Dortmund verving Jürgen Röber door Thomas Doll.

Vorige week maandag stapte Jürgen Röber op. “In deze moeilijke situatie gaat het niet om personen”, legde de 53-jarige coach, die een gebrek aan competentie wordt aangewreven, uit. “Alleen de toekomst van de club is vanaf nu belangrijk.” Hij stoorde zich echter mateloos aan de arbeidsethos van de spelers. “Ik had op training vaak een Scheissgefühl in mijn maag. De mentaliteit en weerbaarheid waren gewoon lamentabel”, verantwoordde hij zijn beslissing. Zonder namen te noemen, viseerde hij vooral international Christoph Metzelder. Net geen drie maanden was Röber sportief verantwoordelijke. Hij begon veelbelovend met een stuntzege tegen Bayern München, maar van een drastische ommekeer bleek helemaal geen sprake. Integendeel, de Westfalenclub gleed gevaarlijk af naar de degradatiezone, als gevolg van zes nederlagen in de laatste zeven duels. Door die magere balans (6 op 24) staat Dortmund op de rand van de afgrond.

Na het afhaken van harter HundFelix Magath (53), en het feit dat Matthias Sammer (37) maar weinig interesse betoonde, kreeg Thomas Doll (40) een contract tot 2008 voorgeschoteld. De oud-international, die op 1 februari werd doorgestuurd bij HSV, moet proberen de kampioen van 2002 te redden. Een opdracht die Doll al met succes volbracht bij Hamburg, dat hij vanuit de kelder naar de Champions League loodste. “Ik ben bijzonder gemotiveerd na een gedwongen rustpauze”, verklaarde hij in die Welt. “Iedereen moet zich vanaf nu bewust zijn van de precaire situatie waarin we ons bevinden.”

Doll, die een premie van 100.000 euro incasseert bij het veiligstellen van het behoud en een jaarloon van 1 miljoen euro krijgt, staat bekend als een gemoedelijke coach. Een rustige autoriteit, iemand die altijd zijn spelers in bescherming neemt en voor een positief werkklimaat zorgt. Met Jürgen Lohr nam hij al een ervaren psycholoog in dienst. In tegenstelling tot zijn visie, die de aanval propageert, wil hij de komende weken vooral punten sprokkelen met een defensieve veldbezetting.

Met aanvaller Stefan Kiessling (23, Leverkusen), middenvelder Roberto Hilbert (VfB Stuttgart) en verdediger Gonzalo Castro (Leverkusen) nam bondscoach Joachim Löw drie debutanten op in zijn selectie voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië.

Zoals algemeen werd aangenomen, verlengde ook Schalke 04 de overeenkomst van coach Mirko Slomka (39) met twee jaar. Schalke 04 contracteerde Heiko Westermann (23). De verdediger, die wordt overgenomen van Arminia Bielefeld, tekende tot 2011.

Eintracht Frankfurt neemt op het einde van het seizoen afscheid van aanvoerder Jermaine Jones (25). De aan de meniscus geblesseerde aanvallende middenvelder kreeg geen nieuwe verbintenis en tekende voor vier jaar bij Schalke 04.

Ernst Middendorp (48) werd door Arminia Bielefeld ingehaald als nieuwe trainer. Op 5 maart was hij ontslagen bij het Zuid-Afrikaanse Kaizer Chiefs. Middendorp, die assistent Frank Geideck (39) opvolgt, was al tweemaal trainer in Bielefeld (tussen 1988-1990 en van 1994 tot 1998). Hij tekende tot 2008.

Ondanks de degradatiezorgen heerst er bij VfL Bochum toch tevredenheid over het werk van Marcel Koller (46). De verbintenis van de Zwitserse trainer werd opengebroken tot 2008.

Ottmar Hitzfeld (58) blijft volgend seizoen dan toch trainer van Bayern München. Roque Santa Cruz (25) mag, ondanks een contract tot 2009, vertrekken.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content