César Delgado ontbolstert bij Lyon.

Terwijl heel Lyon ervan droomt dat voetbalclub Olympique vanavond in de achtste finale van de CL Real Madrid op de knieën zal dwingen, kan het team van trainer Claude Puel alvast tevreden terugkijken op de enorme progressie die de Argentijn César Delgado maakte. In de heenwedstrijd tegen Real zag de 28-jarige aanvaller trouwens nog een schitterende volley op de paal stranden. Nadat de Zuid-Amerikaan eerst in de schaduw bleef van de naar Real vertrokken Karim Benzema en vervolgens steraankoop Lisandro Lopez moest laten voorgaan, maakte hij de jongste maanden een metamorfose door.

De in Rosario geboren Delgado is zeker niet even fijnbesnaard als zijn streekgenoot Lionel Messi. Hij is eerder het type van de bonkige spits, zoals zijn grote voorbeeld Carlos Tévez. Maar ook met moed en inzet kan men een heel eind komen. Dat bewijzen de twintig selecties van Delgado en zijn gouden medaille op de Olympische Spelen van Athene.

In tegenstelling tot die aardige referenties ondervond ook hij dat het Franse publiek meer van technische hoogstandjes houdt dan van kick-en-rush. Daarom moest hij zich twee seizoenen tevredenstellen met een rol als supersub. Hij voelde echter dat Puel een boontje had voor spelers die in het belang van het collectief hun truitje nat maken of als spits ook hun verdedigende taken uitvoeren. Toch is dit een wat te eenzijdig beeld van hem. Want als vleugelspeler bij het Mexicaanse Cruz Azul, waar hij van de fans de bijnaam Chelito, of Argentijns wonder had gekregen, koppelde hij techniek aan snelheid en scorend vermogen.

Delgado haalt nu stilaan weer zijn niveau van toen. In die mate zelfs dat hij Michel Bastos, die nochtans onlangs een hattrick scoorde, regelmatig naar de bank verwijst. “Delgado gaf nooit op”, legt Puel uit. “Hij toont zich nu een waardig alternatief.” Volgens een enquête van Le Progrès, een krant uit Lyon, vindt tachtig procent van de fans zelfs dat hij een basisplaats moet krijgen. Of hoe de vox populi snel van mening kan veranderen.

José Anigo, sportief directeur van Marseille, liet zijn licht schijnen op de toekomst van coach Didier Deschamps. “Als we kampioen worden en hij zegt dat hij bondscoach wil worden omdat hij dan gelukkiger zou zijn, dan zullen we hem laten vertrekken. Als hij de nationale ploeg niet overneemt, zullen we zeer blij zijn als hij kan blijven.”

Montpelliermiddenvelder Karim Aït Fana (21) werd uitgeroepen tot speler van de maand februari.

Na de jongste supportersrellen bij de partij tussen PSG en Marseille werd eventjes geopperd om de finale van de Ligabeker tussen Marseille en Bordeaux op 27 maart in Lyon te spelen. Maar de profliga besliste uiteindelijk om het duel toch in het Stade de France in Parijs te laten plaatsvinden.

Louis Saha (Everton) moest verstek laten gaan voor de oefeninterland tegen Spanje, waarna Djibril Cissé(Panathinaikos) werd opgeroepen. Frankrijk kwam er echter niet aan te pas en verloor met 0-2. Ondertussen blijft het debat woeden over aanvoerder Thierry Henry. De invaller van Barcelona bleef heel de wedstrijd zo goed als onzichtbaar op zijn linkerflank, waardoor hij Franck Ribéry dwong om op rechts te blijven, terwijl de middenvelder van Bayern München al duidelijk had laten verstaan dat hij best presteert als hij vanaf links mag opereren.

Gianni Bruno, een Belgische international bij de U19, werd bij de verplaatsing van Lille naar Saint-Etienne voor het eerst opgenomen in de A-kern. Hij kwam echter niet op het veld.

Didier Ollé-Nicolle, de fel geplaagde trainer van Nice, mag ondanks de 2-3-nederlaag tegen AS Nancy toch blijven. Het is al de tweede keer dat het bestuur zijn vertrouwen in hem uitsprak. Dat is zelden een goed teken.

Lyon bleef tegen Boulogne-sur-Mer op een 0-0-gelijkspel steken, maar is niettemin al sinds 620 minuten ongeslagen.

STéPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content