Charleroi staat na een schitterende heenronde derde. Het dankt dat volgens voorzitter Abbas Bayat niet in geringe mate aan zijn trainer : ‘Jacky Mathijssen zou overál kunnen slagen als trainer.’

De wallen onder zijn ogen verraden dat Abbas Bayat (57) een druk bezette zakenman is, die heeft moeten leren leven met de gevolgen van vele jetlags. We treffen hem bij zijn terugkeer uit Boston waar hij nieuwjaar vierde in gezelschap van zijn beide dochters die daar studeren. Voor het eerst sinds hij in juli 2000 voorzitter werd bij Charleroi, heeft hij geen sportieve zorgen. Charleroi bekroonde een schitterende eerste ronde immers met een derde plaats in de klassering.

Bent u niet bang dat Charleroi na de euforie van de eerste ronde zal terugzakken naar een anonieme plaats in de rangschikking ?

Abbas Bayat : “Ons seizoen is hoe dan ook al geslaagd. Bovendien verwacht ik niet dat de ploeg in elkaar zal storten. Heel wat spelers in de kern hebben uit de ervaring van het vechten tegen de degradatie een enorme vechtlust geput. De wil om zichzelf te bewijzen is er nog steeds en ze gaan niet zweven omdat ze derde staan.”

Is het niet jammer dat er ondanks de derde plaats nog steeds zo weinig kijkers komen ? Misschien zou dat veranderen met meer Belgen in de ploeg ?

“Nationaliteiten spelen geen rol. De kweekvijver in de regio is trouwens niet zo groot. Het belangrijkste is dat de spelers weer punten pakken. Als de fans zien dat dit blijft duren, dan komen ze wel terug. Natuurlijk had ik ook op meer kijkers gehoopt, maar de kalender heeft ons parten gespeeld. We begonnen tegen La Louvière, maar toen was het nog volop zomer en dan spreekt zo’n derby de mensen minder aan. We speelden ook onze match tegen Club Brugge toen we nog niet op kruissnelheid waren. En met Brugge, maar ook met RC Genk en Anderlecht, kwamen er minder supporters mee dan de voorgaande jaren. Waaraan dat ligt, weet ik ook niet. De match tegen Standard is voor mij de echte graadmeter en dan zal het stadion wel vol lopen. Trouwens, zo slecht is het bij ons ook niet. Veel voorzitters van eersteklassers zouden willen tekenen voor evenveel kijkers als bij Sporting.”

Doelman Bertrand Laquait speelde alweer een bijzonder sterke heenronde. Laat u hem vertrekken bij een goed bod ?

“Een speler die zich sportief en financieel kan verbeteren, heb ik nog nooit tegen zijn zin hier willen houden. Zelfs niet als het een erg belangrijke pion is voor de ploeg. Om te overleven moet een ploeg als Charleroi ook minstens één keer per jaar transfergeld voor een speler kunnen opstrijken. Maar Bertrand is zeker nog niet weg. Bij mijn weten zijn er geen concrete aanbiedingen en de speler zelf opperde al dat hij zijn contract bij ons eigenlijk liefst zou verlengen.”

Wat we de laatste tijd ook vaak horen : Jacky Mathijssen is een te goede trainer voor een club als Charleroi.

“Te goed ben je nooit. Maar hij zou overál kunnen slagen. Zelfs in Engeland, waar volgens mij met Alex Ferguson, José Mourinho en Arsène Wenger de beste drie trainers ter wereld aan de slag zijn. Ik volgde Jacky al enkele jaren en ik zag dat hij bij Sint-Truiden, een club die vroeger glansprestaties afwisselde met zwakke wedstrijden, dadelijk voor regelmaat wist te zorgen. Hij weet als geen ander de specifieke positieve kenmerken die elke club heeft naar boven te halen. Voor mij steekt Mathijssen er in België alvast bovenuit, want het probleem is in dit land niet een tekort aan goede spelers, maar wel aan goede trainers.”

Het heeft nochtans lang geduurd voor u een goede coach had.

Manu Ferrera was hier al toen ik hier aantrad. Dat Enzo Scifo hem opvolgde, was niet meer dan logisch. Etienne Delangre was een goede coach, maar hij was te weinig doordrongen van het besef dat in eerste klasse enkel de resultaten tellen. Dante Brogno is een uitstekende assistent, die uit noodzaak hoofdcoach werd. Hij heeft ons via zijn bezieling weten te redden maar miste ervaring. Met Robert Waseige was het goed werken, tot hij wist dat hij naar de Algerijnse nationale ploeg kon.”

Critici zeggen dat Charleroi derde staat omdat het vooral veel geluk heeft gehad en op verplaatsing enkel aan verdedigen dacht.

“Spektakel is meer dan alleen maar aanvallen. De fans houden daar ook maar van als het punten oplevert. Een team dat perfect in blok evolueert, is voor mij even mooi om te zien als een ploeg die permanent druk zet en naar voren oprukt maar ondertussen de ene slechte voorzet na de andere geeft.”

In de laatste match van vorig seizoen kon Charleroi slechts het behoud afdwingen omdat de buren van Bergen met de voet op de rem speelden…

“( Fronst de wenkbrauwen.) We verdienden in die match gewoon de overwinning. Daar valt niets op af te dingen. Nu heeft Bergen het moeilijk en ik steek niet weg dat het voor ons een goede zaak zou zijn als er in deze regio een eersteklasser minder was.”

Toen u hier aankwam, wilde u een opleidingscentrum bouwen. Vier jaar later is de eerste steen daarvan nog altijd niet gelegd.

“We hebben niet genoeg geld. Ook de stad, die ons bij dit project zou moeten helpen, zit krap bij kas. Het is dus nog wat wachten. Ondertussen is het al een eerste goede stap dat we elk jaar meer jongeren laten doorstromen naar de A-kern.”

In de beker van België verloor Charleroi al zes keer van Standard. Kan het nu anders ?

“We zullen zien. Maar die wedstrijd is alleszins belangrijker voor Standard dan voor ons. Voor hen is Europees voetbal financieel een must. Voor ons niet.”

Door alle premies die u dit seizoen moet betalen, zal het tekort van de club over enkele maanden nog groter zijn dan nu.

“Dat klopt niet, want ook onze inkomsten liggen hoger dan verwacht. Zo worden onze komende wedstrijden tegen La Louvière en Standard rechtstreeks uitgezonden en als we aan het slot van de competitie nog meestrijden voor de Europese plaatsen verwacht ik een mooie stijging van het toeschouwersaantal. Als er iets op het spel staat, komen de supporters altijd.”

Vanaf 2007 moet u in vijftien jaar een aanzienlijke lening afbetalen…

“Met één transfer per seizoen moet dat lukken. Financieel is hier al heel wat gesaneerd. We hebben geen spelers meer met grote contracten. Clubs zoals Lierse en Moeskroen, die gewacht hebben met het afbouwen daarvan, ondervinden nu dezelfde problemen als wij twee à drie jaar geleden. Bij ons is het ergste achter de rug.”

De familie Bayat bij Charleroi doet soms wat denken aan de familie Ceausescu in het vroegere Roemenië.

“(Zucht.) Ik werk met mijn twee neven omdat ik de behoefte voelde me te omringen met mensen die ik kan vertrouwen. Politiek is een kwestie van macht en mag daarom nooit worden verward met voetbal, waar alles een kwestie van goed beheer is. Kopen, verkopen en contracten zijn de financiële assen waarrond alles draait. Mogi is daar zeer goed in en is dus de juiste man op de juiste plaats.”

Is het budget van Sporting grotendeels afkomstig van Iraans oliegeld ?

“Iraans oliegeld ? ( De vader van Abbas Bayat was eerste minister, minister voor petroleum en directeur van een oliebedrijf, nvdr.) Laat me niet lachen. Het geld dat ik in deze club heb gestopt, heb ik eerlijk verdiend door goede zaken te doen.”

door Pierre Danvoye

‘Het zou voor ons een goede zaak zijn als er in deze regio een eersteklasser minder was.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content