Makkelijk is de aanloop van KV Mechelen naar het nieuwe seizoen allerminst geweest. Terwijl op bestuursniveau de onderlinge verhoudingen werden herschikt of verbroken, liet de uitbouw van de ploeg op zich wachten. Lang hebben dan ook een rechtsachter en een creatieve middenvelder op het prioriteitenlijstje gestaan, wat dan ook de voorbereiding hypothekeerde. Met Stéphane Demol haalde KV Mechelen een trainer die sinds hij bij Turnhout en Verbroedering Geel werkte, wel weet hoe het er in clubs met interne problemen toe gaat en hoe hij spelers gemotiveerd kan houden. En dat zou wel eens van groter belang kunnen zijn dan zijn gebrek aan ervaring als trainer in eerste klasse.

Verdediging

Omtrent doelman Ivan Willockx kan de merkwaardige vaststelling worden gedaan dat zijn kwaliteiten vanuit de club eigenlijk nog vaak als onvoldoende worden afgeschilderd, maar dat hij desondanks wel de nummer één blijft. Al moet gezegd dat de concurrentie met Kevin Begois scherp is.

Met drie en met vier achteraan probeerde Mechelen het in de voorbereiding, maar door het ontbreken van een bevredigende rechtsachter bleef het veelal sukkelen. Peter Meeusen, die daar vorig seizoen speelde, werd immers naar de B-kern gestuurd. Centraal evenwel steunt de defensie met spelers als Drissa Diallo en Dieter Dever op krachten die het daar ook in tweede klasse deden. Net als de vorig jaar van Overpelt overgekomen Olaf Vandael op de positie van linksachter, al kan hij ook op het middenveld worden uitgespeeld. Op Sammy Greven daarentegen zal Demol niet meteen een beroep kunnen doen : hij raakte in de voorbereiding geblesseerd aan de enkel en is voor twee à drie maanden out.

Centraal bleken in het verleden behalve Greven ook Dave De Jong en Ken Leemans uit de voeten te kunnen, maar verwacht wordt dat De Jong naar het middenveld opschuift. Positie waar hij eigenlijk thuis hoort vermits hij louter bij gebrek aan verdedigers naar achteren werd gehaald. Voor de flank houdt Demol nog de jonge Sven Doms, een eigen jeugdproduct, achter de hand. Tot op het laatst werden op rechts spelers getest (onder meer George Blay). Met Lukasz Kubik werd in tweede klasse veel geschoven : hij is rechter middenvelder of een mogelijk alternatief als rechtsachter, maar speelde vorig seizoen ook in een centrale rol.

Middenveld

Centraal op het middenveld is de spoeling veeleer dun. Reden waarom nog naar een creatieve centrale middenvelder uit werd gekeken. Louceny Doumbouya, gehaald bij Willebroek, moet het kunnen, maar als noodoplossing kan evenwel ook een van de spitsen een rij naar achteren schuiven. Vooral Eric Viscaal, meestal daar uitgespeeld, en Martijn Van Galen, in tweede klasse ook af en toe spits, komen daarvoor in aanmerking. In een meer verdedigende rol zijn er ook nog TheoAmuzu of de jonge Steven Depauw.

Kubik komt zoals gezegd op de flank het best tot z’n recht. In de voorbereiding als rechtsachter, zodat aan die kant op het middenveld een plaats vrijkomt voor Luis Guadalupe, met als alternatief Rory Hegelmeers. Aan de andere kant zijn er Steven Ribus en Marco Nys.

Aanval

Voorin zullen het wellicht Jean-Paul Boeka-Lisasi en Tosin Dosunmu zijn die het moeten waarmaken in eerste klasse. Lisasi brak bij zijn eerdere clubs, Lokeren en Westerlo, nooit helemaal door, Dosunmu komt van vierdenationaler Denderhoutem en zal wellicht een aanpassingsperiode nodig hebben. Van de jonge Christos Moucas mag nog niet worden verwacht dat hij het allemaal draagt voorin.

Conclusie

Doordat nog bijkomende versterkingen moesten worden gezocht, kan de voorbereiding van KV Mechelen niet optimaal genoemd worden. Maar van een ploeg die in tweede klasse kampioen speelde en alleen werd afgeremd door financiële problemen die op de groep wogen, mag worden verwacht dat straks op enthousiasme het behoud in eerste klasse tot de mogelijkheden behoort. Sportief moet Mechelen ondanks alles dus een kans kunnen maken, maar geldt dat ook voor het extra-sportieve ?

door Raoul De Groote

Willockx

Kubik Dever DialloVandael

GuadalupeDe Jong Van GalenRibus

DosunmuBoeka-Lisasi

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content