Bayern München dreigt tweede ronde van de Champions League te mislopen.

Verwend door de successen van de laatste jaren is de teleurstelling in een vroeg stadium te sneuvelen extra groot. Zeker omdat Bayern München met de sterkste selectie aller tijden (dixit Der Kicker) het seizoen was begonnen. In de laatste vijftien jaar deed de trots uit Beieren tien keer mee aan het kampioenenbal en de voorloper daarvan, de EC I. Daarin bereikte de Duitse recordkampioen drie keer de laatste acht, was vier keer de halve finale het eindpunt, gingen twee finales verloren en één gewonnen. Een recente geschiedenis waar een club trots op kan zijn. Maar die ook verwachtingen wekt, waarbij een favorietenrol allerminst werd geschuwd.

“De verhoudingen zijn uit het oog verloren. Als je wint, ben je een Supertyp. In de andere gevallen ben je bij deze club een grote idioot”, verklaarde Oliver Kahn in Der Kicker. “Het is toch een utopie dat we de successen van de laatste vier jaar kunnen herhalen. Een ploeg moet zich ontwikkelen. Dat vraagt om tijd, maar die is er natuurlijk niet bij ons,” reageerde hij op kritiek van Karl-Heinz Rummenige, die stelde dat te veel spelers onder hun niveau spelen.

Rummenige leverde die commentaar na de slechte resultaten in de Champions league. In eigen land leed Bayern pas tegen Leverkusen zijn eerste puntverlies. De 1-2-nederlaag tegen tien man wakkerde het vuur stevig aan. Manager Uli Hoeness verkondigde enkele weken geleden met plezier het ballet van zijn ploeg te aanschouwen, maar kwam terug op die woorden. “Sinds die term probeerden de spelers alleen maar kunstzinnig voetbal te produceren. Dit idee nestelde zich in het onderbewustzijn en levert niets op. Zij moeten begrijpen waar het om draait : lopen, lopen en nog eens lopen. Zolang de andere ploegen nog de kracht hebben en lopen als hazen, moet je die tegenhouden. Anders heeft die voetbaltechnische overmacht geen kans”, verklaarde hij in de Süddeutsche Zeitung.

De waarschuwingen ten spijt, bleef ook tegen AC Milan het resultaat negatief. Voor de tweede keer op rij verloor Bayern op het onaantastbaar geachte eigen veld. Het was het eerste teken van een val van een Europese grootmacht. “Om verder te komen, hebben we een wonder nodig”, zei voorzitter Franz Beckenbauer. “Herstellen is nodig, want uitschakeling in de eerste ronde bestaat eigenlijk niet voor onze club.” Kahn legt zich allerminst neer bij een uitschakeling. “We hebben al vaker belangrijke wedstrijden gewonnen. Alles blijft mogelijk.” (FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content