Met gelijke spelen bij de titelkandidaten Arsenal en een maand later tegen Chelsea begon Aston Villa – dat vorig seizoen tegen de degradatie kampte – sterk aan dit kampioenschap. Pas bij de derde topper op verplaatsing, naar Liverpool, ging de ploeg een eerste keer onderuit. Dat was op 28 oktober. Voor de fans een opsteker, na enkele moeilijke seizoenen en telkens problemen in de bestuurskamer.

Het leek dus of MartinO’Neill, die destijds als speler indruk maakte bij Nottingham Forest en op het WK in 1982, ze weer allemaal mooi op een rijtje had. De kleine Noord-Ier boekte eerder al opvallende resultaten als manager bij Leicester City, voor hij een tijdje bij Celtic het mooie weer maakte. In vijf jaar werd hij er drie keer kampioen, pakte vier bekers en speelde hij de finale van de UEFA Cup. Joos Valgaeren (Club Brugge) was in die tijd een van zijn pionnen achterin.

Na een sabbatjaar – hij verzorgde zijn vrouw die leed aan lymfklierkanker, kwam O’Neill in Birmingham werken. Zoals gezegd, met succes. Maar toen stokte het. Chelsea schakelde Villa uit in de Carling Cup, Manchester United deed hetzelfde in de FA Cup en in de Premiership werd nog amper gewonnen. Ook intern kreeg de manager problemen, zoals met spits Milan Baros, die begin januari door José Mourinho werd gepolst over een transfer naar Chelsea. Special One kreeg die overgang intern evenwel niet doorgedrukt en Baros was ontevreden.

Vorige week hakte O’Neill stevig door, om zijn aanval te versterken. Hij kocht meteen twee nieuwe spitsen. Juan Pablo Angel maakte er dit jaar immers nog maar vier en Baros welgeteld eentje. Topschutter in de competitie is middenvelder en aanvoerder Gareth Barry. Er werd fors in de buidel getast voor jeugdinternational Ashley Young van Watford. Hij scoorde de afgelopen maanden drie goals voor de promovendus en was vorig seizoen goed voor vijftien treffers. Die investering kan, omdat Villa sinds eind september in handen is van de Amerikaan Randy Lerner.

Maar de meest in het oog springende wissel was die met Lyon. Baros vertrok naar Frankrijk en de Noor John Carew kwam over van de kampioenenploeg. Deze lange zoon van een Gambiaanse vader en een Noorse moeder heeft al een hele voetbalodyssee achter de rug. Van Noorwegen trok hij naar Spanje (vier jaar Valencia), dan op uitleenbasis een jaartje naar AS Roma, vervolgens voor één seizoen naar Besiktas en sinds 2005 voetbalt hij in Frankrijk. Overal scoorde hij vlot. Straks ook in Engeland ?

De eerste finalist van de Carling Cup is gekend, Chelsea won de return van de halve finale met 4-0 van Wycombe. De heenwedstrijd was op 1-1 geëindigd. Andriy Shevchenko, die volgens zijn ploegmaat Didier Drogba dringend collectiever moet denken en minder moet focussen op eigen gewin, en FrankLampard tekenden voor de goals. De tweede finalist komt uit de wedstrijd van vanavond/ woensdag Arsenal-Tottenham. Arsenal speelde in de heenwedstrijd 2-2 bij de Spurs. Dé figuur van die match was Julio Baptista, die drie keer scoorde, waarvan één keer in eigen doel. Aleksander Hleb liep een hamstringletsel op en is vier weken out. Een tegenslag nadat ook al RobinVan Persie uitviel met een voetbreuk. Hij zou anderhalve maand moeten toekijken.

Afgelopen weekend stond de vierde ronde van de FA Cup op het programma. Tomasz Radzinski zorgde voor de derde goal in Fulham-Stoke. Carl Hoefkens speelde 90 minuten. Lee Martin (ex-R. Antwerp FC) werd door Stoke geleend van Manchester United. Bristol City kwam terug van een 0-2 tegen Middlesbrough en dwong een replay af. Watford verraste bij West Ham (0-1).

Manchester United maakte van 1 juli 2005 tot 30 juni 2006 – het eerste jaar onder de Amerikaan Malcolm Glazer, een winst van ongeveer 75 miljoen euro. Dat is iets meer dan het jaar voordien, maar onvoldoende vindt de club, die al in de groepsfase van de Champions League werd uitgeschakeld. De club profiteerde wel van een nieuwe shirt-deal en een uitbreiding van het stadion.

PTK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content