DE TRAINER GEORGES LEEKENS

“Na een moeilijke en slechte start door wat perikelen met vertrekkers en nieuwkomers die moesten worden ingeschakeld, hebben we toch een fantastische eerste ronde neergezet. Jammer is dat een aantal spelers bijna niet vervangbaar is. Dat is tezelfdertijd ons zwakke én ons sterke punt, want als zij er niet bij zijn, dan denk ik dat we in de problemen komen. In de lengteas heb ik er een paar jongens bij gekregen, maar bepaalde posities zijn niet zwaar overbezet, waardoor de concurrentie niet groot is. Maar dat zal wel bijna elk elftal in de Belgische competitie hebben. Na het vertrek van Mbark Boussoufa en Wouter Vrancken hebben we andere accenten moeten leggen : zij hadden met hun persoonlijkheid impact op en naast het veld, op scheidsrechters en tegenstanders. Sommigen nemen nu echt het leiderschap op zich, niet noodzakelijk door woorden, maar door hun prestaties, impact en voorbeeldfunctie. We kregen iets te veel tegendoelpunten, dat is duidelijk. Tegen Brussels bijvoorbeeld liepen we met iets te veel, zeven, acht spelers, voor de bal terwijl we 3-1 voor stonden. Dat is naïef. Maar het heeft te maken met het totaal, met de pressing voorwaarts die we zetten, met de grote ruimte waarmee we in de rug voetballen, het opjagen van de tegenstander.

Het heeft niet veel met de verdediging op zich te maken, want de onderlinge dekking is in de loop van de heenronde verbeterd. Het was voor mij een logisch groeiproces, in elk geval beter dan in mijn eerste jaar bij Gent, met leuk en goed voetbal, alleen niet altijd even efficiënt. Maar we hebben, met een fantastische technische en medische staf, wel altijd keihard gewerkt en de sfeer is schitterend. Het hangt er nu straks van af of dit evenwicht bewaard kan blijven. Het zogenaamd kritische publiek in Gent apprecieert in elk geval onze houding. We weten dat we niet de mooiste en de beste zijn, maar we werken hard om rendement te halen. Ik hoop dat we ons nog kunnen verbeteren, dat we blijven bevestigen en de honger blijven behouden. Maar ik bekijk het wedstrijd per wedstrijd. Sommigen noemen dat een gebrek aan ambitie, maar ik hou van die Engelse mentaliteit om het simpel te houden. Want spelers onder druk komen niet tot prestaties.”

statistiEKEN

GEBRUIKTE SPELERS : Azofeifa (6), De Beule (16), De Ridder (1), Foley (16), Gillet (13), Grégoire (17), Herpoel (17), Laybutt (10), Lombaerts (16), Martens (5), Mirvic (4), Nfor (1), Noukeu (14), Olufade (13), Pavlovic (15), Ruiz (2), Smoje (16), Stoica (9), Svetlicic (16), Thompson (9), Zewlakow (12).

DOELPUNTENMAKERS : Azofeifa (1), De Beule (2), Foley (7), Gillet (1), Grégoire (2), Herpoel (1), Martens (1), Noukeu (1), Olufade (9), Pavlovic (3), Ruiz (1).

ASSISTS : Foley (2), Gillet (1), Grégoire (10), Martens (1), Noukeu (1), Olufade (1), Pavlovic (2), Zewlakow (3).

GELE KAARTEN : 40

RODE KAARTEN : 2

STRAFSCHOPPEN : 3 voor (2), 2 tegen (2).

HOEKSCHOPPEN : 81 voor, 70 tegen.

OVERTREDINGEN : 316 begaan, 297 tegen.

TOP ADEKANMI OLUFADE

Voor het Franse Rijsel kwam de Togolese spits te kort, maar bij AA Gent blijken zijn opportunisme, snelheid en goed schot uitstekende wapens. Bovendien klikt het tussen hem en de kopbalsterkere Dominic Foley. Stelde zichzelf vijftien doelpunten als doel voor dit seizoen en lijkt dat aantal te zullen halen.

FLOP MARCIN ZEWLAKOW

Was gehaald als oude bekende van Georges Leekens en de Belgische competitie om na het vertrek van Mbark Boussoufa en Wouter Vrancken iets aan het scorend vermogen te doen. Kreeg sinds de komst van Adekanmi Olufade weinig speelkans, raakte geblesseerd en is minder complementair met Dominic Foley dan Olufade.

RAOUL DE GROOTE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content