Na een sterke start is Portsmouth, de nieuwe ploeg van Ivica Mornar, op de sukkel.

Vijftien op zevenentwintig na negen wedstrijden. Dat waren de cijfers waarmee nieuwkomer Portsmouth kon uitpakken na iets minder dan een derde van de competitie. De Zuid-Engelse ploeg leek daarmee op een probleemloos seizoen af te stevenen, onder impuls van Patrick Berger (ex-Liverpool), Alex Smertin (ex-Bordeaux, nu uitgeleend door Chelsea), Shaka Hislop (ex-Newcastle) of TeddySheringham, ex-Tottenham en Manchester United. Maar na die goeie start kwam er geen vervolg, in de rest van het seizoen sprokkelde de ploeg van de Amerikaan Milan Mandaric (ooit geïnteresseerd in Standard en Charleroi) maar acht puntjes meer. Thuis lukt het allemaal nog wel, maar uitwedstrijden bleken een drama.

Om het tij te keren, dook Mandaric in de geldkoffer. Manager Harry Redknapp mocht shoppen. Hij kwam met vijf nieuwkomers terug. Bij Ajax werd de overtollige Finse centrumverdediger Petri Pasanen weggehaald. Bij Manchester City de Israëlische grillige spelmaker Eyal Berkovic. In Swansea verdedigend talent Richard Duffy (19). In Oostenrijk plukte hij de Poolse belofte Sebastian Olszar (22), een spits, weg.

Maar om Sheringham, met zeven goals topschutter, te assisteren, was er ervaring nodig. En dus kwam Ivica Mornar voor zo’n 600.000 euro. Leuk detail : de partner van Sheringham was de voorbije zes maanden de Nigeriaan Aiyegbeni Yakubu, die destijds met Maccabi Haifa in de Champions League furore maakte. De komst van Mornar was dringend, omdat Yakubu met Nigeria op de Afrikacup vertoefde. Maar vrijdag werd hij door de Nigeriaanse bond uit de selectie gezet na een avondje stappen. Mornar zal dus sneller dan verwacht concurrentie krijgen. Yakubu was op 10 januari tegen Manchester City nog goed voor twee van de vier goals en viel zaterdag tegen Wolverhampton aan de rust in voor Mornar, die een vrij onzichtbaar debuut kende.

CARLINGCUP. Bolton is de eerste finalist na 2-0 verlies bij Aston Villa. Bolton had de heenwedstrijd met 5-2 gewonnen. Gisteren/dinsdag moest Arsenal een 0-1 bij Middlesbrough ophalen. MANCHESTER UNITED. AlexFerguson (vanaf 2005 elk jaar één seizoen erbij) en Ruud Van Nistelrooij (tot 2008) verlengden hun contract. TRANSFERS. Scott Parker (Charlton) trekt naar Chelsea. Nolberto Solano (Newcastle) naar Aston Villa. José Antonio Reyes (Sevilla) naar Arsenal. Steffen Freund (Kaiserslautern) naar Leicester. (PTK)

TOPSCHUTTERS : 1. Shearer (Newcastle), Henry (Arsenal) 16 goals ; 3. Van Nistelrooy (Man. United) 15 goals ; 4. Saha (Fulham/Man. United) 14 goals : 5. Anelka (Man. City) 12 goals.

PTK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content