Maandag 30/8

Newcastle heeft Bobby Robson ontslagen. Schandalig ! Bobby Robson, de tweede in onze serie ‘Legenden van het Europese voetbal’. Waarin de voorbije zeven maanden ook volgende grote namen zijn geëerd : Alfredo Di Stefano, Johan Cruijff en Eusebio. Over de vijfde wordt nog druk gediscussieerd. Men denkt aan Franz Beckenbauer, maar diens privé-gedrag noopt tot voorzichtigheid. In afwachting heeft Sport/Voetbal Magazine alvast een nieuwe serie opgestart, de vierendertigste dit jaar : ‘Steden zonder grote voetbalclub.’ Aflevering één : Leuven. Aflevering twee : Tsjernobyl.

Bij Newcastle hebben ze wel vaker coryfeeën aan de deur gezet. De eigen voorzitter is ooit moeten opstappen wegens onwelvoeglijke taal in een bordeel. Maar een officiële ‘Sir’ buiten-gooien, en dan nog een die in de eigen club groot is geworden, dat kan enkel in het noorden van Engeland. ‘Iemand als Sir Bobby ontsla je niet’, had voorzitter Frank Shepherd een paar weken geleden nog verklaard.

Robson, 71 inmiddels, wordt de slechte resultaten van zijn team aangewreven. Na vier speeldagen ! Had Patrick Kluivert opgesteld tegen Aston Villa en Alan Shearer, de koning van St James, op de bank gezet. 4-2 verloren en 2 op 12 in de stand. Als het bestuur Jonathan Woodgate niet had verkocht aan Real Madrid zou Newcastle vermoedelijk heel wat hoger staan, maar niettemin kreeg Sir Bobby een stamp onder zijn gentleman-achterste.

Toen het Engelse elftal op de wereldbeker in Italië met de hakken over de sloot langs Kameroen was geraakt, stelde Robson, op dat moment bondscoach, op de persconferentie : ‘We hebben de Kameroeners zeker niet onderschat, maar ze speelden veel beter dan we verwacht hadden.’ Zoiets zien we Shearer nog niet verzinnen.

Dinsdag 31/8

Raymond Goethals in Het Laatste Nieuws over Standard : ‘Acht van de tien trainers zouden weigeren in die omstandigheden te werken. De negende is een kaffer die alleen uit is op geldgewin. En de tiende is de broer van de baas.’

Meer moet er over Standard niet meer gezegd worden. En in die andere vurige club, Sint-Truiden, loopt het ook al niet van een lemen dakje. Het is goed dat Roland van ’t Klein Kasteeltje iedereen een basisinkomen wil geven, of ze zouden hem met pek en veren bedekt uit Haspengouw jagen. Wij hebben het hier in tempore non suspecto geschreven : Jef Cleeren moet terugkomen, als burgemeester én als trainer, of het loopt verkeerd af in Sint-Truiden. Intussen heeft Jacky Mathijssen vorig seizoen in drie weken tijd een abominabel elftal als Sporting Charleroi in eerste gehouden en is hij volop bezig dat nog een keer over te doen.

Vrijdag 3/9

Het is tot in den treure rondgetoeterd tijdens en na de Olympische Spelen : hadden wij Belgen maar wat meer van de Nederlandse mentaliteit. Veel te weinig ambitie, dat hebben wij. We moesten eraan denken toen wij vanmorgen, alweer in Het Laatste Nieuws, een reportage lazen met Jim Van de Laer. Kent u Jim nog ? Van op de Poggio met Moreno Argentin ? Tegenwoordig woont hij in Florida.

Vraag : ‘1991 was een prachtjaar voor jou ?’ Antwoord van Van de Laer : ‘Zeg dat wel. In de Ronde van Spanje eindigde ik meteen als beste Belg op de 32e plaats.’

Ga daar maar eens aan staan. ‘Hoe lastiger de koers, hoe beter ik reed’, zegt Van de Laer. Die wel toegeeft dat dat misschien niet meteen blijkt uit zijn erelijst : ‘Als je op het internet surft, zal je maar twee overwinningen vinden : de derde etappe in Valles Mineros en de Österreich-Rundfahrt in ’95.’

Jim baat nu in Florida een park met vakantiewoningen uit : ‘Een leuke job, alleen jammer dat de klanten zo veel zeuren.’ Dan zijn de Planckaerts beter af. In dezelfde krant komen hún hotelgasten aan het woord. Allemaal enthousiast. Er was geen stromend water, laat staan verwarming, de deur kon niet dicht, het regende binnen en het eten was wat men in vaktermen ‘bien cuit’ pleegt te noemen : zwart ! Maar ambiance…

Eén stukje uit het gastenboek mogen we u niet onthouden : ‘Toch bedankt dat we niet zelf moesten afwassen.’

door Koen Meulenaere

‘Meteen de beste Belg.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content