Ook Cedomir Janevski volgt Trond Sollied naar Olympiakos. De Macedoniër was al vijf jaar beloftetrainer van Club Brugge. Twee maanden geleden legde hij nog een aanbieding om bondscoach van Macedonië te worden naast zich neer. “Omdat ik mij daar nog te jong voor voel”, zegt hij. “Ik zou het dagelijkse veldwerk missen. Ik ben ambitieus en wil eerst iets realiseren in Europa.”

Net als Chris Van Puyvelde tekende Janevski vorige week dinsdag in Piraeus een tweejarig contract als assistent van Sollied. “Onverwachts. Vrijdagavond 1 juli kreeg ik in Barcelona, waar ik met mijn vrouw en twee kinderen op citytrip was, een telefoon van Trond”, vertelt Janevski, gewezen international van ex-Joegoslavië die voor Skopje, Club Brugge, Charleroi, Istanbulspor (onder Leo Beenhakker) en Lokeren voetbalde en zijn trainerscarrière begon bij Blankenberge. “Hij zei mij : ‘Hoe is jouw situatie ? Ik zou je graag meenemen als assistent en als het je interesseert, kan je maandag al met mij mee. Maar is het waar dat je misschien hulptrainer wordt bij Club Brugge zoals ik in de krant lees ?’ Ik zei : ‘Ik lees dat ook, maar ik weet van niets. Niemand van het bestuur die mij iets zei, terwijl het maandag toch begint. Net voor ik vertrok, ben ik nog geweest en ze wensten mij een goede vakantie. Normaal begon ik op 9 augustus weer met de beloften.’ Een kwartier later belde de ondervoorzitter van Olympiakos met een voorstel. Het interesseerde mij omdat ik hulptrainer kon worden, dus een stap vooruitzette, met een trainer als Trond kon samenwerken, omdat ik naar een ploeg kon die zich rechtstreeks kwalificeerde voor de Champions League én het ook financieel zeer aantrekkelijk was. Ik vroeg hem het voorstel te faxen naar mij thuis tegen zondagavond, het moment dat ik thuiskwam, en ik zei dat ik Club Brugge zou verwittigen. Zaterdagochtend belde ik meteen Marc Degryse. Hij zei dat hij aan mij dacht als hulptrainer en dat ik dan ook wat meer zou kunnen verdienen. Ik vroeg hem om een voorstel te doen. Eerst zou ik dat zondagavond krijgen, dan maandagochtend vroeg, dan… Uiteindelijk belde mijn advocaat mij ’s middags om te zeggen dat hij op de site van Club had gelezen dat Franky Van der Elst de assistent van Jan Ceulemans was.”

Klaar. “Trond moet mij nemen op basis van vertrouwen en uit waardering voor mijn kwaliteiten en mijn werk”, besluit hij. “Want ik ben niet close met hem. Ik had een zuiver professionele relatie met hem. Ik ben geen Noor, ik speelde nooit met hem samen, ik ben geen vriendje van hem en ook geen mouwveger.”

(CV)

‘Trond moet mij nemen op basis van vertrouwen en uit waardering voor mijn kwaliteiten en mijn werk.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content