Eerst waren ze met vijf, de Argentijnen van het Kiel, na de komst van Vicente Monje zijn ze nog met drie. Na zes maanden zijn Victor Figueroa, Daniel Quinteros en Patricio González alweer naar huis.

Drieëntwintig minuten voor het einde van de wedstrijd tegen Ander-lecht zag Germinal Beerschot met Vicente Monje een zesde Argentijn zijn competitiedebuut maken. Van de vijf die in juni arriveerden, zijn er drie alweer weg. Daniel Quinteros (30), in wie trainer Marc Brys in de voorbereiding een toekomstige leider zag voor de ploeg, zag het zelf niet meer zitten. De andere twee lieten zich door de club overhalen om hun contracten te ontbinden : Victor Figueroa (23) werd door voorzitter Jos Verhaegen vergeleken met Mbark Boussoufa, maar maakte in de elf wedstrijden waarin hij op het veld kwam maar twee keer de negentig minuten rond. Patricio González (28) zagen Jos Verhaegen en sportief adviseur Jean Fraiponts ginder zelf niet aan het werk, maar zijn adelbrieven klonken zo indrukwekkend dat hij als enige van de vijf een contract voor meer dan één jaar (drie jaar) kreeg. Geen goeie beslissing : twee keer slechts startte González in de basis, een keer maakte hij de match vol, de andere keer werd hij bij de rust vervangen. Wat heeft Germinal Beerschot verkeerd gedaan ?

De scout

Jean Fraiponts, voorheen manager van Germinal en scout voor Heerenveen, zucht als hij herinnerd wordt aan het enthousiasme waarmee hij in juli de Argentijnse piste bejubelde. Hij wil het verhaal van de Argentijnse transfers van Germinal Beerschot nog eens uitleggen. “In mei sprak Jos Verhaegen me aan. Hij had net een dvd met een match uit de Argentijnse tweede klasse gezien en vond dat 20 van de 22 spelers goed genoeg waren voor de eerste klasse hier. Op dat moment had Germinal Beerschot nog negen volwaardige spelers om het komende seizoen aan te vatten. Niet eens genoeg om een elftal aan de aftrap te brengen. Dus gaan wij naar daar. Gustavo Colman (21) en Victor Figueroa hebben we zelf gezien. De anderen zijn op voorspraak en via videobanden gekomen. Wij moesten aan onze kern van twintig man raken. Dat is het verstrekpunt van dit verhaal.”

Een nieuwe Boussoufa bleek Figueroa alvast niet : “Figueroa heeft zich niet aangepast aan het voetbal hier. Was heel spectaculair op Anderlecht, maar het spel hier lag hem niet. Ook international Tévez klaagt bij West Ham dat het voetbal er sneller gaat, dat hij niet drie keer na mekaar de bal kan raken. In Argentinië kreeg Figueroa tijd om de bal te controleren, een actie te maken, drie man te dribbelen en te scoren. Hier is hij nooit alleen voor de keeper geraakt, want iedereen speelt hier met negen man achteraan. Achttien benen in de weg, dat is veel. Als je er veertien dribbelt, ben je nog nergens. Dan krijg je het volgende probleem. Het mentale aspect van een aanpassing wordt makkelijk onderschat. Hoe verwerkt een jongen uit de favela’s van Buenos Aires die alleen Spaans kent, maar de cijfers ziet die hij in de krant krijgt, slechte quotaties ? Alleen bij zijn vrouw kan hij terecht. Figueroa haakte af op het mentale vlak.

“Wij hoopten dat ze zich hier aan het voetbal zouden aanpassen, maar uiteindelijk vraag je je af : krijg je dat er niet in, eentijdsvoetbal ? González en Figueroa kregen niet langer het vertrouwen van de technische staf. Terecht. Toen ze kwamen, hoopten we dat ze progressie zouden maken. Colman zie ik nu wél progressie maken. Wat hij tegen Ander-lecht toonde, deed hij nog niet toen hij hier aankwam. Maar hij werd van meet af aan beschouwd als de beste van de vijf. Op de fandag werden zijn truitjes het meest verkocht. Nadien had hij een dipje, maar vervolgens heeft hij zich aan ons voetbal aangepast.”

Niet alleen sportieve redenen speelden een rol bij het vertrek van de drie Argentijnen. Daniel Quinteros vroeg zelf de ontbinding van zijn contract. Fraiponts : “Nu vraag je me : wist je niet dat Daniel Quinteros schoolplichtige kinderen had en dat er in Antwerpen geen Spaans- talige scholen zijn ? Nee, dat eerste wisten we niet. Volgende keer moeten we dat onderzoeken. Spelers met kinderen onder de zes jaar, dat is geen probleem. Quinteros heeft het zelf ook onderschat. Ik herinner me een krantentitel net na zijn aankomst : ‘Op deze kans heb ik tien jaar gewacht.’ Als je veel tijd in een transfer kan stoppen, weet je dat die problemen eraan komen. Maar onze tijd was te kort. Het probleem van de meeste clubs is dat ze snel moeten beslissen. Ze zien een speler één, twee keer en moeten dan de knoop doorhakken. Dat is de conclusie van dit verhaal. Begin in januari te investeren in je transfers. Wacht niet tot juni, want dan gaat het halsoverkop. Ik heb een paar jaar voor Heerenveen gescout. Voor er vraag is naar een speler, hebben die al een lijst met mogelijke vervangers. Die kennen de familiale situatie van al die spelers. Maar welke Belgische club is in januari al bezig met zijn transfers van komend seizoen ? In mei pas zijn we naar Argen-tinië gegaan. Het moest allemaal snel gaan. Soms zijn er opportuniteiten waar je voor moet gaan, maar uiteindelijk moet de aanpak van Heerenveen ook hier ingevoerd worden.

“Daarom steek ik nu mijn hand in het vuur voor Vicente Monje. Die zal renderen. Want om hem bezig te zien, heb ik mijn tijd genomen. Drie maanden was ik in Argentinië. Een keer of vier zag ik hem live, even vaak in wedstrijden die rechtstreeks op tv kwamen. Tientallen anderen zijn me aangeboden. Ik moest ze niet hebben, want ik wist : geen meerwaarde. Intussen is Monje ginder gekozen tot beste speler van de tweede klasse. Hij was geïnteresseerd én betaalbaar. Maar als zijn vrouw zich hier straks niet kan aanpassen, hebben we het weer zitten.”

De trainer

Mislukt vindt trainer Marc Brys de Argentijnse piste zeker niet : “Vier van de vijf hebben voldoende kwaliteiten om hier in de eerste klasse te spelen. Alleen González vond ik te traag in de uitvoering en te slordig in het inspelen. Hij was de intelligentste van de vijf, maar kon niet het voetbal brengen dat wij verwachten, scherp zijn in de recuperatie en dan een snelle omschakeling naar voren maken.” Moest men niet wat meer geduld tonen met een speler die men, zonder hem aan het werk te zien, een contract voor drie jaar waard acht ? Brys vindt van niet : “Na zes maanden was mijn conclusie dat er niet veel rek meer in zat.”

Bij Figueroa zag de trainer wel nog rek : “Die vond ik heel coachbaar, hij had in tegenstelling tot wat anderen denken niet te weinig kracht. Wel moest hij het evenwicht zoeken tussen simpel spelen en een actie maken. Ik had best met hem verder willen werken. Van mij moest hij niet weg. Maar ik probeer als trainer ook mee te denken met de club. Wordt iemand anders aangetrokken met dezelfde kwaliteiten, is er snel een te veel. Monje is snel, explosief, doet goed loopwerk langs de lijn. Voor het eerst hebben we een echte buitenspeler in onze selectie.”

Quinteros werd door Brys na individuele gesprekken in juni nog een toekomstige leidersfiguur genoemd. “Die woorden neem ik niet terug. Hij was een echte winnaar. Kon echt op het scherp van de snee spelen, ook onbenullige trainingsmatchkes wilde hij winnen. Qua fysieke mogelijkheden was hij een beetje op de terugweg. Na de blessure kreeg hij het daarom lastig om weer in het elftal te raken. Uiteindelijk luisterde hij naar zijn vaderinstinct, dat werd versterkt omdat hij niet meer speelde. Ik weet zeker dat hij hier nog zat als hij geen grotere kinderen had gehad.”

Twee van de vijf krijgen nog een kans : ” Hernán Losada (24) spreekt bijna perfect Engels, komt uit een zeer goede familie, heeft een goeie dribbel en actie, maar zit gevangen tussen spelen en niet spelen. Ik kan er maar elf opstellen.

“Colman begon scherp, viel daarna terug, maar haalt nu weer het peil van voorheen. Hij is enorm agressief in de balrecuperatie, heeft een goed loopvermogen. Ik vond hem gezien zijn leeftijd en kwaliteiten de man met het meeste talent van de vijf. Hij paste zich zeer vlug aan onze voetbalcultuur aan en is nog in volle ontwikkeling. Een ruwe diamant is een beetje oneerbiedig uitgedrukt, maar hij is de man met de meeste progressiemarge.

“Alle vijf hadden ze de ingesteldheid om in groep te functioneren en het hier te maken. Stuk voor stuk aimabele gasten, zeer gedreven, nooit commentaar, nooit problemen. Ook qua conditionele testen scoorden ze erg goed. Ik zou gerust een bemerking willen geven, maar er is gewoon niets. Ze klitten niet samen, volgden Engelse les. De club betaalt twee uur per week, zij betaalden zelf extra uren. De Brazilianen moest je meesleuren naar de les, hen nooit. Ze wilden of willen er iets van maken. Ze hadden naast het veld ook iemand die zich bekommerde om hen : Alfredo. Zo iemand hadden we bij de Brazilianen niet.”

De voorzitter

Dat een paar Argentijnen het niet zouden maken, was ingecalculeerd, alleen al op basis van hun profiel, zegt clubvoorzitter Jos Verhaegen : “Eigenlijk waren de Argentijnen vijf dezelfde types. We hebben ze niet allemaal zelf aan het werk gezien, maar ze konden wel allemaal een stukje voetballen. Quinteros vond ik een degelijke speler. In het begin was hij degene van wie we dachten dat hij zich hier makkelijk zou aanpassen, maar hij kon hier niet aarden. González hebben we niet gezien, die vond ik te licht. Hem gaven we een langer contract omdat we af zijn gegaan op zijn verleden. Maar wat hij hier toonde, was te weinig. Colman zagen we ginder zelf : die was goed, maar brengt hier nog niet wat hij kan.”

Dan was er nog Figueroa, de speler wiens prestatie op dvd Verhaegen overtuigde dat hij meteen naar Argentinië moest, de man ook die hij vergeleek met Boussoufa. “Dat klopt”, zegt Verhaegen. “Ik vond die technisch inderdaad heel sterk, maar nog eens kom je tot de vaststelling dat het voetbal hier anders gaat. Op Anderlecht vond ik Figueroa heel goed, daarna zakte hij steeds dieper weg. Hij wisselde goeie en slechte matchen af.

“Met de spelers die nu uit Engeland komen, hadden we er met de Argentijnen te veel van hetzelfde type gehad. Zonder die spelers uit Engeland was hier misschien één of twee Argentijnen wat langer gebleven.” Eigenlijk, wil Verhaegen nog eens zeggen, wil hij het liefst Belgen. “Nu hebben we er vijftien of zestien, maar toen het seizoen begon, was er geen sprake van Dheedene, De Wilde of Roelandts.”

Verhaegen geeft Fraiponts geen ongelijk : soms gaan clubs te overhaast te werk bij hun buitenlandse rekrutering. “Eigenlijk zou je een speler vijf of zes keer aan het werk moeten zien. Daar hadden we de tijd of de mensen niet voor. Vergeet niet vanwaar we hier vier jaar geleden begonnen zijn met deze club, van nul af aan. Je moet mensen vinden die dat kunnen, rondspeuren in binnen- en buitenland. Nu hebben we daar Aimé Anthuenis voor, toen nog niet. Daarom ging ik zelf naar Argentinië. Ik sluit niet uit dat er nog Argentijnen komen. Maar ik ga in elk geval zelf niet meer naar Argentinië.”

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content