Pierre Bilic

‘De return tegen Anderlecht moet een feest zijn’

Standard liet vorige week een unieke kans liggen in de Champions League. Het kon een ‘voorgift’ van 2-0 niet omzetten in winst. Het uitvallen van Milan Jovanovic met een knieblessure was na de rust een streep door de rekening van de Rouches, die in de slotfase onderuit gingen met 2-3.

Milan Jovanovic: “We wisten vooraf dat iedereen 120 procent zou moeten zijn. Tegen een tegenstander die de hele wedstrijd het spel opeist, loop je heel veel en verbruik je een pak energie. Op het einde betaal je de kleinste fout cash.”

Zou een verdediging mét Onyewu ook drie goals hebben geïncasseerd?

“Onze verdediging doet haar werk uitstekend. Eliaquim Mangala heeft de verwachtingen ingelost en zal nog ver komen. Maar mét Onyewu zouden de Engelsen niet zo gevaarlijk geweest zijn in de lucht. Dat klopt. Ik denk ook dat we meer kans op succes hadden gehad, mits er een speler was die de bal kon bijhouden, het spel kalmeren en tijd winnen op cruciale momenten. De afwezigheid van Steven Defour hebben we gevoeld.”

Hoe leg je de matige competitiestart uit?

“In drie jaar hebben we twee titels en twee supercups gewonnen, Europees een sterke campagne gehad én een bekerfinale gespeeld. Een terugvalletje is dan logisch. Ook de competitiehervorming speelt mee. Iedereen weet dat het seizoen lang zal duren en we zijn, misschien onbewust, niet direct voluit gegaan. Een gemiste transfer speelde in mijn geval niet mee, ik heb te veel principes.”

Heeft het Belgische voetbal zijn principes onlangs in Brussel niet verloochend?

“Ik vrees van wel. Als ik Jérôme Nzolo was geweest, ik had de wedstrijd na het incident tussen Witsel en Wasilewski stilgelegd. Geen gewone beslissing, maar een sterk signaal. Zo kan het niet verder. In België beschermt men onvoldoende de mooie spelers. Ik heb deelgenomen aan Servië-Frankrijk. Allemaal snelle, agressieve, technische spelers die beslist de inzet van de wedstrijd beseften. Wel, daar zijn alleen lichte fouten gemaakt. Een andere cultuur, met respect voor het talent van de voetballers. Dat is niet te vaak het geval in België.

“Ik heb de spelers uit beide kampen geobserveerd na de rode kaart van Axel. Allemaal wilden ze met elkaar op de vuist. The ultimate fight.

“Van de return moeten we een feest maken, absoluut. Als het Belgische voetbal hier niet van herstelt, vrees ik voor zijn toekomst. Witsel heeft natuurlijk nooit het been van Wasilewski willen breken, maar de hele sfeerschepping, al die spanningen hebben hem belet zichzelf te controleren. Axel werd meegesleurd in die negatieve energie. Het had die avond iedereen kunnen overkomen. Ik ben beschaamd dat ik meespeelde.”

Witsel speelde alweer tegen Arsenal.

“Die acht matchen schorsing in het kampioenschap, die zullen vlug voorbij zijn. Maar alles vergeten, dat zal nog honderd keer meer tijd vergen. Zo snel mogelijk op bezoek gaan bij Wasilewski is het minimum dat hij nu kan doen.” S

PIERRE BILIC

‘Witsel moet zo snel mogelijk op bezoek gaan bij Wasilewski.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content