Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Toen Leo Theyskens zich in augustus terugtrok als voorzitter van Lierse SK, leek dat niet onlogisch gezien zijn aanstelling tot Europees manager van Wadi Degla Holding, het zakenconcern van de Egyptische zakenman Maged Samy die de club eind vorig jaar opkocht. Intussen heeft het er de schijn van dat hij toen is weggepromoveerd. Vorige week was op de website van Lierse te lezen dat Wadi Degla niet langer in Europa is vertegenwoordigd. Exit Theyskens dus, hoewel van een formeel ontslag geen sprake lijkt te zijn.

Theyskens wil voorlopig alleen bevestigen dat het hoofdstuk-Lierse voor hem definitief is afgesloten. Verder verkiest hij niet te reageren. Als grootste schuldeiser van Lierse werd hij bij zijn benoeming vergoed met een pakket aandelen in Wadi Degla. Als hij nu moet opkrassen, wil hij die aandelen opnieuw verzilveren. De zaak is in handen van advocaten.

Aan de basis van het gedwongen vertrek zou een vertrouwensbreuk liggen tussen Samy en Theyskens. Samy zou het niet hebben gewaardeerd dat met name Theyskens hem als een onuitputtelijke oliebron leek te beschouwen. Neel De Ceul-aer, die na Theyskens’ stap terug CEO (maar geen voorzitter) werd van Lierse, zou een zuiniger beleid voorstaan. Zijn relatie met Samy heet uitstekend te zijn.

“Volgens ons is het aantrekken van Corneel De Ceulaer, de beste transfer die het vorige management gedaan heeft”, aldus Wadi Degla op de clubsite.

Tussen Theyskens en De Ceulaer was het al lang koude oorlog. Dat die laatste de hand zou hebben in het conflict tussen Theyskens en Samy, is een gerucht dat hij furieus ontkent. “Iemand is bezig mij in een slecht daglicht te plaatsen”, aldus de CEO. “Dit is ver onder de gordel. Ik heb Leo vorige week nog onder vier ogen gezegd dat ik niks te maken heb met die zaak tussen hem en Maged. Wie dat beweert, is leugenachtig.”

Ondertussen blijven er wel oude lijken uit de kast vallen. Vorige week werd Lierse veroordeeld tot het betalen van 550.000 euro achterstallige pensioenbijdragen voor zijn ex-spelers Marc Schaessens, Jonas De Roeck en Kristof Imschoot. De club kan nog in cassatie gaan, maar dat werkt niet opschortend. De kosten dreigen tot een veelvoud op te lopen, als Lierse in meer dan een dozijn gelijkaardige dossiers eveneens aan het kortste eind trekt. De Ceulaer ontkent dat Samy hierover verkeerd was ingelicht. “Dit zat van bij het begin mee in de overeenkomst tussen Lierse en Wadi Degla”, zegt hij.

Volgens De Ceulaer betekent de herrie rond Theyskens allerminst dat Maged Samy de aftocht blaast. “Het is tweehonderd procent zeker dat Wadi Degla niet van plan is iets te veranderen aan zijn commitment in Lierse”, benadrukt hij. “Wadi Degla is een multinational. Als er in zo’n multinational een verschil van visie is op de toekomst, kan je niet samen verder. Het probleem van Theyskens heeft dus niets met Lierse te maken.” Op de website verwoordt Wadi Degla het zo: “We zijn hier om te blijven.”

JAN HAUSPIE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content