De doelmannenkwestie sleept in Duitsland al bijna twee jaar aan. Het zorgde voor de nodige discussies, want het was duidelijk dat Jens Lehmann en Oliver Kahn op voet van oorlog leefden en nooit de beste vrienden zouden worden. Die controverse zal niet verstommen nadat bondscoach Jürgen Klinsmann na lang wikken en wegen uiteindelijk koos voor de goalie van Arsenal.

Daarmee kwam er een einde aan alle speculaties. “Dit is de zwaarste beslissing die ik als bondscoach moest nemen”, zei de oud-international. “Na de oefeninterland tegen de Verenigde Staten hebben we de ontwikkeling in de laatste 22 maanden intensief bekeken. Daaruit hebben we nu een conclusie getrokken.” Niet zozeer de vorm van de voorbije weken, waarin Lehmann excelleerde en Kahn zich liet betrappen op wat slippertjes, gaf de doorslag. “Beide doelmannen hebben buitengewone kwaliteiten”, verklaarde Andreas Köpke, de trainer van de doelmannen “We zijn er echter van overtuigd dat Jens Lehmann beter bij onze speelwijze past.”

Het teleurgestelde kamp van Bayern München belegde meteen een bijeenkomst. Voorzitter Karl-Heinz Rummenigge, manager Uli Hoeness, trainer Felix Magath en Kahn bogen zich over de nieuwe situatie. De vraag is of Kahn zich nog beschikbaar wil stellen. “Ik ben zeer verrast en mateloos teleurgesteld”, verklaarde de inmiddels al 36-jarige Kahn. “De komende weken zal ik me volledig concentreren op mijn club. Over mijn toekomst bij de nationale ploeg ga ik me beraden.”

Het staat nu al vast dat de verrassende keuze van Klinsmann voor nieuwe discussies en polemieken gaat zorgen. Zeker vanuit Beieren. En dat op een moment dat de bondscoach niet immens populair is en alle steun kan gebruiken. Ook die van Franz Beckenbauer, die hem al een aantal keer diende te beschermen. Niet voor niets deed Köpke een merkwaardige oproep. “Ik wil iedereen vragen deze beslissing te respecteren en het elftal maar ook Jens Lehmann vertrouwen te geven.”

Na amper vier maanden werd oud-international Jürgen Kohler door het met degradatie bedreigde MSV Duisburg aan de kant geschoven. De voormalige verdediger, die half december Norbert Meier verving, kon de club ook niet uit de gevarenzonde loodsen. Assistent Heiko Scholz maakt het seizoen vol.

Michael Tarnat (36) verlengde zijn overeenkomst bij Hannover 96 met een seizoen. De 19-voudige international werd in 2004 overgenomen van Manchester City.

Mohamed Zidan (24) komt dit seizoen niet meer in actie voor FSV Mainz 05. De Egyptische aanvaller scheurde de ligamenten van de linkerknie en werd geopereerd.

Jens Nowotny mag aan het einde van het seizoen transfervrij de deur achter zich dichttrekken bij Bayer Leverkusen.

Na tien seizoen komt er ook een einde aan het verblijf van de Kroaat Zvonimir Soldo (38) bij VfB Stuttgart. De verdedigende middenvelder krijgt geen nieuw contract aangeboden.

Werder Bremen vond met het gokkantoor Betandwin een nieuwe hoofdsponsor. Er werd een akkoord afgesloten voor drie seizoenen. Jaarlijks strijkt de kampioen van 2004 zo’n slordige zes miljoen euro op. Marketingdirecteur Manfred Müller noemde de deal de grootste in het honderdjarig bestaan van de club.

Antonio da Silva (27), een linksvoetige middenvelder, verlaat op het einde van het seizoen FSV Mainz 05 voor VfB Stuttgart.

Hertha BSC verlengde de overeenkomsten van Malik Fathi, een 22-jarige verdediger, en de Franse middenvelder Christopher Samba tot 2008.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content