Stuart Pearce en niet Kevin Keegan maakt het seizoen af bij Manchester City.

Vijftien maanden voor het einde van zijn contract gooide de 54-jarige Kevin Keegan de handdoek bij Manchester City. Een week of twee terug, na het verlies in de derby, klonk Keegan nog een laatste keer opgewekt en zag hij Europees voetbal zitten. Maar toen blesseerde Shaun Wright-Phillips zich en verloor City van Bolton. In onderling overleg met de voorzitter maakte Keegan een einde aan zijn verbintenis.

Twee jaar geleden liet niets dit scenario vermoeden. Achttien maanden nadat voorzitter John Wardle hem aanstelde, had Keegan City niet alleen laten promoveren, maar ook geparkeerd in de eerste helft van de rangschikking in eerste klasse én kon hij het publiek na Peter Schmeichel en Nicolas Anelka ook Robbie Fowler presenteren. De laatste missing link, dacht Keegan, die intern veel wantrouwen over die veel te dure deal (ruim negen miljoen euro) moest bekampen. Fowler zou City in de buurt van de stadsrivaal brengen.

Helaas, het mislukte, ook al deed Keegan zes maanden later nog een heleboel transfers en kreeg hij een Europees cadeautje. Via de fair-playtrofee raakte hij nog aan een ticket. Het was min of meer het laatste wapenfeit van een ploeg vedetten die wankelde tegen Lokeren, uiteindelijk door het onbekende Poolse Grocklin werd geëlimineerd en waar alleen de frisse Wright-Phillips leuke dingen liet zien.

Keegan gaf stilaan een moedeloze indruk. De sprong naar de top was er niet, het werd eerder een afglijden naar de zone onderin. Vorig seizoen werd een reeks van veertien wedstrijden zonder winst neergezet en was het behoud maar nipt een feit. Voorzitter Wardle weerstond de druk, maar vorige week was het dan toch zo ver. Keegans opvolger werd vrijdag al aangeduid. De 42-jarige Stuart Pearce, die voor zijn voetbalpensioen nog even voor de club speelde, krijgt de zaak in handen tot het einde van het seizoen. (PTK)

FA CUP. De twee uitgeschakelden in de Champions League plaatsten zich zaterdag makkelijk voor de halve finale van de FA Cup. Arsenal, zonder Henry die drie weken out is, won met 0-1 bij Bolton, en Manchester United met 0-4 in Southampton. De andere uitslagen : Blackburn-Leicester 1-0 en Newcastle-Tottenham 1-0. Martin Jol wil niet naar Ajax, de coach van Tottenham voelt zich goed in Londen. José Mourinho kreeg 7500 euro boete voor uitlatingen tijdens een wedstrijd tegen Manchester United. Hij beweerde dat Alex Ferguson de scheidsrechter had willen beïnvloeden aan de rust. (PTK)

TOPSCHUTTERS : 1. Henry (Arsenal) 22 goals ; 2. Johnson (Crystal Palace) 18 goals ; 3. Defoe (Tottenham) 11 goals ; 4. Pires (Arsenal), Haisselbank (Middlesbrough) 10 goals.

PTK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content