De 27-jarige goalie van Brighton & Hove Albion kwam zijn belofte na tegenover de slachtoffers van de bosbranden.

Terwijl het coronavirus zich verspreidt als een olievlek en overal ter wereld sportcompetities stillegt, herstellen ze Down Under nog van de wonden die de maandenlange bosbranden hebben aangebracht. Maar ook in Australië slaat COVID-19 toe: vorige week dinsdag werd de A-League stilgelegd, tot ten minste 22 april. De Australische profliga achtte dat noodzakelijk en kreeg de steun van alle clubs. De overheid stelde ook zware beperkingen in voor het overschrijden van de grens met Nieuw-Zeeland.

Toch viel er ook positief nieuws te rapen. Want Mathew Ryan, de ex-doelman van Club Brugge en KRC Genk toonde nog maar eens zijn goede inborst. De 59-voudige international, die in juli 2015 werd verkocht aan Valencia, lanceerde het idee om op de 22e speeldag in de Premier League (op 10, 11 en 12 januari) 500 Australische dollar (omgerekend 275 euro) te geven bij elke geslaagde redding van een doelman.

‘Het was heel moeilijk om vanop afstand te zien wat er zich in Australië afspeelde. Ik moest me baseren op foto’s en videobeelden’, verklaarde Ryan, nog tot 2022 onder contract bij Brighton & Hove Albion. ‘Maar de omvang van de schade was groot. De verwoestingen, mensen die leden, sommigen verloren hun huis en grond, het was pijnlijk en kwetsend. Veel Australiërs hadden hulp nodig. Met deze actie wilde ik me nuttig maken. Ook Brighton is een superclub, want ze hebben ook geld gestort. Ik hoop echt dat we hiermee de slachtoffers kunnen helpen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content