Zes jaar geleden was Olivier Renard (26) doublure van Jean-François Gillet bij de Belgische beloften. Omdat ze in hun respectieve clubs (Gillet bij Standard, Renard bij Charleroi) geen speelkansen kregen, weken ze uit naar Italië. Terwijl Gillet nog bij Bari zit in tweede klasse keerde Renard terug naar België. Standard leende hem van Udinese, waar hij nog een jaar contract heeft, maar het bedong een aankoopoptie. Renard hoopt aan spelen te kunnen toekomen : ” Vedran Runje zal hier niet eeuwig blijven.”

Aan het begin van het seizoen 1999-2000 verliet Renard Charleroi waar hij het jaar voordien doublure was van Franky Frans. Toen die vertrok, beloofde men hem de plaats van eerste doelman, maar vervolgens trok het Marjan Mrmic aan. Bij Udinese zou hij tweede keeper worden, maar omdat een andere doelman die zou vertrekken bleef, werd hij nummer drie. Een uitleenbeurt aan Charleroi leverde niets op wegens een duimbreuk. Terug bij Udinese bleef Renard drie jaar in de schaduw van Morgan De Sanctis, intussen uitgegroeid tot de nummer twee of drie bij de Italiaanse nationale ploeg. De Sanctis miste als enige keeper in de Serie A geen enkele match. Waarop Renard verhuurd werd aan tweedeklasser Modena. Op basis van zijn prestaties daar kreeg hij een nieuw contract bij Udinese. Toen Modena daar niet de helft van kon kopen (in Italië kan een speler aan twee clubs toebehoren) stelde het hem niet meer op. Pierpaolo Marino, sportief directeur van derdeklasser Napoli en zes jaar eerder aan de slag bij Udinese, haalde Renard naar Napels, dat in de play-offs de promotie naar tweede klasse miste. Ook daar kwam Renard nauwelijks in beeld : de ploeg draaide goed en de trainer wijzigde geen winning team.

In zes jaar Italië oogt de balans van de gespeelde wedstrijden voor Renard mager : amper 13 bekermatchen met Udinese, tien wedstrijden in de Serie B met Modena en twee matchen in derde met Napoli. Toch is hij overtuigd dat hij zes jaar geleden de juiste keuze maakte : “Het klopt niet dat ik te vroeg voor het geld koos. In die tijd kregen jonge Belgische keepers gewoon geen kans bij hun club. Vandaag ligt dat, om economische redenen, anders. Ik heb in Italië veel geleerd, omdat men in Italië enorm aan je zwakke punten werkt. Ik keerde niet terug omdat ik heimwee heb, maar omdat ik hier de kans zie om op sportief vlak mijn carrière uit te bouwen.” Licht Standard de optie niet, dan keert Renard na dit seizoen terug naar Udinese. (DDv)

(DDv)

‘Het klopt niet dat ik te vroeg voor het geld koos.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content