De ene na de andere recordprijs sneuvelt bij veilingen van memorabilia van Michael Jordan.

Als een geluk bij een ongeluk viel The Last Dance, de documentaire over NBA-legende Michael Jordan, afgelopen voorjaar samen met de wereldwijde coronalockdown en met weken zonder livesport. Het resulteerde in bijzonder hoge kijkcijfers op ESPN en Netflix. De documentaire bevestigde Jordans status als GOAT, de Grootste Aller Tijden, maar had ook een ander effect: de prijzen voor memorabilia van His Royal Airness – van schoenen over shirts tot exemplaren van contracten – schoten als een raket de hoogte in. Zeker in de VS zijn (rijke) sportfans immers belust op zulke exclusieve items van grote sportvedetten.

De bekende veilinghuizen pikten na de hype van The Last Dance zo hun graantje mee. Zo werden in mei bij Sotheby’s voor een paar schoenen van Jordan 475.000 euro betaald. Een recordbedrag dat vorige week gebroken werd bij een veiling van Christie’s and Stadium Goods: iemand legde liefst 520.000 euro neer voor een paar Air Ship-schoenen. Die droeg Jordan in 1984 in een oefenduel in het Italiaanse Trieste, tijdens een toernooi dat Nike organiseerde. MJ sloeg toen het bord van de korf kapot, waardoor er een stukje plastic in zijn linkerschoen bleef steken. De Air Ship-schoenen zijn bovendien zeer zeldzaam, omdat Jordan dat model alleen droeg tijdens preseason en tijdens de eerste NBA-matchen van zijn rookiejaar. Pas later lanceerde Nike immers het eerste naar MJ genoemde Air Jordan-model.

Ook andere schoenen van Jordan gingen bij de veiling van Christie’s and Stadium Goods voor enkele tienduizenden euro’s van de hand. En het zullen niet de laatste zijn.

Voor meer nieuws zie www.sportmagazine.be

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content