Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Om de concurrentie van de rechtstreekse uitzending van een zondagmiddagwedstrijd te ontlopen, wil het provinciale voetbal een debat aangaan over de aanpassing van de agenda.

In Engeland betalen de sportzenders miljoenen om het voetbal uit de Premier League op de buis te brengen, maar één uur is heilig: op zaterdagnamiddag om 15 uur is er geen rechtstreeks voetbal op televisie. Wat bij ons op zondag gebeurt, doen de Engelsen op zaterdag. Geen zender die daar tegenop kan.

Hetzelfde willen de Belgische amateurclubs nu verkrijgen. Afgelopen weekend beslisten de Vlaamse ploegen om het debat op de agenda te plaatsen. Ze hopen dat hun voorbeeld navolging krijgt bij de Franstalige amateurs. Gisteren/dinsdag was er een raad van bestuur van de KBVB. Getracht werd om dat punt bespreekbaar te maken. De reactie komt er op een werknota van ondervoorzitter Bart Verhaeghe en de CEO van de KBVB Koen De Brabander.

Op zich hebben de Vlaamse amateurs niks tegen voetbal op televisie. Wel als dat op zondagnamiddag gebeurt. Een wedstrijd die wordt afgetrapt om half drie, zoals zondag Club Brugge-Standard, is te veel concurrentie voor een basis die het steeds moeilijker heeft. Tot tien à vijftien jaar geleden was er binnen de bond geen sprake van rechtstreeks voetbal op televisie, maar met de toegenomen autonomie van de profs, die zelf hun competitie organiseren en in samenspraak met televisie de uren bepalen, kwam dat op de helling. Sinds een paar jaar is de zondagmiddagwedstrijd in eerste klasse een vast feit, en met de omkadering op de betaalzenders die ze nu krijgt, blijkt ze een grote concurrent.

De amateurs willen nu met de profs praten. Over een financiële compensatie voor de gederfde inkomsten, maar ook over de kalender. En daarbij, suggereren ze, kan creatief worden nagedacht omtrent uren. Nu wordt in eerste klasse op zondag gevoetbald om 14.30 uur, 18 uur en 20 uur. Als de profs zich bereid zouden tonen om hun vroege match naar 16 uur te schuiven, kunnen de amateurs om 14 uur aftrappen en is er geen concurrentie meer.

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content