Vorige week verzekerde Moeskroen zich van een plaats in de finale van de beker van België op 13 mei. De Henegouwers hadden genoeg aan een 1-1-gelijkspel tegen Charleroi om zich te plaatsen. In de heenwedstrijd waren ze met 0-1 gaan winnen bij de Zebra’s.

In 2002 bereikte rood-wit voor het eerst de bekerfinale. Toen moesten les Hurlus in Brussel de duimen leggen voor Club Brugge. Het werd 3-1. In dat jaar mocht Moeskroen als verliezend finalist wel Europa in. Als de Henegouwers volgende maand in de finale Zulte Waregem verslaan, wacht hen een nieuw Europees avontuur. Is de club daar wel klaar voor ?

“Waarom niet ?” vraagt voorzitter Edward Van Daele. Omdat een dertiende plaats in het klassement bijvoorbeeld niet tot de verbeelding spreekt. “We kenden een heel moeilijk begin van de competitie. Maar wie over een goed geheugen beschikt, weet dat er een reeks wedstrijden geweest is waarin we het geluk niet aan onze kant hadden of waarin de prestaties van onze ploeg niet weerspiegeld werden in de uitslag. Misschien komt nu de compensatie. Ik heb vertrouwen in dit elftal, denk dat het nog enkele mooie verrassingen kan tevoorschijn toveren.

“Op het financiële vlak zal een eventuele Europese campagne geen destructieve sporen nalaten”, zegt Van Daele. “Dankzij een regeling die de UEFA invoerde, zijn de kosten van een ploeg die Europees speelt, gedekt. Daardoor is het risico nihil.” Niet onbelangrijk voor een club die in een recent verleden naar financiële ademruimte hapte. “Europees voetbal heeft vooral positieve effecten”, aldus de preses. “Denk maar aan de mensen die naar het stadion komen en de interesse van sponsors.”

De kwalificatie voor de bekerfinale deed de kassa al rinkelen. “Ik weet nog niet exact hoeveel dat nu oplevert, maar in 2002 bracht ons dat bruto 20 miljoen oude Belgische frank op. Na aftrek van de spelerspremies bleef daar netto 15 miljoen van over.” In het licht van de pogingen van de club om komaf te maken met de geldproblemen uit het verleden, zijn dat graag geziene inkomsten. “De financiële situatie blijft steeds gespannen. Het is nog niet voorbij. Maar we zijn op de goede weg. Het is mogelijk dat volgend jaar enkele leningen omgezet worden in subsidies.”

Dat de club nog 175.000 euro moet ontvangen van Metz voor MarcinZewlakow baart Van Daele niet echt zorgen. “We volgen de reglementaire weg om aan dat geld te geraken, maar het is geen essentieel probleem voor ons. Het kan op het einde van het seizoen een troef zijn als we onderhandelen over de toekomst van de speler ( die momenteel op uitleenbasis bij Moeskroen speelt, nvdr).”

Over de zoektocht naar een nieuwe trainer, waarbij nu ook de naam van Ariël Jacobs is gevallen, blijft de voorzitter vaag. “We hebben gepraat met de kandidaten. Twee mensen lijken ons heel interessant. Een van de twee draagt mijn absolute voorkeur weg. Die man beantwoordt aan het gestelde profiel en is heel gemotiveerd om hier te komen werken. Nu gaan we kijken of we tot een akkoord kunnen komen over de verdiensten.”

KDR

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content