Negen seizoenen stond in de verdediging van Westerlo Mario Verheyen, tot hij naar Lierse terugkeerde. Nu is het Stef Wils (24) die na vijf seizoenen Lierse in de Westelse defensie naast Nico Van Kerckhoven loopt. Nochtans was Wils aangetrokken voor de positie waarop hij bij Lierse speelde : die van verdedigende middenvelder.

Ben je nu een verdediger of middenvelder ?

Stef Wils : “Mja … Van origine ben ik verdediger. In de jeugd heb ik dat altijd gespeeld tot Ferrera mij op het middenveld zette. Daar heb ik altijd gestaan tot dit seizoen.”

Hoe argumenteerde hij dat ?

“Hij vond dat ik daar beter tot mijn recht kwam door mijn loopvermogen en mijn balrecuperatie. Op zich had hij daar wel gelijk in. Ik vóélde me daar ook goed.”

Je bent hier ook aangeworven als middenvelder maar in de voorbereiding kwam je …

“… ja, in de laatste oefenwedstrijd was ik centrale verdediger en dat is de trainer bevallen. Sindsdien ben ik daar niet meer weggeraakt ( lachje).”

Maar je zou liever op het middenveld staan.

“Euh ( lachje) … niet líéver, maar ik zou daar graag nog eens spelen, laat ik het zo zeggen. Je wordt op het middenveld toch meer betrokken in het spel en je kan je meer uitleven. Achterin moet je negentig minuten lang zorgen dat je geen foutjes maakt en geconcentreerd blijft. Dat is iets anders dan in de hoeken duiken en gaten dichtlopen en simpel de bal inspelen.”

Waarom voetbal je bij Westerlo ?

“Omdat ik einde contract was en zij kort op de bal speelden.”

Je hebt nochtans in de krant gezegd : ‘Als ik Lierse verlaat, zal het niet voor een ploegje als Westerlo zijn.’

“Die uitspraak dateert van twee jaar geleden en is toen uit zijn context getrokken. Lierse draaide toen goed en ik zag niet in waarom ik naar een club van hetzelfde niveau zou vertrekken. Pas daarna is er met Lierse veel gebeurd. Jongens als Gaspercic en Van Kerckhoven hebben meegespeeld in mijn keuze. Ik kan van Nico veel leren.”

Van het verschil maken gesproken : je liet je naar verluidt bij Lierse medisch begeleiden.

“Twee jaar geleden heb ik een keer een hoogtestage gedaan voor mijn hematocriet. Eigenlijk is het een soort machine te vergelijken met een zuurstofkamer. Het is heel stom begonnen : ik sukkelde met een spierblessure en de kinesist had die machine uit Australië staan. Vijf minuten moest je een masker opzetten en dan ga je in een paar weken tot het zuurstofniveau van een bepaalde hoogte. Ik ben zo tot, denk ik, zesduizend meter gegaan. Wielrenners doen dat ook. Maar voor een voetballer is het uiteindelijk minder interessant. Je krijgt er maar één of twee procentjes extra door.”

Maar je staat duidelijk wel open voor iets wat je beter kan maken.

“Ja. Naar verboden middelen zou ik nooit grijpen, maar ik vind : je bent maar een paar jaar prof en in die tijd moet je er alles aan doen wat toelaatbaar is om er het maximum uit te halen.”

Waar ligt je maximum ?

“Moeilijk te zeggen. Ik heb mijn carrière tot nu toe stap voor stap uitgebouwd en ik ben misschien wel een beetje een laatbloeier. Mijn ambitie is ooit eens in het buitenland spelen. Ik heb mijzelf een doel gesteld en alleen mijn vriendin weet welk. Daar zal niet alles, maar toch veel voor moeten wijken.”

Er zijn er die je voor iemand met jouw kwaliteiten nog te bescheiden vinden.

“Na Ferrera is er wat dat betreft wel een kleine déclic gekomen. Hij heeft mij duidelijk gemaakt dat ik meer een winnaarsmentaliteit moest hebben. Ik zal niet zeggen dat ik dat nu honderd procent beheers, maar toch redelijk goed. Voor mijn ontwikkeling is het niet slecht geweest dat ik Ferrera tegenkwam. Hij heeft mij een maand in de B-kern gezet omdat ik me meer moest leren profileren. Dat heeft mij doen inzien dat er meer in zit.”

Toen Coelho vorig seizoen vertrok, zakte Westerlo in elkaar ; als Ogunsoto vertrekt, zal dat weer het geval zijn. Klopt die stelling ?

“Ik denk het niet. Volgens wat ik hoor – want ik speelde hier toen nog niet -, was Coelho heel spelbepalend in het systeem vorig seizoen, terwijl zonder Ogunsoto de basis behouden blijft en je nog wel alternatieven hebt om te scoren met Bart Van Den Eede.”

RAOUL DE GROOTE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content