Dinsdag 3/5

David Stern, de grote baas van de NBA, heeft weer toegeslagen : honderdduizend dollar boete voor Jeff Van Gundy, de coach van de Houston Rockets. Van Gundy had kritiek gegeven op enkele scheidsrechters en officials. Dik drie miljoen frank aan zijn trainersbroek ! Het is niet met kleine maten dat ze in de States bestraffen. René Vandereycken mag zich gelukkig prijzen dat hij niet in Amerika moet coachen. Dat werd dertig jaar San Quentin. In een isolatiecel tussen die van Jos Vaessen (twee keer levenslang), en die van Johan Vermeersch (vier keer levenslang, plus een werkstraf aan the chain).

Wellicht zat onder een NBA-jurisdictie het gros van onze eersteklassevoorzitters, én het volledige alumnibestand van de Heizelschool, in verzekerde bewaring. Ter ondersteuning van de woorden van de beruchte Nottingham-Forestmanager Brian Clough zaliger : ‘Men spreekt altijd over de plaag van de hooligans. Maar ik persoonlijk heb slechts weet van 92 hooligans : de voorzitters van onze 92 profclubs.’

Stern schorste eerder dit seizoen Ron Artest van de Indiana Pacers voor 73 wedstrijden. Dit wegens een akkefietje tegen de Detroit Pistons. Stern doet dat allemaal in zijn eentje. Bij de bekendmaking van de straf voor Artest vertelde hij op de persconferentie : ‘De beslissing was unaniem, één tegen nul.’

Wij vragen ons af wat de beslissing van Stern zou geweest zijn over de ontplofte bal in Anderlecht-La Louvière. Of over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Als we die man eens engageerden voor het oplossen van alle Belgische conflicten, zou het niet allemaal veel beter gaan in dit land ?

Woensdag 4/5

De zaak-Rutger Beke wordt vermakelijker met elke nieuwe zitting. Behalve voor Beke zelf misschien. Advocaat Luc Deleu heeft nu de moeder aller witte konijnen uit zijn juridische hoed getoverd : volgens hem is de eerbiedwaardige Gentse professor Frans Delbeke een bedrieger en een oplichter. Velen, onder wie uw Scout, hebben overigens altijd gedacht dat dat twee basisvereisten waren om een leerstoel aan de Gentse universiteit te bemachtigen.

Maar Delbeke neemt het op zijn krachten en heeft de gendarmerie gebeld : klacht wegens laster en eerroof. Een delicate kwestie, want laster en eerroof zijn nu eenmaal geijkte werkingsmiddelen voor een advocaat. Voor een magistraat trouwens ook. Want wat sommige openbare aanklagers de mensen durven verwijten, en meestal ten onrechte… daarvoor is ‘laster en eerroof’ een te beperkte omschrijving.

We mogen er niet aan denken dat professor Michiel Debackere nog in het getouw of het geding zou zijn. Stel u voor dat Deleu of Johnny Maeschalck hém een bedrieger hadden genoemd. Dat was inmiddels met de sabel uitgevochten. En de winnaar zou geen zwarte toga hebben gedragen. Veeleer een witte laboratoriumschort.

Toen wij nog voor de radio werkten, waren er weer eens een paar coureurs van PDM tegen de dopinglamp gereden. Bij PDM verzorgde Harry Janssen, onze gewezen collega van de NOS-radio, de public relations. Harry was maar al te zeer bereid om bij deze nieuwe juridische dwaling zijn mening inzake dopingbestrijding eens te verstrekken aan de argeloze Belgische wielerliefhebbers. Hij sprak over procedurefouten en aanvechtbare onderzoeksmethoden, over wetenschappelijk dilettantisme, over heksenjachten, over maffiapraktijken in de schoot van de Internationale Wielerunie, en tot slot over ‘criminelen als professor Debackere’.

Wij zweren het, hij had de ‘ackere’ nog niet volledig uitgesproken, of de professor hing al purper van woede aan de lijn : ‘Naam en adres van die schoelie !’ Nadat Jan Wauters een tijdje verbluft naar het telefoontoestel had zitten staren, zuchtte hij : ‘Konden onze correspondenten maar zo snel telefoneren.’

Vrijdag 6/5

Bij een val in de Vierdaagse van Duinkerken heeft Frank Vandenbroucke zijn pols verstuikt. Volgens de ploegleiding van Mr.Bookmaker komt zijn programma gelukkig niet in het gedrang. Welk programma ?

door Koen Meulenaere

‘Naam en adres van die schoelie !’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content