Oekraïne legt de laatste hand aan de voorbereiding van het grootste sportevenement dat het ooit over de vloer kreeg. Op 14 mei werd de nieuwe luchthaven van Donetsk ingehuldigd door president Viktor Janoekovitsj en precies een week later werd in diezelfde stad het nieuwe spoorwegstation in gebruik genomen.

Sinds de toewijzing van Euro 2012 door de UEFA is op het vlak van infrastructuur een onwaarschijnlijke weg afgelegd. Vier steden in ons land beschikken voortaan niet alleen over een supermodern voetbalstadion, maar ook over nieuwe luchthavens, nieuwe hotels en nieuwe wegen. Allemaal zaken die we na het EK kunnen gebruiken en die Oekraïne voor altijd zullen veranderen.

Vorige week had in Kiev de finale plaats van de School Cup Euro 2012, waar tienduizend schoolploegen aan deelnamen. De eindstrijd werd voor 46.000 toeschouwers afgewerkt in het WSK ‘Olympijskij’-stadion, één van de acht EK-stadions. De overwinning ging naar de middelbare school nummer 18 van Sumy. Er was niet alleen een beker voor de winnaars, maar alle spelers kregen van UEFA-secretaris-generaal Gianni Infantino ook een ticket voor de finale van Euro 2012.

Op dit moment maakt de Coupe Henri Delaunay, de beker waar volgende maand om wordt gestreden, een tournee langs een aantal Oekraïense steden. In Kiev gebeurde de presentatie door de Kroatische EK-ambassadeur Davor Suker en onze Andrij Sjevtsjenko. “Ik droomde ervan ooit de Gouden Bal te krijgen”, vertelde hij. “Nu is het mijn droom om deze beker in mijn handen te mogen houden. Dit wordt mijn laatste grote opdracht in het shirt van het Oekraïense elftal en ik kan alleen maar hopen dat het een afscheid in schoonheid wordt.”

Sjevtsjenko neemt echter in geen geval afscheid als voetballer. Het is nog wel onduidelijk bij welke club hij zijn carrière zal verderzetten.

Intussen is onze nationale ploeg als allereerste begonnen aan de voorbereiding van Euro 2012. Oleg Blochin vertrok op 15 mei met zijn selectie op oefenkamp naar Turkije. De spelers mochten bij deze eerste samenkomst hun vrouw of vriendin meenemen.

De bond verlengde inmiddels het contract van bondscoach Blochin tot de zomer van 2014. Op die manier wil men voorkomen dat eraan getwijfeld wordt of hij straks nog aan het hoofd van de nationale ploeg staat en speculaties vermijden in geval de start van het toernooi niet naar wens verloopt.

SERGIJ TSYBA (SPORT EXPRESS)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content