Filan, Chimbonda, Henchoz, De Zeeuw, Baines, Bullard, Kavanagh, Francis, Mahon, Camara, Roberts. Invallers : McMillan, Jackson, Pollitt, Taylor, Teale. Als deze namen u veel zeggen, dan bent u ongetwijfeld een fan van Wigan Athletic. In het andere geval zal hooguit bij het vermelden van Henchoz (ex-Liverpool) of De Zeeuw (jarenlang boegbeeld van Portsmouth) een belletje rinkelen. Of misschien bent u een fan van de columns van Jason Roberts, die wekelijks op de website van de BBC een schitterende inkijk in het dagelijkse leven van de club geeft. Maar voor het overgrote deel van de voetbalfans is bovenstaand elftal, zoals dat zaterdag tegen Aston Villa op het veld kwam, één grote onbekende.

Niet voor Paul Jewell, de manager van Wigan Athletic, nieuwkomer in de Premier League. Na een moeizame start – twee keer 1-0 verlies, van Chelsea en Charlton – is Jewell met zijn team nu al zeven wedstrijden ongeslagen. Eén keer werd nog gelijkgespeeld, de rest won Jewell. Niet altijd met oogstrelend voetbal, soms met wat geluk en steevast met het kleinste verschil. Elke match is een gevecht waarvoor Josip Skoko, ex-Genk, voorlopig nog iets tekortkomt. Skoko kwam vorige zomer van Ankara naar Manchester (Wigan is het derde team van de metropool) maar zoekt er nog zijn draai en stond alleen in de bekerwedstrijd aan de aftrap.

Het succes van de Latics is het werk van Jewell en voorzitter Dave Whelan, die als rechtsachter bij de Blackburn Rovers eind jaren vijftig een mooie toekomst leek te hebben. Tot hij zijn been brak, tot twee keer toe. Op zijn 23ste was een topcarrière al voorbij. Whelan stortte zich met het verzekeringsgeld (400 pond) in zaken, richtte eerst een kruideniersketen (Whelans Discount Stores) op, verkocht die in 1978 voor veel geld en stortte zich vervolgens op de sportkledingmarkt, met de keten JJB. Die telt na een reeks overnames nu 430 winkels over het hele Verenigd Koninkrijk. Sinds 1995 is hij voorzitter van Wigan Athletic. Toen was dat nog een noodlijdende vierdeklasser, tien jaar later doet hij vier reeksen hoger mee met de top. l

Thierry Henry is topschutter aller tijden bij Arsenal. Henry brak woensdag het record van Ian Wright, die in 288 wedstrijden 185 keer scoorde. Henry zit na 302 matchen aan 186. KieranRichardson tekende bij Manchester United bij tot 2009. United trekt volgend seizoen de capaciteit van Old Trafford op tot 75.000 (nu 68.000). Het aantal abonnementen wordt vastgelegd op 50.000.

TOPSCHUTTERS : 1. Van Nis- telrooy (Man. United), Lampard (Chelsea) 8 goals ; 2. Bent (Charlton) 7 goals.

VOLGENDE SPEELDAG

29/10 Wigan – Fulham, West Bromwich – Newcastle, Tottenham – Arsenal, Sunderland – Portsmouth, Middlesbrough – Man. United, Man. City – Aston Villa, Liverpool – West Ham, Chelsea – Blackburn, Charlton – Bolton, Birmingham – Everton

PTK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content