Hoe vaak is het al niet gebeurd dat trainers van Anderlecht in het verleden een klaagzang aanhieven over het gebrek aan mentaliteit? Voetballers die zichzelf overschatten en in nonchalance vervallen, die de gebetenheid en verbetenheid missen om het uiterste uit zichzelf te halen, het lijkt ingebakken te zitten in de cultuur van de club. En welke trainer je ook voor de spelersgroep neerzet, voor welke golf van enthousiasme ze aanvankelijk ook zorgden, na verloop van tijd drijven oude kwalen steevast weer aan de oppervlakte. Onsterfelijk zal de trainer zijn die erin slaagt bij Anderlecht een cultuur van werken te installeren en aan te houden.

Besnik Hasi gaat dat als zoveelste in de rij proberen. Zoals hij dat in een interview verderop in dit blad vertelt. Hij mist bij sommige spelers de voetbalmicrobe en pleit voor meer arbeidsethos. Hij wil de werking in de club verbeteren en hij maakt er werk van om een organisatie in het elftal te brengen. Zo moet er getimmerd worden aan het Anderlecht van de toekomst, met jonge spelers die volop hun kans gaan krijgen en met een coach die het heilige vuur in zich meedraagt. Maar het is niet de eerste keer dat dit soort kreten de wereld wordt ingestuurd.

Anderlecht toonde zondag tegen Club Brugge welk potentieel er nog altijd in de ploeg schuilt als de aanwezige kwaliteit met mentaliteit wordt overgoten. Blauw-zwart werd in de eerste helft met overrompelend voetbal weggeveegd. Besnik Hasi drukte ook tactisch zijn stempel door Cheikhou Kouyaté als defensieve middenvelder neer te zetten en zo voor meer evenwicht te zorgen. Veel verschuivingen had ook John van den Brom gedaan, maar het leverde amper effect op.

De kampioen doet er, te midden van alle lofbetuigingen, goed aan nu niet op een wolk van euforie te zweven en de voeten stevig op de grond te houden. In Lokeren wacht volgende vrijdag een moeilijke wedstrijd. Met inbegrip van de nederlaag op Standard, op de eerste speeldag van play-off 1, haalde Anderlecht dit seizoen buitenshuis 20 punten op 48. Dat is niet eens 42 procent.

Meer dan kwaliteit gaat mentaliteit de doorslag geven in deze beslissende fase van de competitie. Club Brugge ervoer het zondag op Anderlecht. Michel Preud’homme, die langzamerhand onwel moet worden van de manier waarop hij overal wordt opgehemeld, moest constateren dat zijn ploeg zichzelf overschatte en sommige voetballers aan de wedstrijd begonnen met een aura van onaantastbaarheid. Daar was geen enkele reden voor want ondanks de resultaten was het voetbal dat Club de voorbije weken serveerde niet echt sprankelend. Nu bleef er nauwelijks iets over van de drive waarop het spel stoelde. Dat botst met de identiteit van Club, dat alleen in de race om de titel kan blijven als het zijn voetbal bouwt op collectiviteit en spirit. Michel Preud’homme zal deze week niet nalaten daar luid en duidelijk op te wijzen.

Ook Guy Luzon moet bij Standard de sputterende motor weer op gang krijgen. Zulte Waregem zette het middenveld van de Rouches schaakmat, Standard vond geen antwoord tegen het verstandige positiespel van de West-Vlamingen. De toevoer stokte, er waren geen flitsen en versnellingen. Ook de mentale veerkracht om terug te slaan ontbrak.

Dat Zulte Waregem nog meedoet om de titel is zonder meer een knap staaltje vakwerk van Francky Dury. Na de soap rond Thorgan Hazard, het vertrek van Junior Malanda en de zware blessure van Mbaye Leye werd voor een terugval gevreesd, maar Dury slaagt erin zijn team scherp en gretig te houden. Van de ploeg die vorig seizoen de beslissende wedstrijd om de titel op Anderlecht speelde, stonden er vrijdag tegen Standard maar zes spelers op het veld.

De groep onder controle houden, voor duidelijkheid zorgen en erover waken dat de instructies op het veld worden uitgevoerd: het is de essentie van het trainersvak. Daarover moet nu ook Besnik Hasi waken in een periode dat spelers meer dan ooit zelf bepalen wat ze op het veld doen en wat niet. Ze hebben het DNA niet van hun club, het zijn voorbijgangers die zich met hun carrière bezighouden. Het maakt het trainersvak steeds complexer.

DOOR JACQUES SYS

Anderlecht mag niet beginnen te zweven.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content