Elke week verzamelt Sport/Voetbalmagazine meningen over een pertinente vraag.

België begon zijn kwalificatiecampagne voor het Europees kampioenschap in 2016 in Frankrijk tegen Andorra en Bosnië-Herzegovina met Radja Nainggolan (26) in de basis. Moet de polyvalente Belgische centrale middenvelder van de Italiaanse topclub AS Roma basisspeler blijven?

“Neen”, vindt ex-middenvelder en 70-voudig A-international Lorenzo Staelens. “Neen in de zin van: hij móét niet per se blijven staan, omdat er op het middenveld nog veel andere combinaties mogelijk zijn. Axel Witsel is een certitude op 6, aan de bondscoach om te bekijken wie naast hem wanneer de beste optie is. Maar Nainggolan deed het zeker niet slecht. Hij is een nuttige kernspeler: met zijn werkkracht en balrecuperatie; als aanjager en man die van box tot box kan gaan. Zeker in wedstrijden waarin er gevochten moet worden, kan je hem heel goed gebruiken, als je wat lager inzakt en eventueel de tegenaanval kunt spelen. Daarin is hij enorm sterk, ook met zijn loopvermogen om zoals in een moeilijke uitwedstrijd als in Bosnië tot aan de zestien meter te komen en daar met zijn goed schot zelfs te scoren. Marc Wilmots kan bij de samenstelling van zijn middenveld rekening houden met de vorm van het moment en het zal afhangen van het niveau dat Nainggolan in de toekomst zal halen of hij er vaak bij zal zijn.”

Yves Vanderhaeghe, ex-middenvelder en 48-voudig A-international, vindt de keuze moeilijk met de concurrentie die er op het middenveld is. “Andorra vind ik geen referentie, sorry, Bosnië is dat wel”, zegt hij. “Nainggolan toonde zeker dat hij over kwaliteiten beschikt. Ik zie in hem een serieuze aanjager met een goeie body, één die zijn poot zet, redelijk fel in duel is en een gezonde agressiviteit toont. Iemand met een goeie lange én korte bal ook, die in één tijd durft te spelen. Op zijn capaciteit om het spel met zijn linkervoet te verleggen, heb ik minder zicht. Tegen Bosnië was hij de eerste aanjager en zakte Defour meer in om in de bal spelen. Met Witsel op 6 heb je daar meer gestalte én hij is iemand die heel sober én zuiver speelt. Hij is, denk ik, een van de eerste namen die Wilmots invult. De rest kan hij laten afhangen van de vorm van het moment en van de tegenstander. Maar dat Nainggolan bij AS Roma in de basis staat, is alleszins veelbetekenend.”

Franky Van der Elst, ex-middenvelder en 86-voudig A-international, zegt niet neen. “Nainggolan is een profiel dat we nog niet hebben”, zegt hij. “Witsel, Fellaini, Defour, De Bruyne, Dembélé en Nainggolan, dat zijn allemaal andere types. Fellaini is een loper, iemand die de overbrugging maakt en in de zestien kan komen om iets met de kop te doen. Dembélé is heel balvast en ook heel sterk, maar iets minder in het vooruit spelen. Het zijn allemaal goeie middenvelders met specifieke kwaliteiten. Maar Nainggolan is meer dan wie ook in de kern een nummer 8. Hij kan naast een 6 voetballen, kan ook hoger komen én terugkeren naast de verdedigende middenvelder. Hij is sterk in de balrecuperatie, werkt hard, kan een lange en een korte bal én een eindpass trappen. Ik zag hem met AS Roma in Manchester City spelen en ik vond hem echt wel heel goed. Zowel verdedigend als aanvallend, met en zonder bal. Blijkbaar was hij ook tegen Juventus heel goed. Hij is veel rustiger geworden aan de bal en ik denk dat hij op positie 8 met eender wie kan concurreren. Tegen Bosnië was het middenveld minder goed en bij dat tegendoelpunt werd onze driehoek weggespeeld. Maar ik vond zijn prestatie ook tegen Bosnië goed en zeker niet minder dan die van Defour. Feit is dat als je met Witsel op 6 speelt, hij meer iemand is die voor de verdediging blijft. Er zijn er die vinden dat hij het spel vertraagt, maar dat vind ik niet. Witsel is gewoon een geweldige speler. Als het moet of het hem gevraagd wordt, dan kan hij snel spelen. Zoals hij dat tegen Australië deed. Witsel-Nainggolan-De Bruyne zou zeker ook een goed middenveld zijn. Ik denk dat Nainggolan iets sneller is op de kleine ruimte en qua voetbal even goed is als Defour. Mij overtuigde hij absoluut van zijn kunnen.”

Ook Wilfried Van Moer is onder de indruk van Radja Nainggolan. “Een hele goeie voetballer”, zegt de ex-middenvelder, 57-voudige A-international en drievoudige Gouden Schoen. “Een type Defour, of andersom. Een enorm bijterke, fysiek heel sterk en redelijk agressief. Een echte breker. Je denkt dat je hem voorbij bent, maar hij komt terug. Defour heeft nog wat meer doorzicht om de laatste pass te geven. Maar Nainggolan is altijd heel bruikbaar in een elftal en in bepaalde wedstrijden zal hij van goudwaarde zijn. Momenteel is hij iets sterker dan Defour, die nog aan het komen is na een paar seizoenen – bij Porto – waarin hij niet altijd speelde. Of Nainggolan bij België moet blijven staan, is een probleem van de trainer. Witsel keert terug en aan hem en De Bruyne kan je niet raken. Dan moet Defour of Nainggolan eruit gelaten worden, en dan is er ook nog Fellaini. Dat is geen makkelijke keuze. In Bosnië werden we een paar keer naar huis gespeeld, maar dat moet je niet overdrijven. We kunnen een sterk middenveld zetten, met voorspelers die een beetje terugvallen en zo. Afhankelijk van de tegenstander en de tactiek kunnen we met ons overschot aan middenvelders alle kanten uit.”

Voor Samir Ujkani,Belgisch-Kosovaarse doelman (van Palermo) die al sinds 2007 in Italië speelt, is er geen twijfel mogelijk: Radja Nainggolan hoort in de basiself van de Rode Duivels te staan. “Marc Wilmots zal wel weten wat hij moet doen en ik weet dat de concurrentie bij België heel groot is, maar in zijn rol is Nainggolan momenteel na Pirlo de beste middenvelder die er in de Serie A rondloopt”, zegt hij. “Hij heeft alles: kracht, conditie én techniek. Hij kan een beslissende pass trappen en zelfs scoren én hij werkt als een gek voor de ploeg. Bij AS Roma speelt hij in een goed voetballende ploeg in een van de moeilijkste competities van Europa. Als je tactisch niet sterk bent, defensief je werk niet doet en de tactische doelen niet haalt, dan speel je hier niet. Met talent alleen kom je er in Italië niet. Hier draait alles om tactiek, mentaliteit en werkkracht. Elke week laat Nainggolan hier zien hoe sterk hij is. De verwachtingen zijn dat als hij zo voortdoet, hij in de voetsporen van Clarence See- dorf zal treden.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE – BEELDEN BELGAIMAGE

“In wedstrijden waarin er gevochten moet worden, kan je hem heel goed gebruiken.” Lorenzo Staelens

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content