwaaide, geeft nochtans graag lessen in professionalisme. Hij zou beter eerst in eigen keuken kijken. Daar heerst de totale chaos.

Veel clubs blijven verstrikt in de netten van het amateurisme. Ze kunnen zich in hun beleid niet losmaken van de emotie van het moment. Terwijl er haast overal geklaag te registreren viel, werden er uiteindelijk weer meer tegen de 130 transfers gerealiseerd. Het zal er straks vooral op aankomen financiële lekken te dichten. Ten koste van de jeugd bijvoorbeeld.

door Jacques Sys

Nog maar eens waaien zeventig nieuwe buitenlanders de competitie binnen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content