Nam voorzitter van KV Mechelen Timmermans ook Rolex aan?

© belgaimage

Makelaar Dejan Veljkovic heeft gezegd dat hij een luxehorloge schonk aan Johan Timmermans, de voormalige voorzitter van KV Mechelen.

Sport/Voetbalmagazine kon een proces-verbaal inkijken van de federale gerechtelijke politie waaruit blijkt dat spelersmakelaar Dejan Veljkovic gezegd heeft dat Johan Timmermans een Rolex van hem aannam. Timmermans, een advocaat, is de ex-voorzitter van KV Mechelen en een ex-lid van het Uitvoerend Comité van de voetbalbond. Veljkovic deed de uitspraak begin 2018 in een getapt telefoongesprek dat hij voerde met Thierry Steemans. Die was toen nog de financieel directeur van KV en wordt er zelf óók van verdacht persoonlijke voordelen te hebben overgehouden aan de intense samenwerking tussen de club en de Serviër.

In de conversatie tussen Steemans en Veljkovic ging het onder meer over Sofiane Hanni, die in 2016 van KV naar Anderlecht ging. Het pv over dat gesprek meldt: Veljkovic verwijst naar de transfer van Hanni waarbij de voorzitter, waarmee hij doelt op Johan Timmermans, ook een Rolex van hem heeft gekregen. ‘Een dergelijk document is mij onbekend’, reageert Patrick Waeterinckx, de advocaat van Timmermans, tegenover Sport/Voetbalmagazine.

Het pv hoort bij operatie Propere Handen, het grote onderzoek naar matchfixing en andere duistere praktijken in het Belgische voetbal. Eind 2018 moest Timmermans in het kader daarvan al eens naar de federale politie voor een verhoor, maar hij werd niet in verdenking gesteld. Even later deed hij wel afstand van zijn voorzitterschap bij KV, waar hij de sterke positie van Veljkovic altijd verdedigde.

Intussen werd Veljkovic spijtoptant in het onderzoek. Als de Serviër tijdens dat ene gesprek met Steemans niet raaskalde, heeft hij de verklaring over die Rolex normaliter intussen herhaald tegenover de speurders. Maar als Veljkovic, die niet gebarsten is van zijn eerste leugen, Steemans wat op de mouw spelde, liggen er foute conclusies van de politie op tafel en is de reputatie van Timmermans ten onrechte verder bezoedeld.

Die reputatie kreeg al een eerste knauw in het matchfixingluik, dat het Belgisch Arbitragehof voor de Sport nu behandelt. In dat luik werd Timmermans op tuchtrechterlijk vlak in eerste aanleg schuldig bevonden. In de andere luiken van dit dossier ondervroeg het gerecht vorige week onder anderen ex-Club Bruggetrainer Ivan Leko. Volgens VRT NWS wordt onderzocht of Leko van Veljkovic zwart geld kreeg bij de transfers van enkele spelers naar Club. Maar Walter Van Steenbrugge, de advocaat van de Kroatische trainer, zegt dat Leko nog geen vragen in die richting kreeg.

Belangrijk is dat Veljkovic niet meer in een positie zit die aanzet tot liegen. Als hij nog maar een detail verdraait of achterhoudt, kan hij zijn spijtoptantenstatuut verliezen. Áls Veljkovic zegt dat Leko niet-koosjere betalingen aanvaardde, zijn er maar twee mogelijkheden: ofwel klopt dat en moet Leko een straf vrezen, ofwel is dat onwaar en wacht spilfiguur Veljkovic een imménse straf. Zo zou zijn spijtoptantenstatuut ook over die Rolex de waarheid aan het licht moeten brengen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content