Westerlo had Tosin Dosunmu best wel willen terugnemen, ware het niet dat het van zijn transfergeld al een trits nieuwe spelers aantrok, dat het sinds zijn vertrek een beetje scheef zit tussen zijn zaakwaarnemer en de club en dat de timing gewoon niet klopte. Dus kon de snelle spits naar Germinal Beerschot.

Veel verschil, zo zegt André Denul, de makelaar van Tosin Dosunmu, zal er niet zitten tussen de speler die vorig seizoen Westerlo verliet en die dit seizoen voor één jaar bij Germinal Beerschot tekende. Maar zeven wedstrijden en zeventien invalbeurten hebben de Nigeriaan bij Austria Wien in elk geval niet gelukkig gemaakt. Feiten die ze bij Austria bevestigen. “Hij is nochtans altijd ein positiver Typ gebleven”, zegt teammanager Peter Stöger. “Alleen is Austria Westerlo niet en kwam hij door de drie andere aanvallers die we hier met Sigurd Rushfeldt, Filip Sebo en Roland Linz hebben weinig aan spelen toe. De concurrentie was te sterk. Zijn snelheid benutten lukte bovendien te weinig omdat de meeste ploegen tegen Austria in het defensief kropen. In een counterploeg moet hij het echter nog altijd zeer goed kunnen doen.”

Dus dat wordt dan een seizoen countervoetbal, Marc Brys ? “Toch niet”, zegt de trainer van Germinal Beerschot. “Dat zou wat kortzichtig geredeneerd zijn. Zijn snelheid blijft een gevaarlijk wapen en scorend vermogen en acties hééft hij, maar elke scouting – wij speelden de week nadien telkens tegen de tegenstander van Westerlo, dus ik heb hem vaak aan het werk gezien – bleek dat hij vrij eenzijdig maar wel met maximaal rendement werd uitgespeeld. Wij zullen gevarieerder voetballen, afhankelijk van uit of thuis, de tegenstander en de spelers die beschikbaar zijn. Als we dominanter willen voetballen, dringen andere keuzes zich op, maar misschien worden onze spitsen – Tosin, Jurgen ( Cavens, nvdr) en Prince ( Asubonteng, nvdr) – nog uitgebreid. Bovendien is Prince wel iemand die in de kleine ruimte kan voetballen. Maar een snelle spits, heb ik gemerkt, trekt de linies altijd uit elkaar, wat een verluchting betekent voor het middenveld en de opkomende spelers. De aanvallen van Dosunmu zullen ook bij de tegenstander de linies doen verwateren en de cohesie verminderen. Dat alleen al is óók rendement. Hij lijkt mij in elk geval iemand die ook nestwarmte nodig heeft. Wij zijn een club die hem dat kunnen geven.”

Begin vorig seizoen stond Tosin Dosunmu bijzonder scherp : in vijf wedstrijden scoorde hij vier keer. Alvorens naar Oostenrijk te vertrekken droeg hij de trui van topschutter. Volgende weekend debuteert de spits voor Germinal Beerschot. Tegen… Westerlo.

(RDG)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content